Πόλεμος Τραμπ-Twitter. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα για να μηνύει τα social media, αφού του «κατέβασαν» αναρτήσεις ως ακατάλληλες. Τι απαντά η εταιρία

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να γίνεται πιο εύκολο να μηνύει κανείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει την πρωτοβουλία, έπειτα από την απόφαση του Twitter να «χτυπήσει» δυο αναρτήσεις του, σημειώνοντας πως οι ισχυρισμοί του έμοιαζαν αναληθείς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού USA Today, το διάταγμα από μόνο του δεν αρκεί για να μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να «απειλήσει» τα social media, καθώς τέτοιες αλλαγές στη νομοθεσία χρειάζονται την παρέμβαση ανεξάρτητων Αρχών και τελικά δικαστική απόφαση.

Το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ζητήσει αλλαγές στην νομοθεσία που διέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η οποία προστατεύει τις πλατφόρμες αναφορικά με τη νομική τους ευθύνη.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου, έναν από τους πιο μεγάλου κινδύνους» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Οβάλ γραφείο την Πέμπτη. Αναλυτές ωστόσο περιγράφουν την κίνησή του περισσότερο ως προεκλογικό πυροτέχνημα.

Την αντίδραση του Twitter προκάλεσε το διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ για τα social media.

Το Twitter, λίγες ώρες αργότερα προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι μια τέτοια κίνηση, απειλεί την ελευθερία στο ίντερνετ.

«Αυτό το διάταγμα είναι μία πολιτική προσέγγιση σε έναν νόμο-ορόσημο. Το άρθρο 230 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες. Κάθε προσπάθεια μονομερούς παρέμβασης απειλεί το μέλλον της ελευθερίας στο διαδίκτυο».

This EO is a reactionary and politicized approach to a landmark law. #Section230 protects American innovation and freedom of expression, and it’s underpinned by democratic values. Attempts to unilaterally erode it threaten the future of online speech and Internet freedoms.

Twitter Public Policy (@Policy) May 29, 2020

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να προκαλέσει «αντιπερισπασμό» για την πανδημία του κορωνοϊού όπου οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 101.000 θύματα. Κάποιοι θεωρούν πως όντως ο Τραμπ πιστεύει πως τα ΜΜΕ και τα σόσιαλ του κάνουν πόλεμο εν όψει των εκλογών, προβάλλοντας περισσότερο θέσεις των Δημοκρατικών και κριτικάροντας τον ίδιο.

«Σε μια χώρα που εδώ και καιρό λατρεύει την ελευθερία της έκφρασης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν περιορισμένο αριθμό διαδικτυακών πλατφορμών να επιλέγουν το λόγο στον οποίο οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν πρόσβαση και να μεταφέρουν διαδικτυακά. Αυτή η πρακτική είναι ουσιαστικά μη αμερικανική και αντιδημοκρατική», είπε επίσης ο Τραμπ.

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Ο παππούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν Γερμανός και όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ άνοιξε οίκο ανοχής …

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Το Twitter «έκοψε» το tweet του Τραμπ

Απάντηση στο προκλητικό tweet του Αμερικανού Πρέοδρου Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter δεν άργησε να έρθει.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε σε απόκρυψη της επίμαχης ανάρτησης στην οποία ο Τραμπ αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι «»Όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί», σχολιάζοντας το γεγονός ότι εξαργιωμένοι πολίτες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προχώρησαν σε λεηλασίες καταστημάτων, ενώ μάλιστα έγιναν αναφορές για φωτιές σε αστυνομικά τμήματα, με αφορμή τη δολοφονία του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Στη θέση της ανάρτησης του Αμερικανού προέδρου αυτή τη στιγμή αναγράφεται η ανακοίνωση της εταιρείας Twitter: «Αυτό το Tweet παραβίασε τους Κανόνες του Twitter σχετικά με τον εγκωμιασμό πράξεων βίας. Ωστόσο, το Twitter έκρινε ότι το Tweet μπορεί να παραμείνει προσβάσιμο για λόγους δημόσιου συμφέροντος».

Η κίνηση της εταιρείας Twitter να κρύψει τη δημοσίευση του Τραμπ ενδέχεται να τροφοδοτήσει τη διαμάχη του Αμερικανού Προέδρου με το Twitter και γενικά τα social media.

Συγκεκριμένα νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιριών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελεξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε κατηγορήσει ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα». «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο», είπε. Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι ανέφερε η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ:

«Δεν αντέχω να στέκομαι και να βλέπω αυτό να συμβαίνει σε μια μεγάλη και σπουδαία Αμερικανική Πόλη, τη Μινεάπολη. Ολική έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος Ριζοσπαστικός Αριστερός Δήμαρχος, Τζέικομπ Φράι, θα πρέπει να λάβει δράση και να φέρει την Πόλη υπό έλεγχο, είτε θα στείλω την Εθνική Φρουρά και θα ολοκληρώσω τη δουλειά …..»

«Αυτά τα κακοποιά στοιχεία αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και δεν θα επιτρέψω αυτό να συμβεί. Μόλις μίλησα με τον κυβερνήτη Tim Walz και του είπα ότι ο Στρατός είναι μαζί του. Οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει θα έχουμε τον έλεγχο, αλλά, όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!»

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Δήμαρχος Τζέικομπ Φράι σε συνέντυξη Τύπου που παραχώρησε απάντησε στον Αμερικανό Πρόεδρο:

«Η αδυναμία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τις δικές σας ενέργειες. Η αδυναμία σε κάνει να δείχνεις με το δάχτυλό σου κάποιον άλλο, σε μια περίοδο κρίσης. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτα για τη δύναμη της Μινεάπολης. Είμαστε ισχυροί ως κόλαση. Είναι μια δύσκολη χρονική περίοδος; Ναι. Αλλά καλύτερα να είστε σίγουροι ότι θα το ξεπεράσουμε «, είπε.

The post Πόλεμος Τραμπ-Twitter. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα για να μηνύει τα social media, αφού του «κατέβασαν» αναρτήσεις ως ακατάλληλες. Τι απαντά η εταιρία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα