Ποιος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που τάφηκε στη Σελήνη. Η NASA αναγνώρισε τη συνεισφορά του στις αποστολές Apollo και το πάθος του για το διάστημα

Στην ιστορία της ανθρωπότητας ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που έχουν πατήσει στη Σελήνη, ωστόσο υπάρχει και ένας που έχει «ταφεί» στον φυσικό δορυφόρο της Γης. Πρόκειται για τον Γιουτζίν Σουμέικερ.

Εκπαίδευσε αστροναύτες και ίδρυσε μια νέα επιστήμη. Γεννημένος στις 28 Απριλίου 1928, ο Γιουτζίν «Τζιν» Σουμέικερ ήταν ένα από τα πιο σπουδαία μυαλά του  20ού αιώνα. Η δουλειά του πάνω στον αντίκτυπο των κρατήρων επηρέασε τα πάντα, από τις αποστολές Apollo

της NASA μέχρι τις συζητήσεις περί εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Για τη συμβολή του στην ανθρώπινη γνώση, του απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης από τον τότε πρόεδρο George H.W. Μπους το 1992.

Ο Γιουτζίν Σουμέικερ. Wikimedia CommonsΤο σημαντικό έργο του Σουμέικερ

Ο Σουμέικερ μελέτησε το φεγγάρι από μακριά, αλλά συχνά ονειρευόταν να περπατήσει στην επιφάνειά του. Δυστυχώς, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία. Η νόσος του Addison συνέτριψε όλες τις ελπίδες του να γίνει αστροναύτης.
Ο Γιουτζίν πέθανε το 1997, αλλά μερικές από τις στάχτες μεταφέρθηκαν κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης. Αυτό τον έκανε το πρώτο, και μέχρι σήμερα, το μοναδικό, άτομο που έχει ταφεί στο φεγγάρι.

Ο Σουμέικερ είχε σπουδάσει γεωλογία και οι κρατήρες ήταν ένα από τα μεγάλα πάθη του. Με βάση τις έρευνες του, επιβεβαίωσε  ότι ο διάσημος κρατήρας φραγμού 570 ποδιών (173 μέτρα) κοντά στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα προήλθε από σύγκρουση αστεροειδών.
Υποστήριξε επίσης την υπόθεση ότι μια ακόμη παρόμοια σύγκρουση σκότωσε τους τελευταίους δεινόσαυρους 66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Και χαρτογραφώντας μερικούς από τους κρατήρες στο φεγγάρι, έφερε επανάσταση στην κατανόηση της γεωλογίας του.

Γεννημένος στις 28 Απριλίου 1928, ο Γιουτζίν «Τζιν» Σουμέικερ ήταν ένα από τα πιο σπουδαία μυαλά του  20ού αιώνα. Wikimedia CommonsΔιαβάστε στη «ΜτΧ»: Τι απέγιναν οι σημαίες που κάρφωσαν οι αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης; Ποιοι και γιατί αμφισβήτησαν τις αμερικανικές αποστολές και πως απάντησε η NASA Εκπαίδευση αστροναυτών

Το 1961, η Γεωλογική Έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) δημιούργησε ένα πρόγραμμα έρευνας αστρολογίας. Ο Σούμεικερ που πλέον θεωρείται ο ιδρυτής της αστρογεωλογίας επιλέχθηκε επικεφαλής του προγράμματος. Παράλληλα, τον προσέλαβε η NASA.
Ο Σουμέικερ συμμετείχε μαζί με τους αστροναύτες που θα επάνδρωναν το Apollo σε ερευνητικές εκδρομές στον Κρατήρα Barringer και σε άλλες τοποθεσίες, όπου και τους εκπαίδεψε να συλλέγουν δείγματα βράχου.

Το έργο του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψη του Shoemaker-Levy 9 Comet, ο οποίος έπληξε τον Δία το 1994. Ένας από τους συνανακαλυφθέντες του κομήτη ήταν η σύζυγος του Γιουτζίν – και η συνάδελφος επιστήμονας – η Κάρολαϊν Σπέλμαν.
Στις 18 Ιουλίου 1997, το ζευγάρι είχε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Αν και η Κάρολαϊν επέζησε, ο Γιουτζίν σκοτώθηκε.

Ο Σουμέικερ συμμετείχε μαζί με τους αστροναύτες που θα επάνδρωναν το Apollo σε ερευνητικές εκδρομές στον Κρατήρα Barringer και σε άλλες τοποθεσίες, όπου και τους εκπαίδεψε να συλλέγουν δείγματα βράχου. Wikimedia CommonsΜε μια κάψουλα στο Φεγγάρι

Την επόμενη μέρα του θανάτου, μια πρώην φοιτήτρια του Γιουτζίν, η Κάρολαϊν Πόρκο, βρήκε το κατάλληλο αφιέρωμα για τον αποθανόντα καθηγητής.
Η ίδια ήταν επιστήμονας αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όταν έμαθε ότι ο Σουμέικερ πρόκειται να αποτεφρωθεί.
Γι αυτό τον λόγο πρότεινε να βάλουν μέρος από τις στάχτες του Σουμέικερ στο διαστημικό σκάφος Lunar Prospector της NASA.

Οι στάχτες του φορτώθηκαν στο Lunar Prospector, έναν πύραυλο που ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου 1998 με στόχο να φτάσει στο Νότιο πόλο της Σελήνης.
Η στάχτη του Σουμέικερ βρισκόταν μέσα σε μια ειδική κάψουλα πολυανθρακικού που παράγεται από μια εταιρεία, η οποία ειδικεύτηκε στην αποστολή νεκρών ανθρώπων στο διάστημα αλλά ποτέ στη Σελήνη. Το εξωτερικό μέρος της κάψουλας φέρει το όνομά του, την ημερομηνία γέννησής του και την ημερομηνία του θανάτου του, καθώς και μια φωτογραφία του που εκπαιδεύει αστροναύτες σε ένα γεωλογικό πεδίο.
Τυλιγμένο γύρω από την κάψουλα του Σουμέικερ ήταν μια κορδέλα από ορείχαλκο με μια εικόνα του κρατήρα Barringer και ένα αστέρι με θέμα από τον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα».

Το Lunar Prospector έφτασε στο φεγγάρι στις 31 Ιουλίου 1999. Την ίδια ημέρα, έριξαν την κάψουλα που περιείχε τις στάχτες του, οι οποίες έπεσαν πάνω στο φεγγάρι, «θάβοντας» τον στον τόπο που ήθελε πάντα να φτάσει.

Το 1998, η σύζυγος του Σουμέικερ δήλωσε « θα ξέρουμε πάντα όταν κοιτάζουμε το φεγγάρι, ότι ο Γιουτζίν είναι εκεί.»

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Pikist
Με πληροφορίες από: howstuffworks, atlasobscura

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο επιστήμονας που δημιούργησε τους πυραύλους V2 για τους Ναζί και έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη για τους Αμερικάνους. Βέρνερ Φον Μπράουν, από τον Χίτλερ στις ΗΠΑ 

The post Ποιος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που τάφηκε στη Σελήνη. Η NASA αναγνώρισε τη συνεισφορά του στις αποστολές Apollo και το πάθος του για το διάστημα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιος, Σελήνη, NASA, Apollo,poios, selini, NASA, Apollo