οκ Καφατ / Φροσύνη Σουλίου. Το ορεινό χωριό της Θεσπρωτίας με τις 11 εκκλησίες και το πουρνάρι που μετρά 750 χρόνια ζωής. Στο πηγάδι του ο Αλή Πασάς ξεδιψούσε μαζί με τον στρατό του (drone)

Λίγα μέτρα μακριά από τον ιστορικό χώρο του Σουλίου βρίσκεται ο ορεινός οικισμός της Φροσύνης.
Γραφικά τοπία, μικρές γέφυρες και 11 εκκλησίες κάνουν επιβλητική την παρουσία τους.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το πουρνάρι της Αγίας Παρασκευής. Στέκεται αγέρωχο τουλάχιστον 750 χρόνια και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, στην σκιά του κάθονταν να ξεκουραστεί ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός όταν περιόδευε στα χωριά του Σουλίου. Σύμφωνα με μια λαϊκή αφήγηση το 1776 χτυπούσε

το σήμαντρο, στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, για να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι του χωριού. Αρχικά δεν ανταποκρίθηκε κανείς. Τότε κάλεσε κάποιον δικό του να παίξει με το ντέφι και το ζουρνά μερικά τραγούδια. Δεν πέρασε πολλή ώρα και συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι.

Στη Φροσύνη υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα πουρνάρια της Ελλάδας

Όταν μαζεύτηκαν οι κάτοικοι ο Κοσμάς ο Αιτωλός τους είπε μια ιστορία. Μια φράση του όμως έμεινε παροιμοιώδης:
«Θα ‘ρθει καιρός που θα μαζώνεστε σε τούτο το χωριό μόνο στα πανηγύρια, όταν οι άλλοι θα έρχονται, εσείς θα φεύγετε και εκεί που έχετε κρεμασμένα τα άρματα σας , θα ‘ρθει καιρός που θα κρεμάνε οι γύφτοι τα βιολιά τους». Είναι μια ιστορία που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Παππούδες και γιαγιάδες τη διηγούνται στα εγγόνια τους, ζωντανεύοντας μνήμες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο χωριό τους.

To πηγάδι που ξεδιψούσε το στρατό του Αλή Πασά

Το χωριό Φροσύνη Σουλίου ήταν ένα από αυτά που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Αλή Πασά. Μάλιστα σε κάθε επιδρομή του στο Σούλι περνούσε από τον ορεινό οικισμό και συγκεκριμένα από το πηγάδι του προκειμένου να προσφέρει νερό στον στρατό του.

Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot schoolΔιαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Οι νερόμυλοι στο ιστορικό Σούλι και οι μικροί καταρράκτες που προσφέρουν φυσικό υδρομασάζ. Σήμερα είναι ερειπωμένοι γιατί οι μυλωνάδες είναι παρελθόν (drone) 

The post οκ Καφατ / Φροσύνη Σουλίου. Το ορεινό χωριό της Θεσπρωτίας με τις 11 εκκλησίες και το πουρνάρι που μετρά 750 χρόνια ζωής. Στο πηγάδι του ο Αλή Πασάς ξεδιψούσε μαζί με τον στρατό του (drone) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καφατ, Φροσύνη Σουλίου, Θεσπρωτίας, 750, Αλή Πασάς,kafat, frosyni souliou, thesprotias, 750, ali pasas