Ο πράκτορας του FBI που μίλησε με μανιακούς δολοφόνους για να λύσει ειδεχθή εγκλήματα. Ο Τζον Ντάγκλας που χρεώνεται τον όρο «serial Killers» και επινόησε τα ψυχολογικά προφίλ των δολοφόνων

«Αν επιθυμείτε να μάθετε για το βίαιο έγκλημα, μιλήστε με τους ειδικούς: Τους εγκληματίες που διαπράττουν βιασμούς, τους πυρομανείς και τους κατά συρροήν δολοφόνους».

Μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας στο FBI, ο Τζον Ντάγκλας θεωρείται πρωτοπόρος στην εξιχνίαση δολοφονιών.
Αυτός θεωρείται από πολλούς, υπεύθυνος για την ορολογία «κατά συρροή δολοφόνος» αλλά και για τη δημιουργία του «ψυχολογικού προφίλ του εγκληματία». Ο Τζον Ντάγκλας ήταν ο πρώτος πράκτορας που άλλαξε πλήρως τη μεθοδολογία

και επινόησε νέους τρόπους προσέγγισης των εγκληματιών.
Ερεύνησε τα κίνητρα και τις μεθόδους των κατά συρροήν δολοφόνων και συμπέρανε ότι όλοι ακολουθούν ένα μοτίβο, έστω και με κάποιες αποκλίσεις. Με αυτόν τον τρόπο εντόπισε και συνέλαβε δεκάδες μανιακούς δολοφόνους, που πίστευαν ότι δεν θα οδηγηθούν ποτέ στη δικαιοσύνη. Πάντα όμως υπήρχε ένα βαρύ τίμημα. Ο εαυτός του.

Ο νεότερος εκπαιδευτής στο FBI

Ο Τζον Ντάγκλας γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1945 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Τα παιδικά του χρόνια είναι σχεδόν άγνωστα ωστόσο μέχρι το 1970 είχε υπηρετήσει τέσσερα χρόνια στην αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και είχε αποκτήσει πλούσιες πανεπιστημιακές σπουδές. Τέσσερα πτυχία, μεταξύ των οποίων στην κοινωνιολογία και στη συμβουλευτική ψυχολογία αλλά και το διδακτορικό του ήταν σχετικό με τον τρόπο αντιμετώπισης των δραστών σε κατάσταση ομηρίας.

25 χρονών έγινε πράκτορας στο FBI. Μετά από 14 εβδομάδες εκπαίδευσης μετατέθηκε στο Ντιτρόιτ, και ανέλαβε τη διερεύνηση των λεγόμενων βαριών εγκλημάτων, δηλαδή απαγωγές ανηλίκων, δολοφονίες και βιασμοί.
Μεθοδικός και μελετηρός καθώς ήταν μέσα σε επτά χρόνια είχε ερευνήσει περισσότερες από 800 περιπτώσεις ανθρωποκτονίας.
Τα συμπεράσματα της μελέτης του έδειχναν πολλά για τις μεθόδους των εγκληματιών αλλά ακόμη ήταν μακριά από την μεγάλη του καινοτομία στην αστυνομική έρευνα.
Το 1977, μετατέθηκε στην Εθνική Ακαδημία του FBI στο Κουάντικο, όπου και έγινε ο νεότερος εκπαιδευτής της Υπηρεσίας.
Δίδασκε εφαρμοσμένη εγκληματολογική ψυχολογία και διαπραγμάτευση ομήρων.

Σε συνεργασία με έναν συνάδελφό του στο FBI, που ήταν ειδικός στην επιστήμη της «συμπεριφοράς», επισκέπτονταν πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, παραδίδοντας σεμινάρια σε Αστυνομικά Τμήματα.
Παράλληλα, ήταν μια εποχή που η Αμερική είχε συγκλονιστεί από τα στυγερά εγκλήματα περιβόητων εγκληματιών, όπως ο Τσαρλς Μάνσον και ο «Γιος του Σαμ«.
Ο Τζον Ντάγκλας, κατάλαβε τότε ότι έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης εξιχνίασης των δολοφονιών.

Στα 25 χρόνια υπηρεσίας στο FBI, ο Τζον Ντάγκλας θεωρείται καινοτόμος στην εξιχνίαση δολοφονιών/YouTube

Στην πηγή του κακού

Η διαφορά του Ντάγκλας σε σχέση με τους υπόλοιπους αστυνομικούς και πράκτορες του FBI ήταν καθοριστική.
Θεωρούσε πως οι κατά συρροήν δολοφόνοι δεν ήταν τέρατα που έπρεπε να ξεχαστούν στο κελί μιας φυλακής, αλλά μία αστείρευτη πηγή γνώσεων και διορατικότητας.
Άλλωστε ποιος θα μπορούσε να κατανοήσει καλύτερα και να αποκρυπτογραφήσει τα συγκεκριμένα εγκλήματα από ότι οι εγκληματίες;
Ακολούθησε μια «ανορθόδοξη» προσέγγιση, μιας και ο παραδοσιακός τρόπος που χρησιμοποιούσαν οι αστυνομικοί για να βρουν τους δολοφόνους δεν ήταν αποτελεσματικός.
Αποφάσισε να πάει στην «πηγή του κακού», δηλαδή στους δράστες, για να μιλήσει μαζί τους, να κατανοήσει τον λόγο που σκότωναν και να αναλύσει την ψυχολογική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ντάγκλας, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’70 και του ’80 υπήρχαν, τουλάχιστον πενήντα κατά συρροή δολοφόνοι, οι οποίοι δρούσαν σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ανάμεσα στα μαθήματα που έδινε στα Αστυνομικά τμήματα είχε και τον χρόνο να επισκέπτεται τις φυλακές, αρκεί να υπήρχαν κρατούμενοι που είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά συρροή.

«Τρίγωνο ανθρωποκτονίας»

«Αποφάσισα να κάνω αυτή την έρευνα όχι από την πλευρά του σωφρονισμού αλλά από την πλευρά της διερεύνησης» είχε δηλώσει το 2015 ο Ντάγκλας.
Και τόνισε ότι «μπορεί να ήτανε κάτι πρωτοποριακό, για μένα ήταν απλά κάτι βασικό, καθώς θεωρούσα ότι έπρεπε να έχω όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις για να κάνω καλά τη δουλειά μου».

Μέσα από τις συνεντεύξεις με τους δολοφόνους ο Ντάγκλας συμπέρανε ότι υπήρχε ένα κοινό μοτίβο.
Όλοι οι κατά συρροή δολοφόνοι είχαν με κάποιο τρόπο κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία.
Πολύ συχνά υπήρχε το δίπολο αγάπης-μίσους μόνο με τη μητέρα τους ή μη με μία γυναικεία παρουσία.

Μετά από πολλές ώρες συνεντεύξεων, ο Ντάγκλας αναγνώρισε στον κατά συρροή δολοφόνο ένα «τρίγωνο ανθρωποκτονίας».
Όλοι οι δολοφόνοι «έβρεχαν» το κρεβάτι τους, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.
Σε όλους άρεσε να ανάβουν φωτιές.
Και όλοι είχαν αποκτήσει μία σαδιστική συμπεριφορά απέναντι σε ζώα.
«Μοιάζει όλοι οι κατά συρροή δολοφόνοι να έχουν διαβάσει το ίδιο βιβλίο και εμφανίζουν τα ίδια σημάδια συμπεριφοράς» ήταν το συμπέρασμά του.
Ο Ντάγκλας με την μεθοδολογία και την επιμονή του, είχε φέρει επανάσταση στην σκιαγράφηση του χαρακτήρα των κατά συρροή δολοφόνων.

Ο Ντάγκλας στα χρόνια που εργαζόταν ως πράκτορας του FBI συμβουλεύτηκε τους πιο διαβόητους δολοφόνους που είχαν σκορπίσει τρόμο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Τεντ Μπάντι/ University of Kentuky

Ο «θηρευτής» των μανιακών δολοφόνων

Αρχικά τα στελέχη του FBI αμφισβήτησαν τη μεθοδό του. Οι αντιδράσεις δεν ήταν λίγες αλλά επέμεινε.
Σύντομα αστυνομικοί από διάφορα τμήματα της Αμερικής ζητούσαν τη βοήθειά του για την εξιχνίαση αποτροπιαστικών δολοφονιών που είχαν συναντήσει για πρώτη φορά στην καριέρα τους.
Το «προφίλ του ψυχοπαθούς κατά συρροή δολοφόνου» που είχε δημιουργήσει ο Ντάγκλας βοήθησε καθοριστικά στην επίλυση αρκετών ανθρωποκτονιών που είχαν προκληθεί από κατά συρροή δολοφόνους.
Ο Ντάγκλας συνάντησε και «συμβουλεύτηκε» τους πιο διαβόητους δολοφόνους που είχαν σκορπίσει τρόμο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σταδιακά κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Μάλιστα στην περίπτωση του Γκάρι Ριτζγουέι που έμεινε γνωστός ως «Τhe Green River Killer» ο Ντάγκλας ζήτησε τη βοήθεια από τον Τέντ Μπάντι, δολοφόνο νεαρών γυναικών και νεκρόφιλο.
Ο Μπάντι του είπε ότι ο δολοφόνος πολύ πιθανόν να επέστρεφε στο μέρος που όπου είχε πετάξει τα πτώματα, για να έχει σεξουαλική επαφή με τα θύματα.
Για αυτό το λόγο η αστυνομία έπρεπε να χαρτογραφήσει και να περιμένει στον τόπο του εγκλήματος.
Η συμβολή του Μπάντι ήταν καθοριστική. Έτσι συνελήφθη ο Ρίτζγουεϊ. Ένας κλασικός αστυνομικός νους, ποτέ δεν θα σκεφτόταν την ακραία νεκρόφιλη συνήθεια του δράστη. Ο Μπάντι όμως απλά περιέγραψε τι θα έκανε ο ίδιος.

Το τίμημα της δουλειάς

Σε μία εποχή που οι εργαστηριακές εξετάσεις και τα δείγματα DNA δεν ήταν διαδεδομένα και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν άγνωστα, το να μπει κάποιος στο μυαλό του δολοφόνου και να είναι ένα βήμα μπροστά από αυτόν ήταν κάτι επαναστατικό αλλά παράλληλα ψυχοφθόρο.
Παρά τις συνεχείς επιτυχίες και τις συμβουλές του Ντάγκλας, που είχε ήδη αποκτήσει το παρατσούκλι ο «Θηρευτής των κατά συρροή δολοφόνων», η σκοτεινή φύση της δουλειάς του τον εξάντλησε.
Ο Ντάγκλας δεν μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια και όσες φορές κοιμόταν έβλεπε εφιάλτες.
Επίσης, οι σχέσεις με την οικογένειά του είχαν επηρεαστεί.

Χρόνια αργότερα δήλωσε: «γυρίζεις στο σπίτι σου και βλέπεις το παιδί σου που έχει γρατζουνίσει το γόνατο του. Ωστόσο, μόλις έφυγες από μία υπόθεση όπου ένα μικρό παιδί δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε και το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι ότι θα βρεις αίματα στον στον τοίχο».

Η συνεχής πίεση της δουλειάς του προκάλεσε εγκεφαλίτιδα.
Μία κατάσταση όπου ο πυρετός είναι τόσο υψηλός ώστε μπορεί να «βράσει» τον εγκέφαλο.
Ο Ντάγκλας σταμάτησε για λίγο, αλλά μετά την ανάρρωσή του και παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς του συνέχισε να κυνηγά δολοφόνους.
Το ψυχολογικό τραύμα όμως που του προκάλεσε η εγκεφαλίτιδα ήταν αρκετό ώστε να παραδώσει το σήμα του οριστικά το 1995, στα 49 του χρόνια.

Από τότε, ο Τζον Ντάγκλας και η επαναστατική του μέθοδος έχουν περάσει στην ποπ κουλτούρα, καθώς πάρα πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, βασίστηκαν πάνω στον χαρακτήρα και στη δουλειά του.
Από τη «Σιωπή των Αμνών» και το «CSI» μέχρι το πρόσφατο «Μindhunter», πολλοί πρωταγωνιστές ενσάρκωσαν το ρόλο του Ντάγκλας, δηλαδή του αστυνομικού που συνεργάζεται με εγκληματίες.
Ο ίδιος πάντως είναι αεικίνητος. Από το 1995 μέχρι σήμερα συνεχίζει να εκδίδει βιβλία, εμβαθύνοντας στο προφίλ των κατά συρροή δολοφόνων.

Σήμερα, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Σε έναν τόπο εγκλήματος, τα αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί να έχει αφήσει ο εγκληματίας μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να διαλευκανθούν με πολλές εργαστηριακές εξετάσεις χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Ένα πράγμα παραμένει το ίδιο.
Η αναζήτηση της αιτίας, που οδηγεί κάποιον στη έγκλημα.

Στην Ελλάδα, το 1919 λειτούργησε το πρώτο «Κεντρικό Γραφείο Εγκληματολογικής Σημάνσεως».
Χρειάστηκε όμως να περάσουν σχεδόν 80 χρόνια για να συσταθεί μία ανεξάρτητη κεντρική υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών, που χρησιμοποιεί εξελιγμένα εργαστήρια και σύγχρονες μεθόδους, παρόμοιες με αυτές του FBI. Άλλωστε η υπηρεσία έχει λύσει πολλά δύσκολα εγκλήματα αξιοποιώντας τις μεθόδους του Ντάγκλας και φυσικά τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Στο εξωτερικό έχουν γυριστεί πολλά σήριαλ που βασίζονται σε διάσημα εγκλήματα και ειδικούς ερευνητές.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η COSMOTE TV, παρουσιάζει μια αστυνομική σειρά οκτώ επεισοδίων, όπου ένας εγκληματολόγος, ένας ψυχίατρος και ένας αστυνομικός επιθεωρητής αναζητούν τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από μια σειρά στυγερών δολοφονιών.
Η νέα αστυνομική σειρά μυθοπλασίας «Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές», αναμένεται να καθηλώσει το κοινό με την επίλυση περίπλοκων εγκλημάτων, που ως αφετηρία για την εξιχνίαση, έχουν τους ληστές που εξολόθρευσε ο Θησέας στο μυθικό ταξίδι του από την Τροιζήνα στην Αθήνα. Πρεμιέρα στις 16 Ιουνίου 2019.

Η παραγωγή είναι του COSMOTE TV, σε σενάριο και σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια και με ένα καστ αναγνωρισμένων και ταλαντούχων ηθοποιών, όπως ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Πέτρος Λαγούτης, Βίκυ Παπαδοπούλου και Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Παρακολουθείστε το τρέιλερ της σειράς «Έτερος- Εγώ»:

Όλα τα επεισόδια της νέας αστυνομικής σειράς, θα είναι διαθέσιμα on demand & δωρεάν στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Από την Δευτέρα 8/7 έως και τις 15/7, τα επεισόδια της σειράς θα προβάλλονται κάθε βράδυ στις 23.00, στο COSMOTE CINEMA 4HD.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο 15χρονος που σκότωσε τους παππούδες του για να «δει πώς είναι». Δεν φυλακίστηκε ποτέ και στα 24, δολοφόνησε έξι κοπέλες, τη μητέρα του και μια φίλη της. Παραδόθηκε στην αστυνομία που δεν τον πίστευε

The post Ο πράκτορας του FBI που μίλησε με μανιακούς δολοφόνους για να λύσει ειδεχθή εγκλήματα. Ο Τζον Ντάγκλας που χρεώνεται τον όρο «serial Killers» και επινόησε τα ψυχολογικά προφίλ των δολοφόνων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
fbi, serial, killers, fbi, εγκληματα, ψυχολογικα, μηχανη του χρονου, πυγμαλίων δαδακαρίδης, οδυσσέας παπασπηλιόπουλος, ιουνίου, ντιτρόιτ, green, river, συλληψεις, νους, dna, ποπ, csi, ελλαδα, cosmote, νέα, αθηνα, cinema, μτχ, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, βικυ σταματη, ητανε μια φορα, αποτελεσματα, αστυνομια, βημα, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, ζωα, θησεας, καριερα, μητερα, μηχανη του χρονου, πιεση, ταινιες, ψυχολογια, cinema, dna, αμερικη, απλα, εβδομαδες, βικυ, βιβλιο, βοηθεια, βραδια, βραδυ, γονατο, δαδακαριδης, δευτερα, διδακτορικο, δολοφονοι, δολοφονιες, εαυτος, εγινε, εγκεφαλιτιδα, ευκολα, ειπε, εκτιμηση, εξετασεις, εξι, εποχη, επρεπε, επτα, ερευνα, εφιαλτες, εφυγες, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρχαν, υποθεση, κοινωνιολογια, λογο, μακρια, μικρο, μυαλο, νεοτερος, ντιτρόιτ, παντα, οδυσσεας, οικογενεια, οκτω, παιδικα, παιδι, πηγη, ποπ, πρωταγωνιστες, πυγμαλιων, πυγμαλίων δαδακαρίδης, πυρετος, ρολοι, ρολο, σειρες, σεμιναρια, σεναριο, σεξουαλικη επαφη, συγκεκριμενα, σηριαλ, σειρα, σημαδια, σκεφτεσαι, σκηνοθεσια, σπιτι, τρειλερ, φυση, φυσικα, φορα, ωρες, green, αιματα, river, επεισοδια, φυλακες, γνωσεις, ιουνίου, κρεβατι, ληστες, μεθοδος, μπροστα, νους, οδυσσέας παπασπηλιόπουλος, σημα, ταξιδι
Τυχαία Θέματα