Ο λοχίας που μάζευε λόγχες από τα πεδία των μαχών. Τα λάφυρα πολέμου έγιναν μόδα ανάμεσα στους στρατιώτες του Β Παγκοσμίου. Τι προέβλεπε ο στρατιωτικός κανονισμός

Η φωτογραφία αυτή έγινε γνωστή πρόσφατα και εικονίζει τον λοχία της 173ης ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών του αμερικανικού στρατού, Joe Lobit. Η εμμονή του με τις λόγχες τον έκανε συλλέκτη στα πεδία των μαχών. Στην φωτογραφία τον βλέπουμε να κάνει συντήρηση σε κάποιες από αυτές.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό πριν τη δράση του στο Β Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Λόμπιτ υπηρέτησε στο 517ο σύνταγμα αλεξιπτωτιστών το οποίο διακρίθηκε στις επιχειρήσεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο

και ειδικά στο εσωτερικό της Γερμανίας. Όταν πια είχε διαφανεί η ήττα της Βέρμαχτ καθώς οι νίκες των συμμάχων διαδέχονταν η μια την άλλη, ο λοχίας ξεκίνησε τη συλλογή λογχών. Οι τελευταίοι μήνες του πολέμου αποδείχθηκαν αποδοτικοί για την συλλογή του.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1945 από το λιμάνι του Πίτσμπουργκ λίγο πριν από την επιστροφή του στρατιώτη στη πατρίδα του. Στα λάφυρα που εικονίζονται βλέπουμε μια ξιφολόγχη τύπου m1884/98 που τότε τη διέθεταν όσοι είχαν όπλα τύπου Μάουζερ.

Εκείνη την εποχή  ο αμερικανικός στρατός επέτρεπε στους στρατιώτες να παίρνουν λάφυρα πολέμου, αρκεί αυτά να μη ξεπερνούσαν τα 25 κιλά. Στα μέσα του ’45 απαγορεύτηκε οι στρατιώτες να παίρνουν μαζί τους ως λάφυρα τα βαριά όπλα, αλλά μόνο ατομικό οπλισμό.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η στρατιωτική επέμβαση που κατέπνιξε την Άνοιξη της Πράγας. Ο μεταρρυθμιστής γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, συνελήφθη, διεγράφη και απασχολήθηκε στην Υπηρεσία Δασοπονίας

The post Ο λοχίας που μάζευε λόγχες από τα πεδία των μαχών. Τα λάφυρα πολέμου έγιναν μόδα ανάμεσα στους στρατιώτες του Β Παγκοσμίου. Τι προέβλεπε ο στρατιωτικός κανονισμός appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα