Νέος ΚΟΚ. Τι προβλέπει για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν κινητό. Μειώνονται τα πρόστιμα κατά 40%, αλλά και τριπλάσια προσαύξηση τους ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη

«Φωτιά» το νομοσχέδιο για τον Νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης. Πιο αυστηρά κριτήρια για τους παραβάτες. Πρόστιμα από 100 έως 600 ευρώ και χωρίς έκπτωση.

Ειδικότερα, προβλέπεται η κατάργηση του δικαιώματος πληρωμής του μισού προστίμου για όσους εξοφλούν μέσα σε 10 ημέρες. Τα λεγόμενα διοικητικά πρόστιμα θα γίνουν πιο αυστηρά, με απευθείας αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος.
Με τον νέο ΚΟΚ οι παραβάσεις θα

χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, χαμηλής επικινδυνότητας, μεσαίας επικινδυνότητας και υψηλής επικινδυνότητας,και αναλόγως της διαβάθμισης θα υπάρχει και το αντίστοιχο πρόστιμο.
Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, ωστόσο η προσαύξηση τους ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να είναι μέχρι και τρεις φορές μεγαλύτερη.

Μηδενικό πρόστιμο, αλλά άμεση αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 2 μήνες θα αντιμετωπίσουν όσοι χρησιμοποιούν το κινητό μέσα στο αμάξι.

Συγκεκριμένα, θα χάνουν άδεια οδήγησης και τις πινακίδες του οχήματος για 60 ημέρες οι οδηγοί που, χρησιμοποιούν κινητό χωρίς ακουστικά ή στην ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση, παρκάρουν σε θέσεις ή διαβάσεις ΑμεΑ, χρησιμοποιούν την ΛΕΑ, δεν φορούν ζώνη ή κράνος, δεν ασφαλίζουν τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα ή με τη ζώνη, πετάνε τσιγάρο ή αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

Από την παραπάνω κατηγορία θα εξαιρούνται οι σοβαρές παραβάσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων, κ.λπ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, όσες πινακίδες κυκλοφορίας αφαιρούνται, η καταχώρηση τους θα γίνεται μηχανογραφικά, όπου θα υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή όλα τα στοιχεία των οχημάτων.
Οι πινακίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία θα καταστρέφονται μετά την πάροδο δύο ετών. Η καταστροφή θα γίνεται από την αρμόδια ΔΟΥ.
Σε περίπτωση αφαίρεσης των κρατικών πινακίδων οχήματος, η αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος με την πάροδο 2 ετών από τη λήξη του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης.

Ο νέος ΚΟΚ έρχεται να βάλει τέλος και στη μίσθωση των τετράτροχων (δηλαδή τις γουρούνες) χωρίς άδεια οδήγησης, με πρόστιμο που ύψους 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της «γουρούνας».
Σε ό,τι αφορά τα ταξί το νομοσχέδιο προσαρμόστηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο, και επιχειρεί να ρυθμίσει συνολικά τη λειτουργία των εταιρειών διαδικτυακής μεσολάβησης για τη μίσθωση ταξί. Έτσι, οι εταιρείες διαμεσολάβησης καλούνται πλέον να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα. Επίσης τα έσοδα των εταιρειών διαμεσολάβησης προβλέπεται να φορολογούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία και να εκδίδονται διαφορετικά φορολογικά στοιχεία προς τους συνεργαζόμενους οδηγούς και διαφορετικά για τον επιβάτη.

Το άρθρο Νέος ΚΟΚ. Τι προβλέπει για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν κινητό. Μειώνονται τα πρόστιμα κατά 40%, αλλά και τριπλάσια προσαύξηση τους ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα