Τουρκικό εμπορικό πλοίο ακούμπησε την κανονιοφόρο «Αρματωλός» την ώρα που έκανε περιπολία ανοιχτά της Μυτιλήνης. Μαξίμου: «Ατύχημα» το επεισόδιο. Δείτε το χάρτη με την πορεία

Συναγερμός σήμανε στο Αιγαίο στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο ακούμπησε με κανονιοφόρο του Πολεμικού μας Ναυτικού, ανοιχτά της Λέσβου. Ως ατύχημα εκτιμάται από την πλευρά της κυβέρνησης το σοβαρό επεισόδιο.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το τουρκικό εμπορικό πλοίο KARMATE προσέγγισε και «ακούμπησε» την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές, ούτε και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρει:

«Τις πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων. Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος. Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ. Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση AEGEAN ACTIVITY, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές».

Επικοινωνία Τσίπρα – Καμμένου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.

Η Κομισιόν καταδικάζει την Τουρκία για το νέο επεισόδιο στο Αιγαίο

Να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα έσπευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Κομισιόν στην απάντησή της, υπενθυμίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018, καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο» καθώς και ότι «κατά τη σύνοδο των ηγετών στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018, οι πρόεδροι κ. Juncker και κ. Tusk τόνισαν τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ ως σημαντικής δέσμευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης και εξέφρασαν την συνεχιζόμενη ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Η πορεία του τουρκικού πλοίου KARMATE πριν και μετά το περιστατικό με το ελληνικό πολεμικό πλοίο

Όπως αναφέρει στην απάντηση της Κομισιόν η Φεντερίκα Μογκερίνι:«η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους» ενώ σημειώνει ότι «ο Πρόεδρος κ. Τουσκ τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ομόφωνα την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμά της να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της».

Στην ερώτησή του, ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ρωτούσε την Κομισιόν «ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα» καθώς και «με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων».

Το ιστορικό της ελληνικής κανονιοφόρου

Η κανονιοφόρος (Κ/Φ) ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ είναι το πρώτο εκ των δύο κανονιοφόρων(ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ – ΝΑΥΜΑΧΟΣ), οι οποίες ναυπηγήθηκαν από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Α.Ε. Η ναυπήγηση του σκάφους έγινε στις εγκαταστάσεις των Ε.Ν.Α.Ε. σύμφωνα με τα σχέδια της Δανέζικης εταιρείας DANYARD για τα Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), κλάσεως OSPREY – 55 ( Offshore Vessel Patrol – OVP ). Η καθέλκυση του πλοίου έγινε το Μάρτιο του 1990. Ανάδοχος του πλοίου ήταν η Κα Β. Σίδα, νυν απόστρατος του ΠΝ, και η οποία την εποχή της καθέλκυσης έφερε τον βαθμό του Πλοιάρχου και υπηρετούσε στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής ως Διοικήτρια.

Το πλοίο παραλήφθηκε επισήμως από το Π.Ν. μετά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων παραλαβής με την Ε.Ν.Α.Ε., την 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 1990. Το πρώτο ελληνικό πολεμικό που έφερε το όνομα » AΡΜΑΤΩΛΟΣ» ήταν η Κορβέτα ΠΤ-42, η οποία ναυπηγήθηκε το 1948 και διατηρήθηκε στην ενέργεια μέχρι το 1976. Έλαβε το όνομά της προς τιμήν των γενναίων πολεμιστών του αγώνα του 1821 για την Εθνική μας Ανεξαρτησία.

Ο πρώτος Κυβερνήτης της Κ/Φ ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ ήταν ο Πλωτάρχης Β. Γερούκης, Υπαρχος ο Υποπλοίαρχος Ι. Κωνσταντινίδης και Διευθυντής Προώσεως και Ενέργειας ο Υποπλοίαρχος (Μ) Λ. Μαγκανάρης.

The post Τουρκικό εμπορικό πλοίο ακούμπησε την κανονιοφόρο «Αρματωλός» την ώρα που έκανε περιπολία ανοιχτά της Μυτιλήνης. Μαξίμου: «Ατύχημα» το επεισόδιο. Δείτε το χάρτη με την πορεία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα