Νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Κοντοζαμάνης: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου

Νέα μέτρα για τους εργαζόμενους στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων ανακοίνωσε ο Νίκος ΧαρδαλιάςΕντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξαγγέλοντας ταυτόχρονα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε αυτά, όπως αναβολή αδειών, τεστ
κορωνοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία και αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου τόνισε ότι κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί εκ νέου η ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους εργαζόμενους στις εν λόγω δομές.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

– Αναβολή αδειών των εργαζομένων
Τεστ κορωνοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία
– Αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό
– Περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο
– Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα
– Σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ οίκον περιορισμός.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι σε μονάδες ηλικιωμένων, ενώ στόχος είναι μέσα σε 10 μέρες να έχουν ελεγχθεί όλοι.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είχε χαρακτηρίσει ανησυχητική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα γηροκομεία με την διασπορά του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ακόμα ότι γίνονται συνεχώς μετρήσεις στα νησιά ενώ για την Αττική σημείωσε: «Δήμο – δήμο, περιοχή – περιοχή και δύο φορές την ημέρα εξετάζουμε τα δεδομένα… Είμαστε μακριά από τοπικά lockdown και έχουμε πολλά μέτρα στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού 8.450 νέοι στρατεύσιμοι, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Μέλημά μας ήταν και είναι να προστατέψουμε τη Δημόσια Υγεία», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Απαιτείται συνεργασία της πολιτείας, της κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο λειτουργώντας ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με την εξάπλωση της πανδημίας».

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται, με παγκόσμια διασπορά» είπε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής, μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είπε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, ωστόσο το σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκριθεί, καθώς δεν πιέζεται τόσο αυτήν την χρονική στιγμή. Επέμεινε στην αναγκαιότητα των τεστ, λέγοντας ότι γίνονται 14.000-17.000 την ημέρα.

Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο, σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση, έλεγχοι και μέτρα, αλλά και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για την γρίπη εν όψει χειμώνα.

Έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες να ακούν τους ειδικούς και να μην πιστεύουν στην παραπληροφόρηση, ειδικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά στη δημόσια υγεία. Απαντώντας σε ερωτήσεις, υπογράμμισε ότι η διασπορά ξεκινάει από τους νέους και μεταφέρεται στις ηλικίες των 50-60 ετών, που είναι πιο ευάλωτες και μπορούν ακόμα και να οδηγηθούν πιο γρήγορα σε διασωλήνωση.

Επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο αυτό το διάστημα, προκειμένου η διασπορά από τους νέους να περιοριστεί. Στην Ευρώπη, το φαινόμενο της διασποράς του ιού σχετίζεται με την άρση των μέτρων περιορισμού, συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην προέλευση των κρουσμάτων. Μίλησε για 841 εισαγόμενα τον Αύγουστο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με πάνω από 6.000 συνολικά κρούσματα, δηλαδή περίπου το 13%. Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, υπάρχουν και δεδομένα με γνωστές συρροές.

Ο κ. Γώγος στάθηκε στο «αναδυόμενο ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε, με τα κρούσματα στις κλειστές δομές. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, θα έλεγα, ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα. Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.

Εν όψει φθινοπώρου, ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την τήρηση των μέτρων, «θα περιορίσουμε και τις υπόλοιπες νόσους», όπως την εποχική γρίπη. Παράλληλα, είπε ότι όλοι οι γιατροί έχουν εκπαιδευτεί, προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν τα κρούσματα που οδηγούνται στις ΜΕΘ.

Ο κ. Γώγος είπε, τέλος, ότι τα δεδομένα από τη φάση 1 και 2 των μελετών για το ρωσικό εμβόλιο, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet είναι πολύ καλά, καθώς δείχνουν ανοσιολογική ανταπόκριση στο 100%.

Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα

Ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ζωντανή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής, σημείωσε πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει την παραλαβή των πρώτων δόσεων εμβολίου από τον Δεκέμβριο. Όπως είπε ο υφυπουργός η Ελλάδα συμμετέχει στην πρώτη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την AstraZeneka.

Την ίδια εκτίμηση είχε κάνει ο κ. Κοντοζαμάνης και νωρίτερα σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1, οι παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν μετά τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

The post Νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Κοντοζαμάνης: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα