Ποιον σουλτάνο έχει ως πρότυπο ο Ερντογάν. Πως αναλύουν οι Times, το ηγεμονικό του προφίλ
Στην ανάλυσή του ο καθηγητής Ιστορίας του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέιλ, Άλαν Μίκαϊλ, ξεκινά παραθέτοντας πρόσφατες κινήσεις του Ερντογάν, από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά μέχρι την ανακοίνωση του εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και την υποδοχή της αντιπροσωπείας
«Όλες αυτές οι κινήσεις προβάλλουν το όραμα του Ερντογάν για την ισλαμική ισχύ στον πλανήτη. Η παλινόρθωση του Ισλάμ στο εσωτερικό της Τουρκίας πάει χέρι-χέρι με τη διασφάλιση φυσικών πόρων και την επιβολή της τουρκικής ισχύος στο εξωτερικό, αλλά και με την καταπίεση στο εσωτερικό. (…) Οι δημοκρατικοί άνθρωποι στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να ανησυχούν», σημειώνει.
Διαβάστε επίσης: Σελίμ, ο «σκληρός» Σουλτάνος των Οθωμανών που εξόντωσε την οικογένεια του και έσφαξε 40.000 ανθρώπους. Ήταν ο πατέρας του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς …
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ιστορίας, για να κατανοήσει κανείς την πολιτική ατζέντα του Ερντογάν και τις απόπειρες αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα πρέπει να γνωρίσει ποιον σουλτάνο έχει ως πρότυπο ο Τούρκος πρόεδρος: και αυτός είναι ο ένατος στη σειρά, σουλτάνος Σελίμ Α’ (γνωστός και ως Γιαβούζ). «O Σελίμ πέθανε πριν από πέντε αιώνες, το 1520 μ.Χ. Επί των ημερών του η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξελίχθηκε από μια περιφερειακή δύναμη σε μια τεράστια αυτοκρατορία. Για τον Ερντογάν ο σουλτάνος αυτός, πριν από μισή χιλιετία, εξυπηρετεί τις τωρινές του ανάγκες (…).
Ο Σελίμ προσφέρει ένα πρότυπο στην Τουρκία για να γίνει μια παγκόσμια πολιτική και οικονομική δύναμη που θα ασκεί επιρροή από την Ουάσινγκτον μέχρι το Πεκίνο, συνθλίβοντας τους ξένους και τους εγχώριους αμφισβητίες. Βοηθά επίσης τον Ερντογάν να επιχειρηματολογήσει υπέρ του Ισλάμ ως πολιτιστικής και πολιτικής δεξαμενής δύναμης, ενός ζωτικού συστατικού του ένδοξου οθωμανικού παρελθόντος, το οποίο επιδιώκει να μιμηθεί στη σύγχρονη Τουρκία ενάντια στην κυρίαρχη κοσμική ελίτ που κρατούσε τα ηνία της χώρας από συστάσεώς της.
Ο σουλτάνος Σελίμ Α΄, που έχει ως πρότυπό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: WikipediaΠρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στον εναγκαλισμό από τον Ερντογάν του οράματος του Σελίμ για την τουρκική πολιτική δύναμη. Αντιπροσωπεύει ένα ιστορικό παράδειγμα ισχυρής πολιτικής που οδήγησε σε περιφερειακούς πολέμους, στην απόπειρα εξόντωσης των θρησκευτικών μειονοτήτων και στο μονοπώλιο των παγκόσμιων οικονομικών πόρων. Εκτός από τις προσπάθειές του να μονοπωλήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Τουρκία, σήμερα λαμβάνει τη μορφή των στρατιωτικών περιπετειών του Ερντογάν στη Λιβύη, στη Συρία και στην Υεμένη. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ερντογάν έχει κυνηγήσει τη σιιτική κοινότητα της Τουρκίας, τους Κούρδους, τους διανοούμενους, τους χριστιανούς, τους δημοσιογράφους, τις γυναίκες και τους αριστερούς. Ο Ερντογάν καλλιεργεί τη δική του σουνιτική θρησκευτικότητα για να τοποθετήσει το Ισλάμ στο επίκεντρο της εσωτερικής ατζέντας της Τουρκίας», υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Διαβάστε επίσης: Το κύριο γεύμα του σουλτάνου είχε 60 πιάτα. Στην Υψηλή Πύλη εργάζονταν 650 άτομα και μαγείρευαν για 4500 άτομα. Γιατί ο σουλτάνος έτρωγε πάντα μόνος του. …
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ενώ όλοι οι σύγχρονοι ηγέτες της Τουρκίας είχαν πάρει αποστάσεις από την κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το Ισλάμ, σε μια προσπάθεια να προβάλουν ένα πιο «δυτικό», «κοσμικό» και «σύγχρονο» πρόσωπο της χώρας, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος που αγκάλιασε ενεργά το οθωμανικό παρελθόν και την ισλαμική κληρονομιά της αυτοκρατορίας: «Με τη νίκη του Σελίμ επί των Μαμελούκων η Οθωμανική Αυτοκρατορία έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα κράτος στην πλειονότητά του μουσουλμανικό, αφού για πάνω από 200 χρόνια ο πληθυσμός του ήταν κυρίως ελληνορθόδοξοι. Έτσι ο Σελίμ έγινε ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που πέρασαν στον έλεγχό του οι ιερότερες πόλεις του Ισλάμ, η Μέκκα και η Μεδίνα, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του χαλίφη και εδραιώνοντας τα παγκόσμια ισλαμικά διαπιστευτήρια της αυτοκρατορίας. Και αν ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός που έγινε ταυτόχρονα σουλτάνος και χαλίφης, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος δημοκρατικός ηγέτης που ισχυρίζεται ότι κατέχει και τους δύο τίτλους».
Και ο καθηγητής Ιστορίας του Γέιλ καταλήγει: «Ο Ερντογάν και οι συνάδελφοί του στο ισλαμικό κόμμα αυτοχαρακτηρίζονται “εγγόνια” των Οθωμανών. Ο Ερντογάν παρακάμπτει σκόπιμα μια γενιά -αυτή των δημοκρατικών ιδρυτών της Τουρκίας από το 1923- για να κάνει ένα άλμα πίσω στον χρόνο, όταν οι Οθωμανοί κυβερνούσαν τον κόσμο με το ιδιαίτερο μείγμα τουρκικής – σουνιτικής πολιτικής, μέχρι την εποχή του Σελίμ, όταν πόλεμοι και εγχώρια καταστολή οδήγησαν στον πλούτο και την εδαφική ισχύ. Η αναδημιουργία ενός πολιτικού προγράμματος παρόμοιου με εκείνου του Σελίμ συνιστά επικίνδυνη προοπτική για την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο. Για να ξαναγίνει η Τουρκία οθωμανική χρειάζεται και πάλι το είδος της βίας, της λογοκρισίας και της βιτριολικής συμπεριφοράς που ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει».
Ποιος ήταν ο σουλτάνος Σελίμ Α’
Ο Σελίμ Α’, γνωστός ως Γιαβούζ (σ.σ.: σκληρός), ήταν ο ένατος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος βασίλευσε από το 1512 μέχρι το 1520. Έγινε γνωστός εξαιτίας της πολύ μεγάλης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα με την κατάκτηση του Χαλιφάτου των Μαμελούκων του Καΐρου την περίοδο 1516-1517, που περιλάμβανε τη Συριοπαλαιστίνη, τη Χετζάζη, την Αίγυπτο, τριπλασιάζοντας την έκταση της αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο η καρδιά του αραβικού κόσμου πέρασε στον έλεγχο των Οθωμανών, οι οποίοι έγιναν η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή και στον ισλαμικό κόσμο. Ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που έλαβε τον τίτλο του χαλίφη του Ισλάμ.
Ο Σελίμ Α’ γεννήθηκε στην Αμάσεια το 1470. Ήταν ο μικρότερος γιος του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ και της Γκιουλμπαχάρ Χατούν, Ελληνίδας του Πόντου που το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία. Επίσης ήταν εγγονός του Μωάμεθ Β΄του Πορθητή. Ο Σελίμ Α΄εκθρόνισε τον πατέρα του το 1512, ο οποίος πέθανε αμέσως μετά, και έγινε σουλτάνος με τη βοήθεια των γενίτσαρων. O Σελίμ έδειξε για πρώτη φορά τον αιμοσταγή χαρακτήρα του όταν σκότωσε δύο αδελφούς και πέντε ανιψιούς για να μην του κλέψουν τον θρόνο. Γι’ αυτό ονομάστηκε Γιαβούζ. Αυτή την πολιτική την υιοθέτησε από τον πατέρα του, ο οποίος είχε εμπλακεί σε διαμάχη με τον αδελφό του, τον Τζεμ, για το ποιος θα πάρει τον θρόνο. O Σελίμ ήταν ψηλός, με μακρύ μουστάκι. Ήταν δυνατός, γενναίος, έξυπνος και πολεμοχαρής.
Πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου 1520 στο Τσορλού της Ραιδεστού σε ηλικία 50 ετών. Τάφηκε στο Τέμενος Γιαβούζ Σελίμ στην Κωνσταντινούπολη. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Σουλεϊμάν Α’.
Ο Σελίμ ήταν ο πρώτος σουλτάνος που βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς. Γι’ αυτό τους υπέβαλε σε απίστευτα βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσουν. Αποφάσισε να μετατρέψει τις εκκλησίες σε τζαμιά, αλλά αυτό δεν έγινε γιατί ο Μεγάλος Βεζίρης πέθανε αλλά του είχε πει πως έπρεπε να σεβαστεί τα προνόμια που είχε δώσει ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής στους χριστιανούς.
Η αλλαγή της στάσης του απέναντι στους χριστιανούς λέγεται ότι υπαγορεύθηκε όταν έμαθε πως ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Μαξιμιλιανός Α’ κάλεσε άλλους Ευρωπαίους βασιλείς να ετοιμάσουν εκστρατεία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να τη διαμελίσουν. Μάλιστα, ο Σελίμ είχε κολακέψει τους χριστιανούς και είχε δώσει προνόμια στα Πατριαρχεία Αλεξάνδρειας, Ιερουσαλήμ καθώς και στις Μονές του Σινά, της Σουμελά, του Πόντου, του Ξηροπόταμου και του Αγίου Όρους.
The post Ποιον σουλτάνο έχει ως πρότυπο ο Ερντογάν. Πως αναλύουν οι Times, το ηγεμονικό του προφίλ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Με φουσκωμένη κοιλίτσα στο πρώτο της ταξίδι η Τζένη Μπαλατσινού μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της
- Τα πιο ζουμερά μπιφτέκια από την Εύα Παρακεντάκη
- Η Τζένη Μπαλατσινού με φουσκωμένη κοιλίτσα στο αεροδρόμιο
- Τα καλύτερα σάντουιτς της παρέας έχουν μοσχαρίσια μπριζόλα και κρέμα γραβιέρας
- Θρίλερ με την εξαφάνιση του 35χρονου, Θοδωρή Βαλμά, από την Κάντζα. Αγνοείται από τις 26 Αυγούστου. Τι αναφέρει η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- Ήρθε η ώρα για… Ελεονώρα Μελέτη
- Ποιον σουλτάνο έχει ως πρότυπο ο Ερντογάν. Πως αναλύουν οι Times, το ηγεμονικό του προφίλ
- Η Σάλμα Χάγιεκ είναι ακόμη στο Αιγαίο κι όλοι νιώθουμε ευλογημένοι στην τοποθεσία Ελλάδα.
- «Θα ‘χει χρήματα η χώρα μετά την πανδημία;»: αφοπλιστική ερώτηση παιδιού σε πρωθυπουργό
- Το πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου από 5/9 και στο Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Θρίλερ με την εξαφάνιση του 35χρονου, Θοδωρή Βαλμά, από την Κάντζα. Αγνοείται από τις 26 Αυγούστου. Τι αναφέρει η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- Ποιον σουλτάνο έχει ως πρότυπο ο Ερντογάν. Πως αναλύουν οι Times, το ηγεμονικό του προφίλ
- Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν από την Θεσσαλονίκη: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»

- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Ποιον σουλτάνο έχει ως πρότυπο ο Ερντογάν. Πως αναλύουν οι Times, το ηγεμονικό του προφίλ
- Θρίλερ με την εξαφάνιση του 35χρονου, Θοδωρή Βαλμά, από την Κάντζα. Αγνοείται από τις 26 Αυγούστου. Τι αναφέρει η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν από την Θεσσαλονίκη: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»
- «Losers» και «κορόιδα» φέρεται να αποκάλεσε ο Τραμπ Αμερικανούς στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο. Διαψεύδει ο Λευκός οίκος
- Μεγάλη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας. Εκκενώθηκαν προληπτικά τρεις οικισμοί – Μετακινήθηκαν 2000 κάτοικοι και παραθεριστές σύμφωνα με το δήμαρχο (βίντεο)
- Με χάπια δηλητηρίασε τα 5 παιδιά της η 27χρονη στη Γερμανία. «Όλα μου τα αδέρφια είναι νεκρά» φέρεται να έστειλε σε μήνυμα ο 11χρονος γιος που επέζησε
- Νεκρός 34χρονος αλεξιπτωτιστής. Έπεσε σε βάλτο κατά τη διάρκεια νυχτερινής άσκησης και τραυματίστηκε θανάσιμα
- Μητέρα σκότωσε τα 5 ανήλικα παιδιά της και έπεσε στις ράγες του τρένου στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας. Νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη
- Κορωνοϊός. 5 θάνατοι και 241 νέα κρούσματα – 39 διασωληνωμένοι – 154 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
- Σεισμός αισθητός στην Αθήνα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Με φουσκωμένη κοιλίτσα στο πρώτο της ταξίδι η Τζένη Μπαλατσινού μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της
- Χρήστος Κοτσιρέας – Με αφορμή το σώμα: Έκθεση φωτογραφίας στην Chili Art Gallery
- To Dina’s Bakery επιστρέφει με νόστιμες συνταγές
- Ο Justin Bieber πρωταγωνιστεί στο video των DJ Khaled και Drake για το «Popstar»
- Ήρθε η ώρα για… Ελεονώρα Μελέτη
- Το δάνειο, του Τζόρντι Γκαλθεράν στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών
- «Θα ‘χει χρήματα η χώρα μετά την πανδημία;»: αφοπλιστική ερώτηση παιδιού σε πρωθυπουργό
- Γαλάτσι: Σοκάρει νέα υπόθεση ξυλοδαρμού ανηλίκου - 20 άτομα χτυπούσαν έναν 17χρονο
- Τα πιο ζουμερά μπιφτέκια από την Εύα Παρακεντάκη