«Μήνας του μέλιτος». Το αρχαίο γαμήλιο έθιμο που τηρείται μέχρι σήμερα. Από που προήλθε η ονομασία του που κόστισε στον Αττίλα τη ζωή του καθώς πέθανε την ώρα του γαμήλιου σεξ

Άγιος Βαλεντίνος, μπάτσελορ πάρτι, μήνας του μέλιτος. Ξενόφερτα έθιμα, του δυτικού καπιταλισμού που εμπορευματοποιούν τον έρωτα και το γάμος. Κι όμως ένα από τα παραπάνω έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Για τους περισσότερους αρχαίους λαούς, ο γάμος ήταν μία από τις ιερότερες τελετές. Ως εκ τούτου, συνοδευόταν πάντα από συγκεκριμένα έθιμα. Αυτά φυσικά διέφεραν σε κάθε περιοχή.
Ωστόσο, ένα που συναντάται συχνά και σε αρκετά μέρη του κόσμου είναι αυτό της περιόδου αδράνειας τις πρώτες τριάντα μέρες μετά το γάμο.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι, αφού παντρεύονταν, επί έναν ολόκληρο μήνα δεν έκαναν καμία δουλειά. Όχι μόνο οι άνδρες, αλλά και οι γυναίκες. Μάλιστα, καθώς το ημερολόγιό τους βασιζόταν στα φεγγάρια, συνήθιζαν να λένε ότι η περίοδος αδράνειας διαρκούσε μία σελήνη.
Βορειότερα, οι Θράκες, ακολουθούσαν παρόμοια φιλοσοφία. Οι πρώτες δεκαπέντε ημέρες μετά τον γάμο ήταν αφιερωμένες στη θεότητα της γονιμότητας και οι επόμενες δεκαπέντε σε διασκεδάσεις που οργάνωναν φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού.
Στη Σπάρτη, οι νεόνυμφοι υποχρεούνταν μόνο να παρευρίσκονται στα καθημερινά γυμνάσια.

Ωστόσο, η ορολογία «μήνας» ή «σελήνη του μέλιτος» καθιερώθηκε από μία αρχαία φυλή εκτός του ελλαδικού χώρου. Οι Τεύτονες, λαός που κατοικούσε στη βόρεια Γερμανία, συνήθιζαν να πίνουν υδρόμελι κάθε πρωί, μεσημέρι και βράδυ, επί τριάντα ημέρες μετά την τέλεση του γάμου.
Μάλιστα, λέγεται ότι ο θάνατος του Αττίλα προκλήθηκε από το έθιμο αυτό. Τη νύχτα του γάμου του, ο μεγάλος βασιλιάς ήπιε τόσο υδρόμελι που έπαθε ρινορραγία, η οποία για μυστήριο ως σήμερα λόγο δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί. Για την ιστορία, πέθανε ενώ έκανε σεξ.

Σήμερα, οι νεόνυμφοι δεν πίνουν υδρόμελι επί ένα μήνα, ούτε μπορούν να απέχουν τόσο διάστημα από την εργασία τους. Ωστόσο, ο όρος «μήνας του μέλιτος» έχει καθιερωθεί στον δυτικό κόσμο και αναφέρεται στις ολιγοήμερες διακοπές μετά τη γαμήλια τελετή. Τότε που όλα είναι γλυκά σαν μέλι.
αρχική φωτογραφία: pixnio

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η σκηνή που κόπηκε από τα «Φιλαράκια» λόγω ενός τραγικού γεγονότος, αλλά τώρα έγινε ξανά viral στο διαδίκτυο

The post «Μήνας του μέλιτος». Το αρχαίο γαμήλιο έθιμο που τηρείται μέχρι σήμερα. Από που προήλθε η ονομασία του που κόστισε στον Αττίλα τη ζωή του καθώς πέθανε την ώρα του γαμήλιου σεξ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα