Στο επίκεντρο της επερχόμενης κακοκαιρίας «ΙΑΝΟΣ» η Αττική. Πόσο θα διαρκέσει. Τα 4 σενάρια για τον Μεσογειακό Κυκλώνα – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Χάρτη με τις περιοχές όπου θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία δημοσιεύει στην πρόβλεψή του για τον καιρό ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός», που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/9, ο Γιάννης Καλλιάνος σημειώνει ότι η Αττική θα χτυπηθεί δυνατά από την κακοκαιρία.

Οπως εξηγεί, στον χάρτη που παραθέτει είναι οι περιοχές «που θα επηρεαστούν από την τριήμερη κακοκαιρία (από την Πέμπτη το απόγευμα στο Ιόνιο έως και

την Κυριακή στο ΝΑ Αιγαίο) που βρίσκεται προ των πυλών».

Σύμφωνα με την πρόβλεψή του, «η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου».

Διαβάστε επίσης: Τα πολύχρωμα παραθαλάσσια σπίτια που έφτιαξαν μέσα στα βράχια οι νησιώτες για να παρκάρουν τις βάρκες τους. Γιατί τα ονόμασαν «σύρματα» (drone) …

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις, προειδοποιεί, και τονίζει ότι, πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και προς το τελείωμα της κακοκαιρίας (την Κυριακή) η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τέλος, ο μετεωρολόγος εφιστά την «προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα».

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ», η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/09.

Κύρια χαρακτηριστικά του ΙΑΝΟΥ θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι  καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Διαβάστε επίσης: Η 23χρονη κοπέλα που έζησε δυο χρόνια πάνω σε ένα δέντρο για να σώσει το δάσος, από την αποψίλωση. Το δέντρο είχε ύψος 60 μέτρα και ήταν 1000 ετών. Η αντίδραση της εταιρείας ..

Καιρός: Τα 4 σενάρια για τον Μεσογειακό Κυκλώνα

Σχετικά με τον Μεσογειακό Κυκλώνα, το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει:

• Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09:

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ΙΑΝΟΣ θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Eκτακτη σύσκεψη Χαρδαλιά για την κακοκαιρία «Ιανός» – Οι οδηγίες των Αρχών

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

The post Στο επίκεντρο της επερχόμενης κακοκαιρίας «ΙΑΝΟΣ» η Αττική. Πόσο θα διαρκέσει. Τα 4 σενάρια για τον Μεσογειακό Κυκλώνα – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΙΑΝΟΣ, Αττική, Πόσο, Μεσογειακό Κυκλώνα – Οδηγίες, Πολιτική Προστασία,ianos, attiki, poso, mesogeiako kyklona – odigies, politiki prostasia