Μεγάλο παλάτι των Μάγια ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Μεξικό. Η παρακμή του πολιτισμού τους αποτελεί μέχρι σήμερα μυστήριο (βίντεο)

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν τα ερείπια ενός τεράστιου παλατιού του πολιτισμού των Μάγιας, που χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 1.000 χρόνια. Τα ερείπια βρέθηκαν στην αρχαιολογική περιοχή Κουλουμπά, περίπου 120 χιλιόμετρα μακριά από την τουριστική πόλη του Κανκούν.

Το κτίριο που βρέθηκε στην Κουλουμπά έχει μήκος 55 μέτρα, πλάτος 15 και ύψος 6 μέτρα και αποτελείται από έξι δωμάτιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Πρόκειται μόνο για ένα τμήμα ενός μεγαλύτερου κτιριακού συγκροτήματος που περιλαμβάνει επίσης

δύο κατοικίες, ένα βωμό και ένα μεγάλο στρογγυλό φούρνο.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης υπολείμματα από έναν τόπο που πιστεύουν ότι ήταν νεκροταφείο και τόπο ταφής και ελπίζουν ότι η ιατροδικαστική ανάλυση των οστών θα μπορούσε να φέρει στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για τους Μάγια που κατοίκησαν στην Κουλουμπά.

«Το παλάτι ήταν κατοικήσιμο κατά τη διάρκεια δύο αλληλοεπικαλυπτόμενων εποχών του πολιτισμού των Μάγια, στην ύστερη κλασική περίοδο μεταξύ 600 και 900 μ.Χ. και την τελευταία κλασική περίοδο μεταξύ 850 και 1050 μ.Χ.» δήλωσε ο Αλφρέδο Μπαρέρα Ρούμπιο, ένας από τους αρχαιολόγους της περιοχής.
«Ξέρουμε ελάχιστα για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής, βορειοανατολικά του Γιουκατάν. Έτσι, ένας από τους κύριους στόχους μας, καθώς και η προστασία και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι η μελέτη της αρχιτεκτονικής της Κουλουμπά «, πρόσθεσε .

«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Φέραμε στο φως μόλις μία από τις μεγαλύτερες κατασκευές του χώρου» ανέφερε ο αρχαιολόγος, ο οποίος ελπίζει πως καθώς οι εργασίες θα προχωρούν ο χώρος θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών.

Οι Μάγια δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του δυτικού ημισφαιρίου, ο οποίος άκμασε στην κεντρική Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του νότιου Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Μπελίζ και της Ονδούρας.

Οι πόλεις τους περιλάμβαναν ναούς σε σχήμα πυραμίδας και τεράστια πέτρινα κτίρια ενώ ασχολούνταν με την γεωργία και την μεταλλουργία ενώ είχαν αναπτύξει εξελιγμένα αρδευτικά συστήματα ενώ ανέπτυξαν ένα ιερογλυφικό σύστημα γραφής ενώ είχαν πολύ ξεχωριστή αντίληψη για τον χρόνο.

Ο πολιτισμός των Μάγια πέρασε πολύ απότομα σε μια ανεξήγητη περίοδο παρακμής μεταξύ του 800 με 1000. Επιστήμονες έχουν αναπτύξεις πολλές θεωρίες όπως πολέμους, κλιματικές αλλαγές, εξάπλωση ασθενειών για να εξηγήσουν αυτή την παρακμή. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως άλλες πόλεις όπως η Τσιτσέν Ιντζά – που είχε υπό τον έλεγχό της την Κουλουμπά- συνέχισε να ακμάζει για περισσότερο καιρό.

Η ομάδα των συντηρητών στην Κουλοθμπά εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει στο σημείο ένα μέρος της κάλυψης που παρείχε το δάσος – που αποψιλώθηκε κατά τις εργασίες ανασκαφών σε άλλα κοντινά στην περιοχή σημεία- προκειμένου να προστατεύονται κάποια από τα πιο εύθραυστα μέρη του κτηρίου που έφεραν στο φως.

Όπως τονίζει η Νατάλια Τανγκαρίφ, ένα από τα μέλη της ομάδας των συντηρητών, η βλάστηση που υπήρχε στην περιοχή παρείχε προστασία από το ηλιακό φως, τον άνεμο και αλλά στοιχεία της φύσης και έτσι διατηρήθηκε και είναι σήμερα ορατά και υπολείμματα χρωμάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί για να βάψουν τα κτήρια.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: TheGuardian

The post Μεγάλο παλάτι των Μάγια ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Μεξικό. Η παρακμή του πολιτισμού τους αποτελεί μέχρι σήμερα μυστήριο (βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεγάλο, Μάγια, Μεξικό,megalo, magia, mexiko