Κορωνοϊός. Επτά νεκροί και άδεια ράφια στην Ιταλία. Νέα κρούσματα σε Φλωρεντία και Σικελία. Σε καραντίνα ξενοδοχείο στα Κανάρια νησιά. Πως θα προστατευτείτε

Κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στην κεντρική και νότια Ιταλία. Ενας επιχειρηματίας που ταξίδεψε στην Κίνα διαγνώσθηκε θετικός στον ιό στην Φλωρεντία. Σε ολόκληρη τη χώρα εξακολουθούν να αδειάζουν τα ράφια από είδη πρώτης ανάγκης, μάσκες και αντιμικροβιακά σκευάσματα.

Tουρίστρια με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας που επίσης έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας. Τέθηκε σε καραντίνα όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της.

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον

μέχρι τις 15 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον Τύπο, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδειχθούν αποτελεσματικά, να περιοριστεί αμέσως μετά. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την Ιταλία είναι 229 ενώ 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Προειδοποιήσεις Βρετανίας

Την ίδια ώρα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι όσοι επισκέφθηκαν την βόρεια Ιταλία θα πρέπει να τεθούν από μόνοι τους σε απομόνωση αν εμφανίζουν συμπτώματα όμοια με εκείνα της γρίπης.

«Η επίσημη οδηγία πρόκειται να αλλάξει ώστε εκείνοι που έχουν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία – που αφορά ουσιαστικά όποιον έχει πάει στην Ιταλία από την Πίζα και βορειότερα – να τεθούν από μόνοι τους σε απομόνωση, αν εμφανίσουν συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν σε γρίπη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Αν κάποιοι έχουν πάει στις πληγείσες περιοχές, τις οποίες η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει σε καραντίνα, τότε θα πρέπει να απομονωθούν ανεξάρτητα με το αν έχουν συμπτώματα», σημείωσε ο ίδιος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 19 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 53. Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αποκάλυψε με δηλώσεις του ότι ο νέος κορωνοϊός εξαπλώθηκε στη χώρα του, από ένα νοσοκομείο που δεν τήρησε αυστηρά το πρωτόκολλο για ανάλογες περιπτώσεις.

Στην Κίνα, άλλοι 71 άνθρωποι προστέθηκαν στη λίστα θανάτου, ενώ τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν 509, αυξημένα μεν σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, αλλά σαφώς λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ανάλογη κατάσταση και στη Νότια Κορέα, η οποία ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου και την επιβεβαίωση άλλων 60 κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνολικά οι νεκροί σε όλον τον κόσμο ανέρχονται στους 2.704 και οι μολυσμένοι σε 80.146, ενώ 27.563 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονταν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας (2.563) και ακολουθούν η επαρχία Χενάν (19 νεκροί), το Ιράν με 12 νεκρούς, η επαρχία Χελιντζιάνγκ, επίσης με 12 νεκρούς, η Νότια Κορέα με οκτώ νεκρούς και η Ιταλία με επτά νεκρούς.

Κόντε: Νοσοκομείο δεν τήρησε αυστηρά το πρωτόκολλο

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο». Ο Κόντε θύμισε ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, αλλά συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, προκύπτουν προβλήματα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στην ακροδεξιά παράταξη Λέγκα, αντέτεινε ότι «ελπίζει οι δηλώσεις αυτές να οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ωστόσο, ο Κόντε συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες σήμερα το πρωί για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς οι νεκροί του κορονοϊού έχουν φθάσει τους επτά και τα κρούσματα μόλυνσης είναι εκατοντάδες.

Τέταρτος νεκρός στο Diamond Princess

Ακόμη ένας, ο τέταρτος μέχρι σήμερα, από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στη Γιοκοχάμα, υπέκυψε μετά τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK σήμερα.

Επρόκειτο για ηλικιωμένο άνθρωπο, πάνω από 80 ετών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι αρχές της Ιαπωνίας δέχονται ολοένα πιο έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση του κρουαζιερόπλοιου της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Carnival Corp, καθώς παρά τα υποτιθέμενα μέτρα καραντίνας πάνω στο σκάφος, εκατοντάδες επιβάτες μολύνθηκαν.

Ο αριθμός των ασθενών εξάλλου αυξάνεται στην Ιαπωνία, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας αργότερα σήμερα

«Σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορωνοϊού» ξενοδοχείο στα Κανάρια Νησιά

Ενα ξενοδοχείο στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας τέθηκε σε αποκλεισμό έπειτα από τον εντοπισμό ενός κρούσματος του κορωνοϊού μια ημέρα νωρίτερα, γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais.

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν άμεσα την πληροφορία, αλλά ανέφεραν ότι εκατοντάδες τουρίστες και προσωπικό του ξενοδοχείου υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί.

«Ελέγχουμε όσους ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή, περιλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο ξενοδοχείο», δήλωσε μια εκπρόσωπος της περιφερειακής διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας στα Κανάρια Νησιά.

Οδηγός για τον ιό που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία

Με την πρώτη ματιά τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ή COVID-19 όπως ονομάστηκε επισήμως, είναι παρόμοια με αυτά που γνωρίζουμε από το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Ο κορονoϊός παρουσιάζει τα παρακάτω βασικά συμπτώματα:

Πυρετός
Ξηρός βήχας
Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνος στους μύες
Κόπωση

Ο κορονoϊός μπορεί να παρουσιάσει και τα ακόλουθα, λιγότερο συχνά, συμπτώματα:

Συσσώρευση φλέγματος
Πονοκέφαλος
Αιμόπτυση
Διάρροια

Τέλος, ο κοροναϊός σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις συνοδεύεται με:
Συνάχι
Πονόλαιμο

Το συνάχι και ο πονόλαιμος είναι τα κλασικά σημάδια λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή γρίπη ή κοινό κρυολόγημα.

Καθώς ο νέος κοροναϊός γενικά επηρεάζει την κατώτερη αναπνευστική οδό, οι περισσότεροι από αυτούς που μολύνονται εμφανίζουν ξηρό βήχα, δύσπνοια, ή πνευμονία, αλλά όχι πονόλαιμο.

Νέος κοροναϊός: Πολλοί ασθενείς αρχικά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
Πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν με τον νέο ιό δεν παρουσίασαν αρχικά συμπτώματα. Γνωρίζουμε επίσης ότι έχει περίοδο επώασης διάρκειας 14 ημερών.

Αν δεν είστε σίγουροι για το τι έχετε, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να κάνει μια ανάλυση δείγματος φλέγματος για να προσδιορίσει την παρουσία ή την απουσία ιών του αναπνευστικού συστήματος.

The post Κορωνοϊός. Επτά νεκροί και άδεια ράφια στην Ιταλία. Νέα κρούσματα σε Φλωρεντία και Σικελία. Σε καραντίνα ξενοδοχείο στα Κανάρια νησιά. Πως θα προστατευτείτε appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα