Σε κατάσταση συναγερμού το Μιλάνο λόγω κορονοϊού. Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πάνω από 400 δισ οι απώλειες στο χρηματιστήριο. Η ανακοίνωση της Aegean για τις πτήσεις προς Ιταλία

Οι  κάτοικοι του Μιλάνου έσπευσαν να εφοδιαστούν με βασικά υλικά, με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν άδεια ράφια και ουρές πελατών να περιμένουν στα ταμεία. Χαρτομάντιλα, γάντια και απορρυπαντικά είναι τα είδη που έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Μιλάνο και την επαρχία, με τους κατοίκους να φοβούνται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό που αριθμεί ήδη 5 νεκρούς.

Πανομοιότυπες σκηνές καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σε πολλά σημεία πώλησης μεταξύ του Μιλάνου

και των γειτονικών δήμων, με τους πελάτες φορτωμένους με δύο ή και τρία καρότσια και με μεγάλες ουρές στα ταμεία.

«Πήρα όσα μπορούσα, ποτέ δεν ξέρεις, είμαστε τέσσερα άτομα στο σπίτι», λέει ένας πατέρας την ώρα που ψωνίζει από σούπερ μάρκετ. «Υπάρχει πάντα κόσμος τις Κυριακές στα σούπερ μάρκετ, αλλά σήμερα είναι πολύ περισσότερος», παραδέχθηκε ένας υπάλληλος.

«Ο κόσμος ψωνίζει λες και είμαστε σε πόλεμο. Ψωνίζω συχνά τις Κυριακές, αλλά σήμερα παρατήρησα πάρα πολύ κόσμο. Οι κονσέρβες και τα αποξηραμένα τρόφιμα έχουν σχεδόν τελειώσει. Τα γάντια εξαντλήθηκαν, όπως και το απολυμαντικό τζελ», λέει η 30χρονη Μαρτίνα.

Άλλοι πάλι προτίμησαν να κάνουν ηλεκτρονικά τις αγορές τους. «Παρήγγειλα τα πράγματα που ήθελα για το σπίτι σήμερα», λέει μια γυναίκα. «Αλλά θα έρθουν στο σπίτι την Τρίτη».

Σε καραντίνα 50.000 άνθρωποι

Σε 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, οι 10 στην περιοχή της Λομβαρδίας και η μία στο γειτονικό Βενέτο, 50.000 άνθρωποι είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή το βράδυ, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους και πρόστιμα να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των κέντρων

Μετά τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία η Aegean έχει δεχθεί πολλά αιτήματα για ακυρώσεις και αλλαγές εισιτηρίων για πτήσεις προς την Ιταλία.

H εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε επιβάτες που έχουν κρατήσεις να ταξιδέψουν στην Ιταλία έως τις 20 Μαρτίου να αλλάξουν τα εισιτήριά τους δίχως επιπλέον χρέωση. Τονίζεται πάντως ότι η Aegean δεν ακυρώνει καμία πτήση από και προς Ιταλία και τα δρομολόγια συνεχίζονται κανονικά.

Η ανακοίνωση της Aegean

«Για την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού, η AEGEAN ενημερώνει ότι όσοι επιβάτες επιθυμούν από σήμερα και έως 20 Μαρτίου 2020, λόγω του κορονοϊού, να μεταθέσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία το εισιτήριό τους, προς οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου, μπορούν να το πραγματοποιήσουν χωρίς rebooking fees.

Επίσης ενημερώνουμε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τις πτήσεις της κανονικά προς όλους τους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, μέχρι νεότερης ενημέρωσης.

Παραμένουμε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια τυχόν κριθεί αναγκαία».

Αυτή την περίοδο υπάρχουν κατά μέσο όρο περισσότερες από 10 απευθείας πτήσεις την ημέρα από την Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια, Μπέργκαμο) με προορισμό την Αθήνα και 11 πτήσεις την εβδομάδα από τις ίδιες πόλεις προς τη Θεσσαλονίκη
Πανικός επικρατεί στους κατοίκους του Μιλάνου μετά τους θανάτους που έχουν σημειωθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα, με τα ράφια των σούπερ μάρκετ να αδειάζουν.

Χάθηκαν 420 δισ. δολάρια σήμερα στο Χρηματιστήριο λόγω κορονοϊού

Σαρωτικό είναι το χτύπημα του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία, με τους Financial Times να επισημαίνουν ότι οι μετοχές της Ιταλίας οδηγούν την παγκόσμια πτώση.

«Οι ιταλικές μετοχές οδηγούν την παγκόσμια πτώση» σημειώνουν οι Financial Times εστιάζοντας στον δείκτη FTSE Mib, ο οποίος αυτή την ώρα (15:49, ώρα Ελλάδος) παρουσιάζει δραματική «βουτιά» κατά 5,13%. Η έξαρση του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά και τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, ο οποίος, την ίδια ώρα, κινείται στο -3,77%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία πτώση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, τον Ιούνιο του 2016.

Είναι ενδεικτικό ότι ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Λονδίνου σημείωσε νωρίτερα πτώση 3%, με τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και ταξιδίων να καταγράφουν από τις μεγαλύτερες απώλειες. Σύμφωνα με τους Financial Times, η μετοχή της easyJet έχασε 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Ryanair «κατρακύλησε» κατά 10%. Παρόμοιες τάσεις, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, εμφάνισαν οι μετοχές της Air France και της Lufthansa.

Κορωνοϊός: Στα ύψη τα ιταλικά ομόλογα

«Οι αγορές πιθανότατα θα κρατήσουν πολύ επιφυλακτική στάση μπροστά στην παγκόσμια διάδοση του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός δεν είναι πλέον ένα ασιατικό ζήτημα» δήλωσε ο Ρόμπερ Καρνέλ, αναλυτής της ING. Να σημειωθεί ότι λόγω της έκτασης που έχει λάβει το φαινόμενο του κορωνοϊού η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο δυο εβδομάδων (1,002%).

Σύμφωνα με το Reuters, αυξημένες έως και κατά 8 μονάδες ήταν και οι αποδόσεις άλλων ιταλικών τίτλων. «Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μία ύφεση τώρα και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ενός αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς ο ιός θα μεταδοθεί από εδώ», δήλωσε στέλεχος της Daiwa Capital Markets στο Λονδίνο.

Να σημειωθεί ότι η έξαρση του κορωνοϊού είχε αρνητικό αντίκτυπο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις απώλειες, νωρίτερα, να ξεπερνούν το 6%.

The post Σε κατάσταση συναγερμού το Μιλάνο λόγω κορονοϊού. Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πάνω από 400 δισ οι απώλειες στο χρηματιστήριο. Η ανακοίνωση της Aegean για τις πτήσεις προς Ιταλία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιλάνο, Αδειάζουν, Πάνω, 400, Aegean, Ιταλία,milano, adeiazoun, pano, 400, Aegean, italia