Καθησυχαστικός ο Άντονι Φάουτσι για τις νευρολογικές παρενέργειες του εμβολίου. «Κανένας υπερβάλλων κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre»

Διαλύονται οι αρχικές ανησυχίες που αφορούσαν στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, αναφορικά με ασθενείς με υποκείμενα νευρολογικά νοσήματα καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως δεν προκύπτει υπερβάλλων κίνδυνος από το εμβόλιο. 

Η αναστάτωση προκλήθηκε μετά από ανακοίνωση του αμερικανικού CDC τον περασμένο Δεκέμβριο, που περιελάμβανε τέτοιες επιφυλάξεις για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Μάλιστα  σε μία ραδιοφωνική του συνέντευξη εκείνη την περίοδο ο Άντονι Φάουτσι -ο Νο1 ειδικός των ΗΠΑ για την επιδημία του κορωνοϊού- είχε πει ότι οι άνθρωποι με

σύνδρομο Γκιγαίν – Μπαρρέ (GBS) θα έπρεπε να αποφύγουν τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, διότι κινδύνευαν να ενεργοποιήσουν την ασθένειά τους.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας ….

«Οταν τα είπα αυτά, δεν υπήρχε η γνωμοδότηση του CDC», είπε ο Φάουτσι, προσθέτοντας ότι έκτοτε συμβουλεύει τους ανθρώπους με σύνδρομο GBS να εμβολιαστούν.

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας, που προκαλεί αδυναμία μετάδοσης νευρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο, με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών και των αντανακλαστικών. Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο. Είναι σπάνια ασθένεια και εμφανίζεται με συχνότητα 1 ή 2: 100.000 ανθρώπους.

Τα συμπτώματα αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών, τα οποία συμμετρικά διαχέονται σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης συνήθως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η συζήτηση έχει «ανάψει»  στην Ελλάδα μετά από τα συμπτώματα που εμφάνισε η 42χρονη νοσηλεύτρια από την Κέρκυρα, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος βαριά από κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, για το σύνδρομο GBS, το CDC δηλώνει πλέον πως μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό σε οποιαδήποτε κλινική δοκιμή που να κατατέθηκε στον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Εκείνο που τονίζουν, οι ειδικοί, είναι πως άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα θα πρέπει να εμβολιαστούν, παρότι, εξαιτίας των ανοσοκατασταλτικών που λαμβάνουν για την πάθησή τους, ενδεχομένως να μην έχουν πλήρη προστασία από το εμβόλιο.

«Οι αναλύσεις μας δείχνουν πως ο κορωνοϊός δεν περιλαμβάνει επιπλέον ανοσολογικό υλικό που να έχει αποδειχτεί πως μπορεί να οδηγήσει σε GBS» δήλωσε ο καθηγητής Στέφεν Κέντι, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Οι ανησυχίες πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο, σε σχετικούς αριθμούς, είναι ως εκ τούτου με σχετική βεβαιότητα αστήρικτες», συνεχίζει ο ίδιος.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

The post Καθησυχαστικός ο Άντονι Φάουτσι για τις νευρολογικές παρενέργειες του εμβολίου. «Κανένας υπερβάλλων κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα