Η βραδιά που ο Βόλος θα φωτιστεί με 7.000 φαναράκια στον ουρανό. Τι συμβολίζουν και πως χρησιμοποιούνται σε ανάλογες γιορτές σε Κίνα, Ταϊλάνδη και Βραζιλία (drone)

Για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες πολύχρωμα φαναράκια θα φωτίσουν τον ουρανό του Βόλου και μαζί τους θα ταξιδέψουν οι προσωπικές ευχές των επισκεπτών.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι φαντασμαγορική. O ουρανός γεμίζει από μικρά χάρτινα αερόστατα θερμού αέρα που στο κάτω μέρος τους είναι αναρτημένη μια μικρή φωτιά. Η εικόνα θυμίζει τη γιορτή των φαναριών στην Κίνα, που σηματοδοτεί τη λήξη της Κινέζικης πρωτοχρονιάς. Χιλιάδες παιδιά βγαίνουν στους δρόμους της χώρας, κρατούν μικρά φαναράκια, που συμβολίζουν

την καλή τύχη και τα πετούν στον ουρανό.

H γιορτή των φαναριών στην Κίνα

Η γιορτή λέγεται ότι προέρχεται από την περίοδο που βασίλευε στην Κίνα ο αυτοκράτορας Μινγκ, όταν και υιοθετήθηκε ο βουδισμός στη χώρα. Μία ημέρα ο Μινγκ ονειρεύτηκε ότι στο παλάτι του μπήκε ένας χρυσός άνθρωπος μέχρι που εξαφανίστηκε προς τη δύση. Αμέσως διέταξε έναν απεσταλμένο του να ταξιδέψει στην Ινδία για να προσκυνήσει το Βούδα και να βρει τις βουδιστικές γραφές.

Τα φαναράκια που μεταφέρουν ελπίδα για τη νέα χρονιά

Όταν ο απεσταλμένος επέστρεψε με τις γραφές στο χέρι, ο αυτοκράτορας διέταξε να φυλαχθούν σε ένα ναό. Έτσι κατασκευάστηκε ένας ναός που στέγασε το άγαλμα του Βούδα μαζί με τις γραφές. Οι οπαδοί του θεωρούσαν ότι η δύναμη του Θεού μπορούσε να απομακρύνει το σκοτάδι. Ο Μινγκ διέταξε τους υπηκόους του για μια περίοδο να έχουν αναμμένα φαναράκια. Μετά από χρόνια η περίοδος αυτή επισημοποιήθηκε και καθιερώθηκε ως η Γιορτή των Φαναριών.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί τα φαναράκια στους εορτασμούς για τη νέα χρονιά. Αντίστοιχη γιορτή γίνεται και στην Ινδία, που κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων ελευθερώνονται στον ουρανό φαναράκια που αναπαριστούν το άστρο της Βηθλεέμ και μεταφέρουν ελπίδες για τη νέα χρονιά.
Στη Βεγγάλη και στη Βορειοανατολική Ινδία οι βουδιστές πετώντας ουράνια φανάρια γιορτάζουν το τέλος της τρίμηνης νηστείας τους.

Εκτός από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές φαναράκια χρησιμοποιούνται και σε άλλες γιορτές. Στην Ταϊλάνδη και συγκεκριμένα στο φεστιβάλ Γι Πενγκ χιλιάδες φαναράκια σκορπούν στον αέρα και δημιουργούν ένα σμήνος από γιγαντιαίες φωτισμένες μέδουσες. Στην Βραζιλία, τα ουράνια φανάρια παραδοσιακά ήταν χαρακτηριστικό των χειμερινών διακοπών στο τέλος Ιουνίου. Θεωρείται πως το έθιμο μεταφέρθηκε στην Βραζιλία από Πορτογάλους αποικιστές κατά τον 16ο αιώνα και ακόμη εορτάζεται έντονα στην Πορτογαλία, ειδικά το Πόρτο.

Στο Βόλο η μαγική βραδιά των φαναριών, που εντάσσεται και στο φετινό πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, την Πέμπτη στις 26 Δεκεμβρίου 2019.

Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση ευαγών Ιδρυμάτων.

Ο στολισμένος Βόλος από ψηλά

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν χιλιάδες ιπτάμενα φαναράκια στα οποία ο κόσμος, εφόσον το επιθυμεί, θα μπορεί να γράψει τις ευχές του, να τα ανάψει και να τα αφήσει να πετάξουν ψηλά στον ουρανό, δημιουργώντας ένα θέαμα ορατό σε ολόκληρη την περιοχή της παραλίας του Βόλου.
Στην περιοχή Ηρώου θα βρίσκονται από νωρίς, σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία, εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων και όποιος επιθυμεί θα έχει τη δυνατότητα να τα ενισχύσει αφήνοντας ένα συμβολικό ποσό στον κουμπαρά τους.

Στο Βόλο δημιουργείται μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα

Η βραδιά των φαναριών διοργανώνεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Βόλου. Για πρώτη φορά ο ουρανός του Βόλου έλαμψε από τα φαναράκια το 2014. Από τότε η ανταπόκριση του κόσμου όλο και μεγάλωνε και από τα 2.000 φαναράκια που μοιράστηκαν την πρώτη χρονιά, φέτος θα δοθούν 7.000
Αναμμένα απελευθερώνονται στον ουρανό και μαζί τους ταξιδεύουν και οι προσωπικές ευχές των επισκεπτών.

Η φωταγώγηση της πόλης θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στην παραλία μπροστά στο Ηρώο. Η φωταγώγηση θα εμπλουτιστεί με βεγγαλικά ενώ θα ακολουθήσει ο «Χριστουγεννιάτικος περίπατος των δεκάδων καλλιτεχνών που έχουν προσκληθεί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου και χριστουγεννιάτικες άμαξες κατά μήκος της οδού Δημητριάδος προς το «Πάρκο των Δεινοσαύρων», το φωτισμένο δέντρο με το έλκηθρο και τελικό προορισμό το χωριό του Αη Βασίλη.

Δείτε τα εντυπωσιακά φαναράκια του Βόλου από ψηλά. Drone: Δημήτρης Μητρολιός, Κάμερα: Ιουλία Λάιου, Μοντάζ: Δημήτρης Μητρολιός

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Χριστούγεννα στην Μπαρμπαρέλα: Η θρυλική ντίσκο των 80ς. Οι καρεκλάδες, το μαλλί λασπωτήρας και οι διαγωνισμοί χορού

The post Η βραδιά που ο Βόλος θα φωτιστεί με 7.000 φαναράκια στον ουρανό. Τι συμβολίζουν και πως χρησιμοποιούνται σε ανάλογες γιορτές σε Κίνα, Ταϊλάνδη και Βραζιλία (drone) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα