Ντραγκέτα. Η μαφιόζικη οργάνωση που ξεπερνά σε κέρδη τα McDonalds και τη Deutsche Bank. Ποιοι άλλοι βρίσκονται στη λίστα

Η ιταλική μαφιόζικη οργάνωση Ντράγκετα και ο «τζίρος» της, που δεν περιορίζεται πια στα σύνορα της Ιταλίας, έχει αρχίσει να απασχολεί και τα διεθνή μέσα. Το δίκτυο των δραστηριοτήτων της υπολογίζεται ότι ξεπερνά πολλές από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Guardian και Washington Post, τα ετήσια κέρδη της Ντράγκετα υπολογίζονται σε 24 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4% του ιταλικού ΑΕΠ,

ενώ είναι μεγαλύτερο από τα κέρδη κολοσσών όπως η Deutsche Bank και τα Mc Donald’s. Η μόνη εταιρεία με την οποία μπορούν να συγκριθούν είναι η Starbucks (με βάση τα δεδηλωμένα έσοδά της που δημοσιεύει το Fortune 500).

Παρόλα αυτά, τα κέρδη πιθανότατα να είναι μόνο το ορατό κομμάτι, καθώς η Ντράγκετα είναι πια μία διεθνής οργάνωση που έχει εξαπλώσει τις δραστηριότητές της σε όλον τον κόσμο.

Η αμερικανική εφημερίδα Foreign Policy έχει αναρτήσει πρόσφατα έναν κατάλογο από τις πιο διάσημες κι επικίνδυνες μαφιόζικες οργανώσεις στον κόσμο, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ντράγκετα.

Πέρα όμως από την ιταλική, διάσημη είναι και η γιαπωνέζικη Μάφια, η Γιακούζα, γνωστή επίσης και για την ιδιαίτερη εμφάνιση των μελών της, των «γκοκούντο». Οι «γκοκούντο» ντύνονται με επιδεικτικό τρόπο καλύπτοντας το σώμα τους με περίτεχνα τατουάζ, που θεωρούνται επίσης απωθητικό στοιχείο όχι μόνο για τους αντιπάλους, αλλά και για τις ασθένειες και το «μάτι». Άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μελών της είναι πως συνηθίζουν να ακρωτηριάζουν μία φάλαγγα του δακτύλου τους. Αυτή η πράξη συμβολίζει την εξιλέωση από κάποιο σφάλμα, ή την πληρωμή ενός χρέους τιμής προς την οργάνωση. Άλλωστε η Γιακούζα δεν είναι μόνο μία εγκληματική οργάνωση, αλλά θεωρείται θεσμός στην Ιαπωνία και πολιτιστικό σύμβολο της άκρας δεξιάς της χώρας.

Όσον αφορά τη ρώσικη μαφία, το πιο χαρακτηριστικό της στοιχείο είναι οι τάφοι. Χαρακτηρισμένα από πολλούς ως η αποθέωση της κακογουστιάς και του κιτς, οι τάφοι των μελών της τοποθετούνται σε ειδικά τμήματα κάθε κοιμητηρίου, είναι φτιαγμένοι από μάρμαρο και στολισμένοι με χρυσά μπιχλιμπίδια. Τα μέλη της επίσης φέρουν τατουάζ, τα οποία ονομάζονται «βόρι» και συμβολίζουν το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας του κατόχου τους: ένα αστέρι, ή ένα εξωτικό ζώο, μαρτυρούν πως αυτός ασχολείται είτε με την είσπραξη των χρεών, ή με το λαθρεμπόριο κάθε είδους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Vice.

Από την άλλη, οι λατινοαμερικάνοι «Νάρκος» δεν αποτελούν μία συμπαγή ομάδα, αλλά μάλλον ένα περίπλοκο σύμπλεγμα από ανεξάρτητες ομάδες, συχνά ανταγωνιστικές κι εχθρικές αναμεταξύ τους. Το Καρτέλ του Σιναλόα και οι Σέτας, για παράδειγμα, με πολλές διαφορές, αλλά πάμπολλες ομοιότητες μεταξύ τους και κύριο άξονα των δραστηριοτήτων τους τα ναρκωτικά. Είτε πρόκειται για κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνη, ηρωίνη, ή φαιντανύλη, αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την παραγωγή, τη διακίνηση, την αποθήκευση των ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τατουάζ που φέρουν τα μέλη των λατινοαμερικανικών οργανώσεων έχουν τη λειτουργία δελτίου ταυτότητάς τους. Είναι η απόδειξη της αμέριστης και παντοτινής πίστης στην εγκληματική οργάνωση—μία γραπτή συμφωνία, που έχει συνταχθεί κι αποτυπωθεί ακριβώς στο δέρμα του.

The post Ντραγκέτα. Η μαφιόζικη οργάνωση που ξεπερνά σε κέρδη τα McDonalds και τη Deutsche Bank. Ποιοι άλλοι βρίσκονται στη λίστα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα