Η Καρδαμύλη από ψηλά. Από τον Όμηρο και τον Κολοκοτρώνη στο Χόλιγουντ του Ίθαν Χοκ. Γιατί οι κάτοικοι ονομάστηκαν «Τρουπάκηδες» (drone)

Πετρόχτιστη και γραφική σαν καρτ ποστάλ. Στη σκιά του Ταΰγετου, η Καρδαμύλη, είναι ένας επίγειος παράδεισος που αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης και όχι μόνο. Αποτέλεσε και κινηματογραφικό σκηνικό για την ταινία «Before Midnight» με τον Ίθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί.

Το όνομα «Καρδαμύλη» αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα ως πρώτη από τις «επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις» που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Αργότερα ονομάστηκε

«Σκαρδαμούλα», ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι το αρχαίο όνομα.

Αποτελεί έδρα του Δήμου Δυτικής Μάνης

Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο απέχει 38χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας. Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στην Καρδαμύλη, κατέφυγαν πρόσφυγες από το Μυστρά, μετά την καταστροφή του 1460. Αρχικά κατοίκησαν σε σπηλιές και γι αυτό κάποιοι ονομάστηκαν «Τρουπάκηδες». Εδώ ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μαζί με άλλους Μανιάτες οπλαρχηγούς, σχεδίασαν την επανάσταση του 1821.

Διαβάστε επίσης: Η μυστική παραλία της Αλύπας στη Λακωνική Μάνη. Είχε γίνει διάσημη από την αμερικανική ταινία Tempest του Τζον Κασσαβέτη …

Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αερολήψη: UP STORIES

Κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο του 12ου αιώνα και κοντά στην επάνω Καρδαμύλη, βρίσκονται οι Ελληνιστικοί θαλαμοειδείς τάφοι «Διοσκούρων», χαρακτηρισμένοι ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εξαιρετικά αξιόλογο είναι το Οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων, το οποίο δωρήθηκε το 1967 στο Ελληνικό Δημόσιο από τις ιδιοκτήτριές του Μαρία και Ελένη Μπουκουβαλέα, κληρονόμους των Μούρτζινων, προκειμένου να στεγάσει Κλασικό, Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο.

Το 2012 έγινε σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας

Το 1994 κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το 2000 ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης στο ΥΠΠΟ της κατοχής, χρήσης και διαχείρισης του συγκροτήματος. Το χρονικό διάστημα 1999 – 2004 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση τμήματός του που περιλαμβάνει την τριώροφη οχυρωμένη κατοικία και τα προσκτίσματά της και η μετατροπή του σε Μουσείο.

Παρακολουθήστε την πτήση drone του συνεργάτη μας UP STORIES, από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube, επάνω από την γραφική Καρδαμύλη:

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Δείτε από ψηλά την πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στις πηγές του Αώου ποταμού και έχει μαύρους πελαργούς (drone) …

The post Η Καρδαμύλη από ψηλά. Από τον Όμηρο και τον Κολοκοτρώνη στο Χόλιγουντ του Ίθαν Χοκ. Γιατί οι κάτοικοι ονομάστηκαν «Τρουπάκηδες» (drone) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα