Καμπανάκι από τους νοσοκομειακούς γιατρούς: «Ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού έφτασε στο 1». Εξαδάκτυλος: H μάσκα είναι εργαλείο προστασίας

«Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1. Είναι στο 1 και πάει προς τα πάνω» προειδοποίησε σήμερα η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών ΑθήναςΠειραιά, σχολιάζοντας το γεγονός ότι για τέταρτη μέρα την Πέμπτη είχαμε τριψήφια κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

«Ό,τι γίνεται σήμερα θα τα δούμε περίπου σε 10 με 15 μέρες. Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ

καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο» σημείωσε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αποστάσεις και πλύσιμο χεριών για τον κορωνοϊό

«Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε.
Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. «Χρειάζεται απόσταση πάνω από 2 μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Ο θυελλώδης έρωτας με τον Αλέν Ντελόν, η αυτοκτονία του συζύγου της, ο θάνατος του γιου της και ο εγκλεισμός της Ρόμι Σνάιντερ στο ψυχιατρείο …

Μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και στο καφέ

«Σε εσωτερικούς χώρους χρειάζεται μάσκα όλοι και μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους ό,που υπάρχει συνωστισμός» δήλωσε η γιατρός.
«Όσο περισσότερος πληθυσμός υπάρχει, τόσο περισσότερα τα κρούσματα εξήγησε για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Για τον Πόρο ανέφερε ότι γίνεται εύκολα ιχνηλάτηση, γιατί είναι περιορισμένος ο χώρος. «Χρειάζεται μάσκα μέσα και έξω όλοι, δεν ξέρουμε ποσά είναι τα κρούσματα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός μας. Ειδικά στον Πόρο οπουδήποτε και στο καφέ μάσκα, μέχρι να γίνει ιχνηλατήσει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» σχολίασε.

«Το εμβόλιο το ξεχνάμε για φέτος. Τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένες φάσεις και πρέπει να είναι ασφαλή από το 2021 το εμβόλιο» πρόσθεσε η γιατρός.

Καθηγητής Εξαδάχτυλος: Πόσο προστατεύει η μάσκα, ο ρόλος της ασπίδας -Από ποια ηλικία τη φοράνε τα παιδιά

Τη μάσκα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως καταναγκασμό αλλά ως το «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις εργασίες και τις διασκεδάσεις μας εν μέσω κορωνοϊού.

Δεν πρόκειται για χρήση που σκοπό έχει να προστατεύσει τους άλλους αλλά είναι το μέσο για να συνεχίσουμε φυσιολογικά τη ζωή μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει από τον ιό. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Η μάσκα μάς προστατεύει από τον κορωνοϊό

Εξηγεί ότι η χρήση μάσκας μας προστατεύει από έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα και από άτομα που πολλές φορές δεν το γνωρίζουν καθώς είναι ασυμπτωματικά. «Και ενώ για τους περισσότερους θα περάσει χωρίς προβλήματα, κάποιοι θα δώσουν μάχη για τη ζωή τους», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι αυτό είναι κάτι που «οι γιατροί και οι νοσηλευτές το γνωρίζουν καλά καθώς είναι από τη φύση της εργασίας εκτεθειμένοι σε τριπλάσιο ως τετραπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης». Αυτό όπως λέει, αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετοί υγειονομικοί παγκοσμίως και στην Ελλάδα μολύνονται και νοσούν , ενίοτε με μοιραία κατάληξη. «Όλοι εμείς οι οποίοι είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, προστατευόμαστε με τα μέτρα ατομικής προστασίας και αυτό παρακαλούμε και τους συμπολίτες μας να πράξουν, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ύπουλη αυτή ασθένεια».

«Η μάσκα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι προστατευτική και αποτελεί το απόλυτο “όπλο” προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διαχειρίζεται κρούσματα covid-19. Αν κάποιος δεν έχει άλλο μέσο προστασίας, η μάσκα είναι το ελάχιστο και η πρώτη προτεραιότητα. Σημαντικά είναι επίσης η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων που συμπληρωματικά βοηθούν στην αυτοπροστασία μας. Αλλά η μάσκα είναι το πρώτο».

Διαβάστε επίσης: Ματθαίος Μονσελάς, ο παρκαδόρος που έγινε «κατά παραγγελία δολοφόνος». Σκότωσε την οδοντίατρο Γιόλα Βαγενά που υπέφερε μετά τον χωρισμό με τον άντρα της …

Μάσκες ή ασπίδες για τον κορωνοϊό;

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι οι μάσκες είναι «αποδεδειγμένα καλύτερες και πιο προστατευτικές από τις ασπίδες οι οποίες έχουν ευθύς εξ αρχής σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης. Δηλαδή, ασπίδα έχει νόημα να φοράει κάποιος που φοράει και μάσκα. Στην πραγματικότητα οι ασπίδες αντικαθιστούν τη χρήση των ειδικών γυαλιών και όχι τις μάσκες που προστατεύουν μύτη και στόμα. Βιβλιογραφικές αναφορές επισημαίνουν ότι οι ασπίδες δεν είναι αντίστοιχα προϊόντα με τις μάσκες».

Πώς φοράμε και πώς αφαιρούμε σωστά τις μάσκες για τον κορωνοϊό;

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δίνει χρήσιμες συμβουλές για τον σωστό τρόπο χρήσης της μάσκας. «Τις μάσκες τις φοράμε χωρίς να πιάνουμε την εσωτερική τους επιφάνεια. Στις χειρουργικές, η εσωτερική πλευρά είναι πιο ανοιχτόχρωμη και στην επάνω πλευρά της έχει έλασμα για την καμπύλη της μύτης, ώστε να μην θολώνουν τα γυαλιά όσων φορούν. Τα video που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΔΥ δείχνουν με ακρίβεια πώς να φοράμε και να αφαιρούμε με ασφάλεια τη μάσκα. Εξάλλου, πρέπει να τονίσω ότι και στις πάνινες μάσκες είναι σημαντικό να μην εναλλάσσουμε την εσωτερική με την εξωτερική πλευρά».

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο η μάσκα συνίσταται σε παιδιά άνω των 4 ετών και όλους τους ενήλικες. Δεν συνίσταται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών με ψυχικές παθήσεις, συγκεκριμένες πνευμονοπάθειες συγκεκριμένου βαθμού, και στα άτομα με νοητική υστέρηση.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και ζητάει τη συνεργασία της κοινωνίας για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. «Με φοβίζει η κούραση της κοινωνίας της οποίας η συνεργασία είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Και με προβληματίζει η απόδοση ευθύνης σε συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι οι νέοι. Είναι άδικη καθώς η χαλάρωση κατά τον μήνα Ιούλιο αφορούσε όλους ανεξαιρέτως. Εκτός από τις εικόνες της διασκέδασης στις παραλίες είδαμε και επίσημες δεξιώσεις με αντίστοιχο συνωστισμό ανθρώπων».

Θεσσαλονίκη: Το πρώτο ξενοδοχείο που μπαίνει σε καραντίνα μετά από κρούσμα κορωνοϊού

Ένα ολόκληρο ξενοδοχείο τίθεται σε καραντίνα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ένας μετανάστης που διέμενε εκεί βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από σήμερα Σάββατο 8/8 και για 14 ημέρες οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου και όσοι μένουν σε αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα είναι σε καραντίνα.

Από τις 6 το πρωϊ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το ξενοδοχείο και επιτηρούν την τήρηση της καραντίνας απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αγ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ξενοδοχείο το τελευταίο διάστημα φιλοξενούσε αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες που παρουσίαζαν διάφορα υποκείμενα νοσήματα και συνεπώς δεν έπρεπε να διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.

The post Καμπανάκι από τους νοσοκομειακούς γιατρούς: «Ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού έφτασε στο 1». Εξαδάκτυλος: H μάσκα είναι εργαλείο προστασίας appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα