Γιατί τα κοχύλια βγάζουν τον ήχο της θάλασσας; Η λεπτομέρεια που ίσως δεν γνωρίζουμε

Ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να ακούγεται σαν παφλασμός κυμάτων, όταν βάζουμε ένα κοχύλι στο αυτί δεν ακούμε τη θάλασσα.

Στην πραγματικότητα ακούμε το θόρυβο του περιβάλλοντος που παράγεται γύρω μας, τον οποίο συνήθως δεν αναγνωρίζουμε ή δεν προσέχουμε.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί για να ενισχύσουμε αυτόν τον θόρυβο περιβάλλοντος ώστε να μπορούμε να τον ακούσουμε καθαρά, χρειάζεται ένα αντηχείο -ειδική ακουστική διάταξη ή κατασκευή που ενισχύει τον ήχο.

Το κοχύλι που βάζουμε στο αυτί μας -το εσωτερικό του έχει πολλές σκληρές, καμπύλες επιφάνειες ιδανικές για την ανάκλαση του ήχου–

είναι  ένα αντηχείο, αναφέρει το Reader’s Digest.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

Τα κοχύλια διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων δεν θα ακούγονται ίδια

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος αντηχεί μέσα στην κοιλότητα του κοχυλιού, γίνεται ενισχυμένος και αρκετά σαφής ώστε να παρατηρείται.
Τα κοχύλια διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων δεν θα ακούγονται ίδια. Οι διαφορετικοί θάλαμοι συντονισμού θα ενισχύσουν τις διαφορετικές συχνότητες.

Το γεγονός ότι όλα τα κοχύλια ακούγονται λίγο σαν τον ωκεανό είναι συμπτωματικό. Κρατώντας κάθε είδους αντηχείο στο αυτί σας θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Βάλτε ένα άδειο ποτήρι πάνω από το αυτί σας ή ακόμα και χτυπήστε το χέρι σας γύρω του και ο ήχος που θα ακούσετε θα είναι σχεδόν ίδιος, αν και δεν θα είναι τόσο ξεχωριστός.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

The post Γιατί τα κοχύλια βγάζουν τον ήχο της θάλασσας; Η λεπτομέρεια που ίσως δεν γνωρίζουμε appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί τα κοχύλια βγάζουν τον ήχο της θάλασσας; Η λεπτομέρεια που ίσως δεν γνωρίζουμε,