Γιατί ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας για τον κορονοϊό. Σύψας: Δεν διανύουμε ακόμα το δεύτερο κύμα. Ποιες είναι οι «κόκκινες περιοχές»

Εξαιρετικά κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου.

Ο Αύγουστος αποδείχθηκε απρόβλεπτος, με τα ημερήσια νέα κρούσματα να πενταπλασιάζονται (5.754 σε σχέση με τα 1.045 του Ιουλίου) και τους διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ να τριπλασιάζονται.
Ωστόσο, δεν επαληθεύτηκαν τα προγνωστικά μοντέλα που έδειχναν ότι θα μπορούσαν να καταγράφονται στη χώρα μας έως και 400 κρούσματα ημερησίως, περί τα τέλη Αυγούστου. Κατά μέσο όρο καταγράφονταν

ημερησίως 230 νέα κρούσματα καθημερινά, με ήπια αυξητική τάση της επιδημικής καμπύλης.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων είναι οι περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λέσβου, Κρήτης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Ζακύνθου και Κοζάνης, παρά τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ.

Η επιστροφή των εκδρομέων στις αστικές περιοχές, αναμένεται μεν να αποφορτίσει τις τουριστικές, όπως π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά ενδεχομένως να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στις αστικές περιοχές.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας (που σήμερα το απόγευμα στις 16:00 μ.μ. ανακοινώνει την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς), κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έχει αποφασίσει ειδικά για τα Πανεπιστήμια, στα οποία φοιτά η ηλικιακή ομάδα των 20-30 ετών, οι διαλέξεις να γίνονται με όριο ατόμων στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά (π.χ. εργαστήρια) και να δοθεί βάρος στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως όλα δείχνουν το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 14/9, αντί της 7ης Σεπτεμβρίου που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Κι αυτό διότι, όπως έχει κρίνει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, πρέπει:
– να έχει μεσολαβήσει ικανός χρόνος για την επιστροφή των οικογενειών στις μόνιμες κατοικίες,
– να έχουν αυτο-περιοριστεί παιδιά και ενήλικες για επτά ημέρες, όπως συστήνουν οι ειδικοί,
– και να έχουν σχηματίσει οι επιστήμονες ξεκάθαρη εικόνα για την καμπύλη της επιδημίας στην Ελλάδα, βάσει στοιχείων από τη τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και την πρώτη του Σεπτεμβρίου. Το διάστημα αυτό αναμένεται να κρίνει αν έχουν αποδώσει τα μέτρα που είναι σε ισχύ σε συγκεκριμένες περιοχές και να προβλεφθεί τι θα συμβεί στα μεγάλα αστικά κέντρα το επόμενο διάστημα.

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος

Η διασπορά του κορονοϊού, όπως αυτή θα έχει αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά στοιχεία των πρώτων δέκα ημερών του Σεπτεμβρίου θα βοηθήσει τους ειδικούς να προβλέψουν όχι μόνο πως θα εξελιχθούν τον υπόλοιπο μήνα, αλλά και το Φθινόπωρο γενικότερα.

Την περασμένη Τρίτη 25 Αυγούστου ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε «μια αυξητική τάση προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, γιατί ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους».
Και πρόσθεσε ότι «όταν έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε», υπενθυμίζοντας ότι η χρήση μάσκας είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή, ώστε να μην πάμε σε lockdown.

Διαβάστε ακόμα: Η χειρουργική επέμβαση με ποσοστό θνησιμότητας…300%! Εκτός από τον ασθενή, πέθαναν ο βοηθός του γιατρού και ένας θεατής! Ποιο λάθος έκανε ο γιατρός που τον θεωρούσαν το πιο «γρήγορο νυστέρι» 

Μετά τις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται, λοιπόν, οι εμπειρογνώμονες να έχουν σχηματίσει μια ασφαλή εικόνα για το ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο», σε ποιες έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, αν έχουν αποφέρει «καρπούς» οι στοχευμένες παρεμβάσεις που είναι αυτή την περίοδο σε ισχύ και που θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα μέτρα από τα ισχύοντα (χρήση μάσκας, ωράριο καταστημάτων, αριθμός ατόμων σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις κ.λπ).

Πάντως, ο κ. Χαρδαλιάς την περασμένη εβδομάδα είχε πει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, στρατηγική, μοντέλο αντιμετώπισης που να βασίζεται σε οποιοδήποτε γενικό lockdown. Το λέω σε κάθε τόνο, το τονίζω και εγώ. Νομίζω ότι το έχει τονίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και όλοι. Δεν υπάρχει ζήτημα γενικού lockdown».

Και πρόσθεσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για κάθε σενάριο και πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε φορά βασίζονται σε συγκεκριμένα σχέδια. «Δεν αυτοσχεδιάζει κανένας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε».

Σύψας: Δε διανύουμε το δεύτερο κύμα

Σε δηλώσεις του, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, στάθηκε στο ενδεχόμενο τα σχολεία να κλείσουν ξανά τον χειμώνα.

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η επιδημιολογία του ιού. Για παράδειγμα, ο ιός ήρθε και χτύπησε μέσα στο καλοκαίρι ενώ δεν το περιμέναμε. Επομένως, δεν ξέρουμε τι θα κάνει τον χειμώνα.
Αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο, τότε θα χρειαστεί – για κάποια στιγμή – να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό, όμως, θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα πάρουμε. Πρώτα, δηλαδή, θα κλείσουν όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή η εστίαση, η διασκέδαση και οτιδήποτε άλλο και τελευταία θα κλείσουν τα σχολεία. Για τα σχολεία θα κάνουμε πάση θυσία ό,τι είναι δυνατόν να τα κρατήσουμε ανοιχτά, ακόμη κι αν χρειαστεί κάποια στιγμή να μετατρέψουμε τη λειτουργία τους σε μέρα παρά μέρα», επισήμανε ο κ. Σύψας.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, ο λοιμωξιολόγος ξεκαθάρισε ότι δεν διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του ιού, παρά τα χιλιάδες κρούσματα. «Είναι μία επανάκαμψη της επιδημίας αλλά δεν πιέστηκε το σύστημα. Δεν είχαμε πολλές διασωληνώσεις, δεν είχαμε πολλές νοσηλείες. Άρα είχαμε μια επανάκαμψη του ιού και όχι ένα επίσημο δεύτερο κύμα».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μια επιδημία με πολλαπλάσια δύναμη. Νομίζω, το σωστό και σαν πολιτεία και σαν κοινωνία είναι να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Μακάρι, όμως να έρθει το καλύτερο σενάριο και να έχουμε μια πολύ ήπια επιδημία το χειμώνα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Σύψας.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν τα συμπτώματα του κορονοϊού και της γρίπης, έτσι όταν κάποιος πηγαίνει στον γιατρό θα κάνει εξετάσεις και για τη γρίπη αλλά και για τον κορονοϊό.

αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο πατέρας της γυναικολογίας που έκανε πειράματα μόνο σε μαύρες γυναίκες. Τις χειρουργούσε χωρίς τη συναίνεσή τους, χωρίς αναισθητικό, σε πρόχειρο ιατρείο και με θεατές

The post Γιατί ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας για τον κορονοϊό. Σύψας: Δεν διανύουμε ακόμα το δεύτερο κύμα. Ποιες είναι οι «κόκκινες περιοχές» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
δευτερο, κυμα, μηχανη του χρονου, υπουργείο παιδείας, ωραριο καταστηματων, νέα, θεσσαλονικη, κρητη, κοζανη, ισχύ, μυκονος, ελλαδα, lockdown, σχολεια, καλοκαιρι, μτχ, προγνωστικα στοιχηματος, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος του κοσμου, κρουσματα σημερα, ξανα, κοινωνια, χωρις αναισθητικο, ημερομήνια, ημερησια, ιος, μηχανη του χρονου, σαντορινη, υπουργείο παιδείας, φωτογραφια, αυγουστος, απε, γινει, γινονται, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, διαστημα, δυναμη, δηλωσεις, δοθει, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξετασεις, επτα, εστιαση, ετων, θυσια, εικονα, λαθος, λειτουργια, μοντελα, ομαδα, παιδια, παμε, πολιτεια, σεναριο, συγκεκριμενα, σχεδια, σχεδιο, ταση, τι ειναι, τριτη, συμπτωματα, ισχύ, φθινοπωρο, φορα, χρονος, γκικας, χωρα, υπουργειο, μυκονο, σωστο, υγειας, βοηθος
Τυχαία Θέματα