Ερντογάν για Καστελόριζο: «Παράλογες αξιώσεις της Αθήνας. Το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει» – Γαλλικά Rafale στην Κρήτη – Πέταξαν πάνω από την περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX

Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συζητήσει το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε στην τελετή για τα 19 χρόνια από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Οπως είπε «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση, η Τουρκία δεν επιδιώκει την «περιπέτεια»». Πρόσθεσε δε ότι «μια επωφελής

συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου». Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι «το Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως «μοχθηρή» σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας».

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία είπε ότι «μετά από ένα διάλειμμα 86 ετών την ανοίξαμε ως τζαμί. Αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο, το οποίο θα ωφελήσει το έθνος και την ανθρωπότητα».

Διαβάστε επίσης: Τι έγινε το σόι του Χίτλερ και γιατί τα γονίδια του θα χαθούν για πάντα. Η γενναία απόφαση των απογόνων του …

Μήνυμα Μακρόν στην Αγκυρα: Γαλλικά Rafale στην Κρήτη -Πέταξαν πάνω από την περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX

Μετά την πρωτοβουλία του να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και το μήνυμα συμπαράστασης στην Ελλάδα, ο κ. Μακρόν προχώρησε και στην πράξη.

Δύο γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale απογειώθηκαν από την Πάφο και μετέβησαν στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική επικράτεια εισήλθαν οι γαλλικές δυνάμεις που προανήγγειλε ότι θα στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς στην Κρήτη έφτασαν ένα ελικοφόρο πλοίο και δύο πολεμικά αεροσκάφη Rafale.

Τα δύο Rafale, που ήταν σε αεροπορική βάση της Πάφου, απογειώθηκαν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση προς την Ελλάδα και πέταξαν πάνω από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX η Τουρκία και στην οποία πλέει το «Oruc Reis».

Με αυτή την κίνηση ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε και στην πράξη σαφές μήνυμα πως η Γαλλία παρακολουθεί στενά την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Πρώτα έφαγαν γλυκό του κουταλιού και μετά έστησαν το μπλόκο της Καλαμαριάς! Ντοκουμέντα και μαρτυρίες για την εκτέλεση 11 πολιτών από Γερμανούς και Έλληνες προδότες ..Προκαλεί η Yeni Safak: «Σε περίπτωση πολέμου, πρώτος στόχος τα νησιά»

«Σε περίπτωση πολέμου (με την Ελλάδα), πρώτος στόχος των τουρκικών Ε.Δ. θα είναι τα νησιά του Αιγαίου», αναφέρει σημερινό προκλητικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Mε πρωτοσέλιδο τίτλο «Δώστε λογαριασμό για το Αιγαίο», η εφημερίδα παρουσιάζει στους αναγνώστες της το τουρκικό αφήγημα για την «αποστρατικοποίηση» 16 ελληνικών νησιών, αλλά και για τα υποτιθέμενα 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα «EGAYDAAK», που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία τους.

Το δημοσίευμα, που συνοδεύεται με σχετικό χάρτη, αναφέρεται στο θέμα της αποστρατικοποίησης 16 ελληνικών νησιών, που θέτει επίμονα τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα.

Γράφει συγκεκριμένα: «Χωρίς δικαίωμα λόγου στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα έχει συνάψει μία πειρατική συμφωνία με την Αίγυπτο. Το Ορούτς Ρέις εισήλθε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας, προωθώντας ερευνητικές της δραστηριότητες. Οι Έλληνες, που έχουν γίνει η πηγή έντασης στη Μεσόγειο με τις ενέργειές τους, παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους εδώ και χρόνια. Η Αθήνα εξοπλίζει παράνομα τα νησιά του Αιγαίου, κάτι που απαγορεύεται. Συγκεκριμένα 16 νησιά, «αποστρατικοποιημένα» σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, είναι βαριά οπλισμένα».

Αναφορά γίνεται και στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα «EGAYDAAK». Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Αθήνα συνεχίζει τις πειρατικές της πρωτοβουλίες στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, σε 152 νησιά, νησίδες και βράχους, των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί σε αυτήν με διεθνείς συμφωνίες. Με λίγα λόγια, αυτά τα τμήματα της γης που είναι γνωστά ως «EGAYDAAK», κατοικούνται από Έλληνες και έχουν συσσωρεύσει ελληνικό στρατό επάνω τους. Ενώ ο αριθμός των νησιών που δόθηκαν στην Αθήνα στο Αιγαίο με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού ήταν 14, οι Έλληνες αύξησαν τον αριθμό των νησιών σε 32, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση. Η Τουρκία, και οι ανησυχίες της για τα «EGAYDAAK», αποκαλύφθηκαν το 1994 με την κρίση στις βραχονησίδες Καρντάκ (Ίμια), που η Ελλάδα επιχείρησε να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ερντογάν για Καστελόριζο: «Παράλογες αξιώσεις της Αθήνας. Το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει» – Γαλλικά Rafale στην Κρήτη – Πέταξαν πάνω από την περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα