Επιστρέφει στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις – δεν ανανέωσε την NAVNTEX. Πέτσας: θετικό βήμα- Στο Καστελλόριζο η Σακελλαρόπουλου

Η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε ανανέωση της NAVTEX για παραμονή του Oruc Reis στην ανατ. Μεσόγειο. «Η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Στ. Πέτσας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια, για πρώτη φορά μετά από την έξοδο του στις 10 Αυγούστου. Η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε ανανέωση της NAVTEX για παραμονή του ερευνητικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Militaire.gr, αρκετοί αποδίδουν την απόφαση

της Άγκυρας να απομακρύνει το ερευνητικό σκάφος στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο στην Κύπρο, αλλά και με τις εξελίξεις στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, το Oruc Reis αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η απόφαση για την επιστροφή του «Oruc Reis» στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, οφείλεται «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ».

Η εφημερίδα γράφει ότι το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

Η μη ανανέωση της Navtex είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε

«Το γεγονός ότι φαίνεται ότι δεν ανανεώνει τη Navtex είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε» δήλωσε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι «το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ακόμη: «Δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών χθες από την Κύπρο που εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς. Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης. ‘Άρα ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία πρέπει να σταθμίσουν ότι ήταν πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολύ κοντά στην επιβολή των κυρώσεων. Από κει και πέρα για να αποφύγει κανείς τις κυρώσεις πρέπει να χει συνέπεια και συνέχεια αυτή η στάση της αποκλιμάκωσης. Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες μέρες».

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και τους όρους της ανταλλαγής των πληθυσμών και των εδαφικών προσαρτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας Στο Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του Καστελόριζου θα παραστεί σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε έξαρση.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη δοξολογία που θα γίνει στο ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ στη συνέχεια πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη συνέχεια θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μεγίστης.
Όπως έγινε γνωστό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε πλοία του πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού και στη συνέχεια θα μεταβεί στη νησίδα της Ρω όπου πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω». Το απόγευμα θα επισκεφτεί χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στο νησί του Καστελόριζου όπου και θα διανυκτερεύσει.
Το πρωί της Δευτέρας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη θεία λειτουργία για την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο σχολείο του νησιού

Το νησί του Καστελορίζου ήταν το πρώτο κομμάτι της Ελληνικής επικράτειας που απελευθερώθηκε.
Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943,συγκεκριμένα το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» κατέπλευσε στο λιμάνι και το απελευθέρωσε Το Καστελόριζο στη συνέχεια οχυρώνεται και μεταβάλλεται από τους ‘Αγγλους σε κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου. Από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1943, γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το νησί γκρεμίζοντας όσα σπίτια είχανε μείνει όρθια και αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να βρεθούν πρόσφυγες άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο στη Γάζα της Παλαιστίνης. Μόνο η «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτη, παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα της για να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία, όπως επί χρόνια συνήθιζε να κάνει.
Το 1945, οι Καστελοριζιοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους σε τρεις αποστολές. Η τελευταία είχε σοβαρές απώλειες, αφού ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο «Εμπάιρ Πατρόλ», το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να πνιγούν 33 άνθρωποι και να καούν αρκετοί. Τα ονόματα των νεκρών είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ, news247

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Καστελλόριζο. Το ακριτικό νησί που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ. Η γαλάζια σπηλιά, ο λαξευμένος στα βράχια Λύκιος τάφος και το αεροδρόμιο δίπλα στο γκρεμό 

The post Επιστρέφει στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις – δεν ανανέωσε την NAVNTEX. Πέτσας: θετικό βήμα- Στο Καστελλόριζο η Σακελλαρόπουλου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα