Ελπίδες για θεραπεία του κορονοϊού με αντιικό φάρμακο που μελετήθηκε κατά του Έμπολα. Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

Σε πειραματικό στάδιο ανήκει ακόμη η προσπάθεια εξεύρεσης του φαρμάκου που θα ‘νικήσει’ τον κορονοϊό ή τουλάχιστον θα περιορίσει τη θανατηφόρα δράση.

Το αντι-ιικό remdesivir αφήνει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση SARS-CoV-2 και οι κλινικές δοκιμές, που έχουν αρχίσει σε ΗΠΑ και Κίνα, πρόκειται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός του Απριλίου, όπως εξήγησε ο Γιώργος Κόκοτος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ,

και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ.

Συμπλήρωσε δε πως «το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του τότε δεν αποδείχτηκε ισχυρή, οι μελέτες απέδειξαν ότι τουλάχιστον είναι ασφαλές. Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορονοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2«.

Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερες εκτεταμένες μελέτες για το αν και κατά πόσο θεωρείται αντίδοτο στη δράση του νέου κορονοϊού. «Το remdesivir και η chloroquine παρουσίασαν ξεκάθαρα τα καλύτερα in vitro αποτελέσματα υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα περαιτέρω μελετών«, υπογράμμισε ακολούθως ο κ. Κόκοτος

Εντός του Μαρτίου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir, κατόπιν έγκρισης από τον FDA του αιτήματος της εταιρείας Gilead που έχει αναπτύξει αυτό το πειραματικό φάρμακο. Οι μελέτες αυτές είναι τυχαιοποιημένες, ανοικτής επισήμανσης πολυκεντρικές που θα συμπεριλάβουν 1.000 ασθενείς σε ιατρικά κέντρα, κυρίως ασιατικών, αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Η πρώτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του remdesivir ύστερα από πενθήμερη ή δεκαήμερη χορήγηση σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η δεύτερη σε ασθενείς με μέτρια εκδήλωση της νόσου.

Από τον Φλεβάρη κιόλας οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επίσης αρχίσει τις δικές τους δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir, κυρίως στην επαρχία Χουμπέι η οποία ανήκει η Γουχάν.

«Εκ παραλλήλου, η εταιρεία Gilead σε συνεργασία με κυβερνητικές ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρχές παρέχει το remdesivir για χρήση έκτακτης ανάγκης απουσία εγκεκριμένης θεραπείας (compassionate use). Ήδη και στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί το remdesivir σε αυτό το πλαίσιο αρχικά«, κατέληξε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκοτο, η μελέτη ήδη εγκεκριμένων για άλλη ένδειξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού παρουσιάζει το μεγάλο πλεονέκτημα της άμεσης δυνατότητας χρήσης του φαρμάκου, αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά του SARS-CoV-2.

Τι να προσέχουν όσοι πάσχουν από ΧΑΠ και άσθμα

Για τους ασθενείς με άσθμα οι επιστήμονες συμβουλεύουν να κρατήσουν τη νόσο τους ελεγχόμενη, να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. «Η εισπνεόμενη κορτιζόνη, που είναι η βασική θεραπεία της νόσου, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή, άρα τη συνεχίζουμε κανονικά», τονίζουν.

Όπως προσθέτουν, για «τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση των βιολογικών παραγόντων δεν είναι ασφαλής».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης, οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους, ώστε να αξιολογηθούν πριν πάνε στο νοσοκομείο. «Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο», υπογραμμίζουν.

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ συμβουλεύουν να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον πνευμονολόγο τους. Αυτοί που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση που συνεχίζουν να καπνίζουν, να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους.

Υπενθυμίζεται, ότι τα κριτήρια παρόξυνσης ασθενών με ΧΑΠ είναι η αύξηση της απόχρεμψης, η αλλαγή του χρώματος των πυέλων και η επιδείνωση της δύσπνοιας.

Και για τις δύο παθήσεις οι επιστήμονες τονίζουν: Αποφεύγουμε συγχρωτισμό-άσκοπες μετακινήσεις, μένουμε σπίτι, ζητάμε από τους γύρω μας να μας προστατέψουν, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

The post Ελπίδες για θεραπεία του κορονοϊού με αντιικό φάρμακο που μελετήθηκε κατά του Έμπολα. Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελπίδες, Έμπολα, ΧΑΠ,elpides, ebola, chap