Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Αμφιλεγόμενη η αποτελεσματικότητα και η τιμή του

Το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου COVID-19: το remdesivir, γνωστό στο ελληνικό κοινό ως ρεμδεσιβίρη ενέκριναν οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές χθες. Πρόκειται για ένα αντιιικό φάρμακο που χορηγήθηκε σε νοσοκομειακούς ασθενείς ενδοφλέβια.

Είχε εγκριθεί για χρήση σε επείγουσα βάση από την περασμένη άνοιξη και είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν μολύνθηκε από τον ιό στις αρχές του Οκτωβρίου.

Το εν λόγω φάρμακο, το οποίο η Gilead Sciences με έδρα την Καλιφόρνια ονομάζει

Veklury, έχει μειώσει τον χρόνο της ανάρρωσης από τον κορονοϊό κατά πέντε ημέρες – από 15 ημέρες σε 10 κατά μέσο όρο – σε μια μεγάλη μελέτη με επικεφαλής τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Το Veklury έχει εγκριθεί για άτομα ηλικίας τουλάχιστον 12 ετών και βάρους τουλάχιστον 40 κιλών, που νοσηλεύονται με λοίμωξη από κοροναϊό. Για ασθενείς ηλικίας κάτω των 12 ετών, η FDA επιτρέπει τη χρήση του φαρμάκου σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με την προηγούμενη άδεια έκτακτης ανάγκης.

Το φάρμακο δρα αναστέλλοντας μια ουσία που χρησιμοποιεί ο ιός για να δημιουργήσει αντίγραφά του από μόνη της. Ορισμένες εξετάσεις στα νεφρά και το ήπαρ είναι απαραίτητες πριν αρχίσουν να το λαμβάνουν οι ασθενείς, για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να το λάβουν και για την παρακολούθηση τυχόν πιθανών παρενεργειών. Και η ετικέτα του προειδοποιεί να μην χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα με το φάρμακο κατά της ελονοσίας «υδροξυχλωροκίνη», επειδή μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητά του.

Η τιμή του, πάντως, είναι αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι καμία μελέτη δεν διαπίστωσε ότι βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωση στις πιο βαριές περιπτώσεις.

Η Gilead χρεώνει 2.340 δολάρια για ένα τυπικό πρόγραμμα θεραπείας, για άτομα που καλύπτονται από κρατικά προγράμματα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, και 3.120 δολάρια για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση. Το ποσό που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους εξαρτάται από την ασφάλιση τους, το εισόδημα και άλλους παράγοντες.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: 841 νέα κρούσματα κορωνοϊου σε μια ημέρα.10 θάνατοι και 89 διασωληνωμένοι

The post Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Αμφιλεγόμενη η αποτελεσματικότητα και η τιμή του appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα