Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ιταλίας μετά τις δηλώσεις Ντράγκι που αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα». Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα

Βαριές κουβέντες επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Μάριο Ντράγκι  αναφορικά με τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα», για να προσθέσει ότι η συμπεριφορά του ήταν στα όρια της ταπείνωσης για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφερόμενος και στο sofagate τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν συμμερίζομαι τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen. Δεν συμφωνώ

καθόλου με τον Ερντογάν, πιστεύω ότι δεν ήταν κατάλληλη συμπεριφορά, λυπήθηκα πάρα πολύ για την ταπείνωση που υπέστη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»

Ο Πρωθυπουργός Ντράγκι χρησιμοποίησε σκληρές λέξεις κατά του Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Με αυτούς τους – να τους ονομάσουμε για αυτό που είναι – δικτάτορες, τους οποίους όμως χρειαζόμαστε, για να συνεργαστούμε πρέπει κανείς να είναι ειλικρινής στο να εκφράζει τις διαφορετικές απόψεις και συμπεριφορές του σχετικά με την κοινωνία, όπως επίσης να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας. Πιστεύω πως πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία».

Εξηγήσεις ζητά η Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα καταδικάζει έντονα τα «άσχημα» σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εξευτέλισε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα την Τρίτη και χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στην Άγκυρα για εξηγήσεις, μετά το σχόλιο του Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε με μια οργισμένη ανάρτηση στο Twitter γράφοντας:

 Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντράγκι και τις απαράδεκτες και αδικαιολόγητες δηλώσεις του για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας, και του τις ανταποδίδουμε

Το Sofagate φέρνει τριγμούς και εντός Ε.Ε.

Η προσβλητική συμπεριφορά του Τ. Ερντογάν, ο οποίος επέλεξε να τοποθετήσει την Πρόεδρο της Κομισιόν σε χαμηλότερο και απομακρυσμένο καναπέ ενώ ο Πρόεδρος Μισέλ και ο Πρόεδρος Ερντογάν κάθισαν κοντά και σε ψηλές καρέκλες, έχει προκαλέσει πολλούς τριγμούς στις Βρυξέλλες.

Παρά την προσπάθεια να απαντήσει ψύχραιμα η Κομισιόν δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της, ενώ τα βέλη έχουν στραφεί και προς τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις δύο φορές, τόσο με προσωπική ανάρτηση στο facebook όσο και μέσω ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγές: ΕΡΤ, Anadolu, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αρχική φωτογραφία:  EPA/STR/ΑΠΕ – ΜΠΕ

The post Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ιταλίας μετά τις δηλώσεις Ντράγκι που αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα». Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα