Διεθνής Ημέρα Μουσείων αύριο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μενδώνη: Τα μουσεία χρειάζονται τη φυσική επαφή, την επικοινωνία θεατή και εκθέματος

Με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και με πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων, γιορτάζεται αύριο, Τρίτη 18 Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως

τιμώμενο μουσείο για το 2021. Οι συλλογές του μουσείου, αλλά και οι επετειακές του δράσεις, αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό της ιστορίας της χώρας με το βλέμμα στο μέλλον.

Αύριο, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

«Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή, να ενδυναμώσουν τον ουσιαστικό πολιτιστικό και κοινωνικό τους ρόλο και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η δημιουργική δύναμη των μουσείων μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή» αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Φέτος, η μεγάλη γιορτή των μουσείων έχει ξεχωριστή σημασία, υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Αποτελεί μία ευκαιρία να γνωρίσουμε ξανά από κοντά τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων, αλλά και για τα ίδια τα μουσεία, να υποδεχτούν τους επισκέπτες, που έλειψαν, από τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Οι χώροι των μουσείων είναι χώροι αλληλεπίδρασης, τόνισε η υπουργός. «Χρειάζονται τη φυσική επαφή, την επικοινωνία θεατή και εκθέματος. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και με ασφάλεια για επισκέπτες και εργαζόμενους, αυτή η επικοινωνία πλέον αποκαθίσταται», κατέληξε.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου….

The post Διεθνής Ημέρα Μουσείων αύριο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μενδώνη: Τα μουσεία χρειάζονται τη φυσική επαφή, την επικοινωνία θεατή και εκθέματος appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα