Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη χιονισμένη Ελλάδα. Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα. Νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά της χώρας, οι θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες σήμερα στη Δυτική Μακεδονία έπεσαν σε αρκετές περιοχές κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -12,7 βαθμούς Κελσίου. Οι επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες το

πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν σε Βλάστη Κοζάνης (-12,6), Νότιο Πεδίο Κοζάνης (-11), Βουνάσα Γρεβενών (-10,9), Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,8), Φλώρινα (-10,2) και ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας (-10,1).

Οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωινό της Κυριακής 14/02, όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Ακόμη χαμηλότερα έπεσε το θερμόμετρο στα χιονοδρομικά κέντρα, όπως στο Χ/Κ του Καϊμακτσαλάν όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -15,7 βαθμούς.

Έντονες χιονοπτώσεις σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου δεν έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας. Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα παντός τύπου είναι διάσπαρτα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας προσπαθώντας να κρατήσουν ανοικτούς όλους τους οδικούς άξονες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Πρόδρομο Ασλανίδη, το ύψος του χιονιού στα πεδινά κυμαίνεται στα 25 εκ. ενώ στα ορεινά πάνω από τα 800 μέτρα το ύψος φθάνει και τα 35 εκ.

Για προληπτικούς λόγους με διαταγή της Αστυνομικής διεύθυνσης δυτικής Μακεδονίας από το βράδυ του Σαββάτου έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού από Πολύμυλο Κοζάνης έως Ιωάννινα, στους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή (Α-29) και Φλώρινα – Νίκη (Α-27). Επίσης, έχει απαγορευθεί η κίνηση των φορτηγών σε όλο το επαρχιακό δίκτυο των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

Η κίνηση των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού, στους κάθετους άξονες και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ελαστικά χιονιού, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι μονάδες του ΕΚΑΒ προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά άμεσης πρόσβασης στις μονάδες Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνσης δυτικής Μακεδονίας οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται στους -2 και -3 βαθμούς κελσίου γεγονός που καθιστά ποιο δύσκολο το έργο αποχιονισμού.

Εικόνα και βίντεο από τα Ιωάννινα

Χιόνι στην λιμνη…#Μηδεια #Γιαννενα pic.twitter.com/VsAKSQbdNZ

— Gregory (@greg_cu73) February 14, 2021

Γιανεννα σήμερα #χιονι #μηδεια pic.twitter.com/sRkLdhxbJj

— isavella bella@gr (@isavellabella85) February 14, 2021

Βίντεο από την Κατερίνη

Κέντρο Κατερίνης #Μηδεια pic.twitter.com/Y4fzsAGKCx

— Πρώην Barista (@Harry55697269) February 14, 2021

Δίνει πόνο η #Μηδεια τώρα στην Κατερίνη pic.twitter.com/ANEHZ8AVyg

— Πρώην Barista (@Harry55697269) February 14, 2021

Εικόνα από την Πιερία

Νέος παντελεήμονας Πιερίας, κάστρο πλαταμωνα, ταβερνα χαρικλεια #Μηδεια pic.twitter.com/HcADUXvJhY

— ASTERIOS (@Asteriosgs1) February 14, 2021

Κλειστά σχολεία στη Δυτική Θεσσαλία – Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Εκτός από τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας ανακοίνωσαν τη μη λειτουργία δομών εκπαίδευσης, από αύριο Δευτέρα (15/2), λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της κακοκαιρίας «Μήδεια» που επικρατούν ή θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε ότι, λόγω της κακοκαιρίας, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 θα είναι κλειστές όλες οι δομές εκπαίδευσης στην πόλη και τα χωριά του δήμου. Αιτία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ο παγετός και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν.

Συγκεκριμένα θα παραμείνουν κλειστά οι βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΚΔΑΠ.

Με νεότερες ανακοινώσεις και αναλόγως των καιρικών συνθηκών, θα γνωστοποιούνται κάθε ημέρα τα σχετικά με τις σχολικές μονάδες, επισημαίνεται επίσης.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας γίνεται γνωστό, ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στα εξής σημεία:

– από το 28ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου),

– από το 1ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου – Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου – Γρεβενών,

– στην ε.ο. Τρικάλων – Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της,

– από το 22ο χλμ. έως το 75ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων – ‘Αρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και

– από το 4ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Πύλης – Μεσοχώρας.

Καρδίτσα

Με απόφαση της Δημοτικής αρχής τη Δευτέρα και την Τρίτη 15 και 16 Φεβρουαρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο το Δήμο Καρδίτσας θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ο Δήμος Μουζακίου, ανακοινώνει επίσης, ότι λόγω χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, την Δευτέρα 15/02 και Τρίτη 16/02, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Όσον αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

– στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Φράγματος Ν. Πλαστήρα, μέσω Μορφοβουνίου, από 10 χ/θ,

– στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Φράγματος Ν. Πλαστήρα, μέσω Καστανιάς, από 14 χ/θ,

– στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Τσαρδακίου Λίμνης Πλαστήρα, από 12 χ/θ,

– στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Λουτρών Σμοκόβου – Ρεντίνας, από 25 χ/θ,

– στην επαρχιακή οδό Μουζακίου – ‘Αρτας,

– στην επαρχιακή οδό Μουζακίου – Στεφανιάδας

Λόγω χιονόπτωσης, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Εικόνα από τη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη #Μηδεια pic.twitter.com/ZWAvGfkCW3

— Panos (@onyx79) February 14, 2021

Από τα Γιαννιτσά

Το χιόνι είναι ωραίο αν δεν είσαι άστεγος, αν δεν είσαι απορος για να αγοράσεις πετρέλαιο ή ξύλα ή αν δεν είσαι αδέσποτο τετράποδο. Καλημέρα από τα Γιαννιτσά. #Μήδεια #Μηδεια pic.twitter.com/B2igi6dOwz

— Elisabeth (@Elisabethtoyou) February 14, 2021

Από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας

Τρίκαλα Θεσσαλιας .. στη μαγεια του χιονιού #Μηδεια pic.twitter.com/68OKI6McKP

— genny go (@GGoulielmou) February 14, 2021

Φωτογραφίες από τη χιονισμένη Λάρισα

Χιονισμένη Λάρισα, δίπλα στον Πηνειό #larissa #Μηδεια pic.twitter.com/VeuTuniVFt

— Χριστίνα Ανδρέου (@xriandreou) February 14, 2021

Στη Λιβαδειά

#livadeia in snow mode #Μήδεια #greece pic.twitter.com/4V74bNGkCO

— Drosia Ntaliani (@drosiantaliani) February 14, 2021

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας Έναρξη της κακοκαιρίας στην Κρήτη με ισχυρούς νοτιάδες

Πανέτοιμη είναι η Κρήτη, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας στη χώρα μας. Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ξεκίνησε με ισχυρούς νοτιάδες που πνέουν από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης, έχει τεθεί σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το όποιο πρόβλημα προκύψει τις επόμενες ώρες ή τα επόμενα 24ωωρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρουπάκης, η ένταση των φαινομένων στην Κρήτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από αύριο Δευτέρα, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να ευθυγραμμιστούν με τα μέτρα προστασίας που επιβάλλεται να τηρούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Στην Κρήτη οι συνθήκες θα θυμίζουν πραγματικό χειμώνα, τα επόμενα 24ωρα» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Προστασίας, που εξήγησε ότι δεν θα πρέπει, η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με ανευθυνότητα. Το ίδιο προετοιμασμένοι είναι και οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας των δήμων, με την πρόβλεψη της ΕΜΥ να επικεντρώνεται στην εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων αλλά και χιονόπτωσης, ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές.

Εικόνες από την Κεντρική Μακεδονία

Τα συνεργεία της @PKMakedonias για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο στην πρώτη γραμμή της μάχης του αποχιονισμού. Συνεχίζουμε με την ίδια ένταση, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας.#Μηδεια #civilprotection #centralmacedonia pic.twitter.com/yWie5QY7Pg

— Apostolos Tzitzikostas (@tzitzikostas) February 14, 2021

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία

Νέα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στις 15:00, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας. Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί και η Αττική, στην οποία η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Εκτός από τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας ανακοίνωσαν τη μη λειτουργία δομών εκπαίδευσης, από αύριο Δευτέρα (15/2), λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της κακοκαιρίας «Μήδεια» που επικρατούν ή θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γεώργιος Καραγιάννης, εκπρόσωποι από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Χιόνια στην Αθήνα από το απόγευμα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Μετά το απόγευμα της Κυριακής τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Δείτε εικόνες από τη χιονισμένη Πάρνηθα: 

Επιτόπια επίσκεψη στα κλιμάκια μας στην Πάρνηθα! Κάνουμε τα πάντα για να μείνουν οι δρόμοι μας ανοικτοί από την #Μήδεια! #Περιφέρεια_Αττικής pic.twitter.com/zOoyPXWXJu

— Giorgos Patoulis (@gpatoulis) February 14, 2021

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo
Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Twitter

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Κακοκαιρία «Μήδεια». Στον «πάγο» η Βόρεια Ελλάδα. Σε ποια περιοχή η θερμοκρασία έφτασε τους -13 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα χιόνια και στην Αθήνα (χάρτες και βίντεο) 

The post Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη χιονισμένη Ελλάδα. Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα. Νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
ελλαδα, σχολεια, νέα, βιντεο, φωτογραφιες, δευτερα, δειτε, μηχανη του χρονου, κλειστα σχολεια, καστορια, κοζανη, φλώρινα, αθηνα, meteo.gr, καιμακτσαλαν, ιωαννινα, εκαβ, twitter, february, κατερινη, ταβερνα, κδαπ, χλμ, πετρελαιο, τρικαλα, μαγεια, λαρισα, snow, podcast, κρητη, απε-μπε, ΕΜΥ, δεδδηε, απε, μπε, μτχ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, προγνωστικα στοιχηματος, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, θεσσαλονικη, www.meteo.gr, meteo, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δεδδηε, χιονι, χιονια, χιονοδρομικα, αστεροσκοπειο, ιατρικο κεντρο, φλώρινα, αδεσποτο, δωρεαν, εικονες, εκαβ, κδαπ, μηχανη του χρονου, πλαισιο, υψος, αρθρα, αξονες, απε, απε-μπε, βλαστη, βοηθεια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γιαννιτσα, δευτερο, διαστημα, διευθυνση, δημος, διοικητης, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ειπε, ελαστικα, εξελιξη, εσωτερικων, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, θεσσαλια, καλημερα, κελσιου, κινηση, κομβος, λειτουργια, μαγεια, μακεδονια, μηκος, νικη, μπε, ξυλα, παντα, ογδοντα, οκτω, οχηματων, πεδιο, πρωινο, πρωι, σιατιστα, τασος, ταβερνα, τριτη, χιονοδρομικα κεντρα, χριστινα, χλμ, ωρες, δημοτικα, εκχιονιστικα, εθνικο, february, ηπειρωτικα, χωρα, ιατρικο, νοσοκομειο, podcast, snow, θεματα, θερμομετρο, θερμοκρασια, υγειας, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Δείτε, Ελλάδα, Δευτέρα, Πολιτικής Προστασίας,deite, ellada, deftera, politikis prostasias