Αντιδράσεις για την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να κλείσει τα σχολεία. Καταγγελία Κύπριας φοιτήτριας από το Λονδίνο: «Παραλίγο να πεθάνω. Δεν με εξέτασε κανείς»

Η Βρετανία έχει καταγράψει 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 35 θανάτους

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει την κατακραυγή των πολιτών για την απόφασή του να κρατήσει ανοικτά τα σχολεία, με ορισμένους γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι άλλες χώρες κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Βρετανία έχει καταγράψει 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 35 θανάτους.

Τι λέει ο Τζόνσον

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε

σήμερα ότι η «επιστημονική συμβουλή» είναι ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν αποτελεί μέτρο που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση αυτήν την στιγμή, αλλά όλο και περισσότεροι γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη και για να προστατέψει την οικονομία βλάπτει τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε μία γυναίκα στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας που αποφάσισε μαζί με τον σύζυγό της να κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι για να αποφύγει την μετάδοση του ιού προς τους ηλικιωμένους που ζουν στο σπίτι.

«Δεν εμπιστεύομαι τις οδηγίες της κυβέρνησης, ούτε την κυβέρνηση στην διαχείριση αυτού του θέματος», δήλωσε άλλη γυναίκα από το Άνγκλεζι της Ουαλίας. Εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο Reuters σήμερα δήλωσαν ότι ο αριθμός των απουσιών ήταν ιδιαίτερα αυξημένος.

Τα tag #Covid19Walkout και #CloseTheSchoolsNow είναι τα πρώτα σήμερα στο Twitter. Μαθητές ανεβάζουν φωτογραφίες με σχολικούς διαδρόμους και σκάλες, όπου επικρατεί μεγάλος συνωστισμός και είναι αδύνατον να τηρηθούν αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.

«@Μπόρις Τζόνσον είναι ώρα για δράση», «Χρειαζόμαστε δράση για να ΣΩΘΟΥΝ ΖΩΕΣ! Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που δεν κάνει τίποτε; Είναι τόσο απογοητευτικό!» γράφουν οι χρήστες του Twitter.

Γραπτή διαμαρτυρία στον Τζόνσον

Στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου κυκλοφορεί υπόμνημα που καλεί την κυβέρνηση να κλείσει τα σχολεία και έχει συγκεντρώσει 590.000 υπογραφές, ενώ ο αριθμός αυξάνεται γρήγορα. Οποιαδήποτε έκκληση συγκεντρώνει περισσότερες από 100.000 υπογραφές θεωρείται υποψήφια για εξέταση από το κοινοβούλιο.

Στην Βόρεια Ιρλανδία μητέρα παιδιού με υποκείμενα προβλήματα υγείας κατέθεσε επείγουσα δικαστική προσφυγή κατά της βρετανικής κυβέρνησης για την στάση της. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι οδηγίες δεν έχουν αλλάξει. Ορισμένα σχολεία έχουν κλείσει εξαιτίας της ύπαρξης μέλους του προσωπικού ή μαθητή με συμπτώματα της επιδημίας Covid-19, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσα είναι αυτά.

«Είναι μία δυναμική κατάσταση. Δεν θα παίξουμε το παιγνίδι με τους αριθμούς. Ορισμένα σχολεία ανοίγουν, κλείνουν, ξανανοίγουν», είπε η εκπρόσωπος.

«Θα αφήσετε τον κόσμο να πεθάνει;»

Καταγγελία στην κυπριακή τηλεόραση έκανε Κύπρια φοιτήτρια ιατρικής, η οποία σπουδάζει στη Βρετανία, παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Αρχικά ανέφερε ότι «δεν θέλει να σχολιάσει τα μέτρα, αφού δεν είναι η αρμόδια», αλλά επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κατανόηση και ευαισθησία όσον αφορά στους φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εξήγησε ότι έχουν ακούσει διάφορα, ότι πρέπει να παραμείνουν στις χώρες που βρίσκονται και δεν θα πάθουν τίποτα και ότι πρέπει να επωφεληθούν από το επίδομα των 750 ευρώ.

Μάλιστα, η φοιτήτρια μοιράστηκε την εμπειρία που είχε την προηγούμενη Παρασκευή όταν η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε απότομα μετά από υψηλό πυρετό που είχε τις προηγούμενες ημέρες. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι κάλεσε πολλές φορές στον ενδεδειγμένο αριθμό γι αυτά τα περιστατικά στη Βρετανία για να ζητήσει βοήθεια αλλά της είπαν ότι δεν μπορούν να τη βοηθήσουν με κανένα τρόπο. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τρεις ιδιωτικές κλινικές, εξηγώντας τους ότι δεν ήξερε εάν είχε πυρετό και βήχα λόγω κορονοϊου ή εάν είχε πνευμονία και αυτό θα κατέληγε σε σηψαιμία αλλά δεν δέχτηκαν τη δουν γιατί, όπως ισχυρίζεται, αυτές τις οδηγίες είχαν από την κυβέρνηση. Συμπλήρωσε ότι το μόνο που της είπαν ήταν να μείνει στο σπίτι και εάν δεν περάσει σε επτά ημέρες να επικοινωνήσουν ξανά μαζί τους.

Με την επιδείνωση της κατάστασης της- είχε λιποθυμήσει, αφού δεν μπορούσε να πάρει ανάσα- είχε επικοινωνήσει ξανά με τις αρμόδιες Αρχές και τη διαβεβαίωσαν ότι θα έστελναν ασθενοφόρο μέσα στο επόμενο δίωρο. Συνέχισε ότι οι ώρες περνούσαν αλλά δεν έφτανε ασθενοφόρο, έτσι τηλεφώνησε σε άλλο αριθμό και της είπαν ότι το ασθενοφόρο είναι καθοδόν αλλά δεν ήξεραν εάν θα πάει μέσα στο επόμενο δωδεκάωρο, προτρέποντας της να μην πάρει τηλέφωνο ξανά «εκτός κι εάν πεθαίνει». Αφού πέρασαν άλλες 13 ώρες της τηλεφώνησαν το επόμενο πρωί για να δουν εάν ζούσε, όπως καταγγέλλει η ίδια. Όταν ρώτησε την υπεύθυνη των ασθενοφόρων εάν θα αφήσουν κόσμο στο σπίτι να πεθάνει, αυτή απάντησε ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω. Μάλιστα, δεν είχε το δικαίωμα να πάει στα επείγοντα για να μην κολλήσει άλλους.

Εξήγησε ότι μετά από παρεμβάσεις πήγε στο νοσοκομείο, πήρε αντιβιοτικά και είναι καλύτερα αλλά το ζήτημα που ήθελε να θίξει είναι ότι «δεν είναι όλα ρόδινα στην Αγγλία, δεν είναι όλα ρόδινα στο εξωτερικό». Η ίδια δήλωσε ότι έχει κάποια εμπειρία, αφού βρίσκεται έξι χρόνια στο Λονδίνο, αλλά είπε ότι πρέπει να σκεφτούμε τους 18χρονους που ήρθαν μόλις τον Σεπτέμβριο και είναι μόνοι τους.

Σχεδόν 1.000 επιπλέον κρούσματα σε 24 ώρες στην Ισπανία

Η Ισπανία κατέγραψε σχεδόν 1.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 288 χθες, Κυριακή (15/3), σε 297 σήμερα, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 8.744, ανακοίνωσε ο Φερνάντο Σιμόν, αξιωματούχος του εθνικού κέντρου υγειονομικού συναγερμού. Ωστόσο αυτή η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σηματοδοτεί μια επιβράδυνση, καθώς από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή είχαν καταγραφεί 2.000 νέα κρούσματα. Περίπου 100 επιπλέον νεκροί είχαν εξάλλου καταγραφεί από το Σάββατο (14/3) μέχρι την Κυριακή (15/3).

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, περισσότερα από τα μισά είναι στην περιφέρεια της Μαδρίτης (4.665), την περιφέρεια της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη.

Για να σταματήσει τη διάδοση του ιού, η Ισπανία κήρυξε κατάσταση συναγερμού και έχει τεθεί σε αποκλεισμό. Τα 46 εκατομμύρια των κατοίκων της δεν έχουν δικαίωμα να βγαίνουν μόνοι από τα σπίτια τους παρά μόνο για λόγους ανάγκης, όπως για να πάνε να εργασθούν, για να πάνε στο φαρμακείο, για ιατρικούς λόγους ή για να αγοράσουν τρόφιμα.

The post Αντιδράσεις για την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να κλείσει τα σχολεία. Καταγγελία Κύπριας φοιτήτριας από το Λονδίνο: «Παραλίγο να πεθάνω. Δεν με εξέτασε κανείς» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα