Ανάμεσα στα θύματα της έκρηξης ο Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Γάλλους αρχιτέκτονες. Εσπευσμένα στον Λίβανο ο Μακρόν

Μεταξύ των θυμάτων της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό ήταν και ο Γάλλος αρχιτέκτονας, Ζαν – Μαρκ Μπονφίς.

Ο Μπονφίς θεωρείτο ένας από τους πιο ταλαντούχους αρχιτέκτονες της γενιάς του και είχε συμβάλει στην αποκατάσταση πολλών κτιρίων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του λιβανικού εμφυλίου. Τα τελευταία χρόνια ήταν εγκατεστημένος μόνιμα στο Λίβανο.

«Ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς σκοτώθηκε στη φρικιαστική καταστροφή της Βηρυτού. Αποτίω φόρο τιμής στο μείζον έργο του, όπως η αποκατάσταση πατρογονικών ακινήτων που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια

του πολέμου στον Λίβανο. Τη Γαλλία και τον Λίβανο ενώνει το πένθος για τον θάνατό του», ανέφερε η υπουργός σε μήνυμά της το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στον λογαριασμό της στο Twitter (@R_Bachelot).

Κατά τον πιο πρόσφατο, αλλά ακόμη προσωρινό, απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 5.000 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τμήμα της Βηρυτού. Ανάμεσα στους νεκρούς καταμετρώνται τουλάχιστον 21 Γάλλοι, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία άρχισε χθες Τετάρτη να διενεργεί έρευνα.

Στο Λίβανο ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στον Λίβανο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους μετά τις ισχυρές εκρήξεις που κατέστρεψαν συνοικίες της Βηρυτού.

Ο Μακρόν, που είχε ήδη στείλει σωστικά συνεργεία στη Βηρυτό, αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους ηγέτες του Λιβάνου, θέλει να «διαψεύσει πως ο Λίβανος», που πλήττεται από πολιτική και οικονομική κρίση, «είναι μόνος, βυθισμένος, κοντά στην εξαφάνιση», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα κατά την άφιξή του στη Βηρυτό πως θέλει να «οργανώσει τη διεθνή βοήθεια» για τον Λίβανο, μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, καλώντας παράλληλα τους Λιβανέζους ηγέτες να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση. «Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες επιπλέον υποστήριξη σε γαλλικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μακρόν, τον οποίο υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ο πρόεδρος Μισέλ Αούν. Η Γαλλία έχει ήδη στείλει διασώστες και φάρμακα.

«Θέλω να οργανώσω την ευρωπαϊκή συνεργασία και ευρύτερα τη διεθνή συνεργασία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Όσο περνούν οι ώρες μειώνονται  αισθητά οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι δεκάδες άνθρωποι που αγνοούνται καθώς εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σημαντικό κομμάτι της πρωτεύουσας του Λιβάνου έχει ισοπεδωθεί από την έκρηξη των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, ενώ πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτι τους που  υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 15 μέρες.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 5.000 τραυματίες και για 137 νεκρούς, ο αριθμός των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι σαφής , Λιβανέζοι αξιωματούχοι περιορίζονται να δηλώσουν πως πρόκειται για «πολλούς ανθρώπους».

πηγή: Athens Voice
αρχική φωτογραφία: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»:Πολ Ποτ. Ο ηγέτης που εξολόθρευσε τον λαό του, απαγόρευσε το γέλιο, κατήργησε τις πόλεις, τη βιομηχανία, το χρήμα, ακόμη και τους γονείςΗ Δίκη της Χούντας ξεκίνησε με την ερώτηση του προέδρου στον Παπαδόπουλο «τι δουλειά κάνετε». Η ειρωνική απάντηση του Παττακού για τον τόπο κατοικίας του

The post Ανάμεσα στα θύματα της έκρηξης ο Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Γάλλους αρχιτέκτονες. Εσπευσμένα στον Λίβανο ο Μακρόν appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα