Guardian: Απόρρητο έγγραφο για τη Βρετανία προβλέπει ότι 7,9 εκατ πολίτες θα νοσηλευτούν.Τι είναι η «ανοσία της αγέλης» που επέλεξε ο Μπόρις Τζόνσον και πόσο επικίνδυνη είναι

Η πανδημία του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νοσηλεία 7,9 εκατομμυρίων ατόμων σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) προς ανώτερα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

To έγγραφο, το οποίο διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα, αποτελεί σύμφωνα με αυτή την πρώτη φορά που οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τον νέο ιό,

παραδέχονται ότι αναμένουν ότι αυτός θα κυκλοφορεί για άλλους 12 μήνες και θα ασκήσει τεράστια πίεση στο ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Υπονοεί επίσης ότι οι επικεφαλής της δημόσιας υγείας στη χώρα ετοιμάζονται για προσβολή από τον ιό του 80% του πληθυσμού μέσα σε αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο ανώτατος ιατρικός αξιωματούχος της χώρας, καθηγητής Κρις Γουίτι, είχε δηλώσει σχετικά με τα παραπάνω ότι αποτελεί το χειρότερο σενάριο και ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων θα αποδειχθεί κατά πολύ χαμηλότερος.

Ωστόσο, το έγγραφο που διέρρευσε καθιστά σαφές ότι 4 στα 5 άτομα «αναμένεται» να κολλήσει τον ιό. Ειδικότερα, το έγγραφο αναφέρει ότι «έως και το 80% του πληθυσμού αναμένεται να προσβληθεί με τον Covid-19 τους επόμενους 12 μήνες και έως το 15% (7,9 εκ. άνθρωποι) ίσως απαιτήσει νοσηλεία».

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη, ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia Πολ Χάντερ είπε στον Guardian ότι ο κόσμος στο άκουσμα ότι η επιδημία του κορoνοϊού θα μπορούσε να διαρκέσει 12 μήνες, θα ανησυχήσει.

«Ένα έτος είναι εντελώς πιθανό» τόνισε, συνεχίζοντας ωστόσο εκτίμησε ότι ο ιός θα υποχωρήσει το καλοκαίρι, προς το τέλος Ιουνίου, αλλά θα επιστρέψει ξανά το Νοέμβριο, με τον τρόπο που κάνει συνήθως εποχική γρίπη. «Νομίζω ότι ο ιός θα είναι παρών για πάντα, αλλά θα γίνει λιγότερο σοβαρός με τον καιρό, καθώς θα χτίζεται ανοσία», συμπλήρωσε..

«Η παραδοχή ότι ο ιός θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα για ένα ακόμη έτος φαίνεται να υπονομεύει τις ελπίδες ότι η άφιξη των θερμότερων καιρικών φαινομένων αυτό το καλοκαίρι θα τον σκότωναν», σχολιάζει σχετικά με τις δηλώσεις του Χάντερ.

Το έγγραφο αποκαλύπτει επίσης ότι περίπου 500.000 από τα 5 εκατομμύρια ατόμων που θεωρούνται ζωτικής σημασίας επειδή εργάζονται σε «βασικές υπηρεσίες και κρίσιμες υποδομές» θα αρρωστήσουν σε οποιαδήποτε στιγμή κατά της διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας. Όπως εξηγεί ο Guardiam, στα 5 εκατομμύρια περιλαμβάνονται 1 εκατομμύριο από το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και 1,5 εκατομμύριο από την κοινωνική μέριμνα.

Το έγγραφο ωστόσο θέτει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά τονίζοντας: « Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 10% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει βήχα οποιαδήποτε στιγμή κατά τους μήνες της κορύφωσης της δραστηριότητας του Covid-19. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αναθεωρημένες συμβουλές υγείας που ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη, όποιος έχει βήχα πρέπει να απομονωθεί για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι:

Οι υπηρεσίες υγείας δεν μπορούν να διαχειριστούν το μεγάλο αριθμό πολιτών με συμπτώματα που χρειάζεται να εξεταστούν για τον κορoνοϊό, γιατί τα εργαστήρια τελούν «υπό σημαντικές πιέσεις απαίτησης».
Από εδώ στο εξής μόνο οι πολύ σοβαρά ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε νοσοκομείο και πολίτες πουν ζουν σε γηροκομεία και φυλακές όπου έχει εντοπιστεί κρούσμα κορoνοϊού θα εξετάζονται.
Οι υπηρεσίες για εξετάσεις θα είναι υπό τέτοια πίεση που ακόμα και το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν θα εξετάζεται, παρά τον βασικό ρόλο που επιτελούν και τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε ασθενείς.
Τι αναφέρει για τους θανάτους
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ανώτερο στέλεχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας που εμπλέκεται στην προετοιμασία για την αυξανόμενη «έξαρση» ασθενών των οποίων η ζωή τίθεται σε κίνδυνο από τον Covid-19 ανέφερε ότι ποσοστό λοιμώξεων 80% μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων. Εάν το ποσοστό θνησιμότητας αποδειχθεί ότι είναι το 1% που πολλοί εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούν ως υπόθεση εργασίας, τότε αυτό θα σήμαινε 531.100 θανάτους, εξηγεί ο Guardian. Ωστόσο, αν το ποσοστό αυτό κινηθεί στο 0,6%, όπως επιμένει ο Γουίτι, αυτό σημαίνει ότι 318.660 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με ειδικούς πάντως που συμβουλεύουν κυβερνήσει σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον τρόπο που οι επιδημίες διαδίδονται και εν συνεχεία μειώνονται

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορoνοϊού και 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η επικίνδυνη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης»

Σημαντικό ενδεχόμενο τραγικών επιπτώσεων στο πληθυσμό και το σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας κάνει λόγο  ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας την επιλογή της χώρας να μην εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα αναχαίτισης του κορονοϊού.

Η συγκεκριμένη χώρα έχει επιλέξει μία διαφορετική στρατηγική στην αντιμετώπιση της πανδημίας που αποκαλείται «ανοσία της αγέλης» ή κατά τον κ. Τσιόδρα στρατηγική του «ας το κολλήσουμε όλοι». Μια επιλογή που ρισκάρει με χιλιάδες θανάτους Βρετανών και με την οποία διαφωνεί ο υπόλοιπος κόσμος.

Η «ανοσία της αγέλης» αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια – μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης σε ιό- και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό. Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία δείχνει να κινείται στον εξής άξονα: αφού, πλέον, η μετάδοση του ιού γίνεται μέσα στην κοινότητα, δεν έχουν νόημα μέτρα καραντίνας.

Μάλιστα στο περιβάλλον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον υπάρχει η πεποίθηση ότι η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί ακόμα να επιβραδυνθεί και να μειωθεί, λέγοντας στους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες εάν είναι άρρωστοι. Γενικά η λογική είναι να δημιουργηθεί ένα τοίχος ανοσοποιημένων ανθρώπων για την προστασία των ευάλωτων, οι οποίοι είναι καλό να μένουν στο σπίτι. Τονίζεται δε ότι αυτοί άνθρωποι οι οποίοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι και πάσχουν και από άλλα νοσήματα, πρέπει έτσι κι αλλιώς να παραμένουν στο σπίτι.

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, Επίκουρο Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, «η ανοσία της αγέλης παρατηρείται όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία στην προκειμένη περίπτωση μετά από μόλυνση. Αυτό μέχρι σήμερα πρακτικά δεν έχει συμβεί ποτέ για κανένα νόσημα παρά μόνο με εμβολιασμό. Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, αν θεωρήσουμε ότι κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα μεταδίδει τον ιό σε 2,35 άτομα (υπολογισμός για την μεταδοτικότητα με βάση τα κρούσματα στην Wuhan όπως δημοσιεύτηκαν σε μελέτη στο Lancet) θα πρέπει λοιπόν να μολυνθεί το 60% του πληθυσμού».

Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, με βάση αυτό το δεδομένο θα πρέπει να γίνουν φορείς του ιού περί τα 36 εκατομμύρια Βρετανών. Αν μάλιστα θεωρήσουμε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η θνητότητα των κρουσμάτων εκτιμάται στο 0,4%, τότε μιλάμε για 144 χιλιάδες θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την ολοκλήρωση του κύκλου της επιδημίας.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου διαφοροποιούνται όσον αφορά στη διαχείριση της επιδημίας, ο επίκουρος καθηγητής απαντάς ότι: «Δεν είναι πλήρως κατανοητά τα δεδομένα που έχουν οι Βρετανοί στα χέρια τους. Δεν φαίνεται ότι πρόκειται να μολυνθεί ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για 30% του πληθυσμού στα χειρότερα σενάρια. Προσωπικά, και δεν είμαι ο μόνος, διαφωνώ με την επιλογή της Μεγάλης Βρετανίας, να επιλέξει αυτή τη λογική διαχείρισης του κορονοϊού. Διακεκριμένοι συνάδελφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλαν επιστολή διαφωνίας, ενώ ήδη η κυβέρνηση υπό την πίεση των στοιχείων άρχισε να συστήνει μέτρα κοινωνικής απόστασης».

Να επισημάνουμε ότι λόγω αυτής της επιλογής, όσοι έρχονται από τη Μεγάλοι Βρετανία μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ αν τα κρούσματα αυξηθούν, δεν αποκλείεται να δούμε και απαγόρευση πτήσεων από και προς τη χώρα όπως αποφασίστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και για τις Ιταλία και Ισπανία.

The post Guardian: Απόρρητο έγγραφο για τη Βρετανία προβλέπει ότι 7,9 εκατ πολίτες θα νοσηλευτούν.Τι είναι η «ανοσία της αγέλης» που επέλεξε ο Μπόρις Τζόνσον και πόσο επικίνδυνη είναι appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Guardian, Απόρρητο, Βρετανία, Μπόρις Τζόνσον,Guardian, aporrito, vretania, boris tzonson