Γενναία στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες

Δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη μέλη εξασφάλισε η Ελλάδα στο Eurogroup.

Ο Μάριο Σεντένο είπε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως όλη την ευελιξία που παρέχεται για όλα τα κράτη μέλη», απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν εξαιτίας της μεταμνημονιακής παρακολούθησης στην Ελλάδα.

Υπάρχει η χρηματοδότηση από το ταμείο για

τον κορονοϊό με κεφάλαιο ύψους 37 δισ. ευρώ, από όπου θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στήριξη της απασχόλησης, αλλά και η ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Στο τελευταίο αυτό σκέλος, η  Ελλάδα έχει δηλώσει ότι η η αρχική επιπλέον χρηματοδότηση των 15 εκ. ευρώ θα φτάσει τα 200 εκ. ευρω ή περισσότερο αν χρειαστεί. Αυτή όμως η δαπάνη θα εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του ισοζυγίου του προϋπολογισμού.

Επίσης εκτός της χθεσινής απόφασης, η Ελλάδα κατάφερε να της αναγνωριστούν δαπάνες που έχουν γίνει για την κάλυψη των αναγκών του προσφυγικού – μεταναστευτικού και που αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ.

Στο οπλοστάσιο τους οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, έχουν και ένα τρίτο κομμάτι που θέλουν να χρηματοδοτήσουν και αφορά την παροχή της απαιτούμενης ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το σκέλος θα διατεθούν 28 δισ. αδιάθετα κονδύλια από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων βάζει αρχικά 8 δισ. ευρώ, που θα αυξηθούν σε 20 δισ. για πιστωτικές γραμμές χαμηλότοκων δανείων μέσω των εμπορικών τραπεζών κάθε χώρας για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης ανοιχτά είναι ακόμη – αφού δεν έχουν εξειδικευτεί πλήρως – και τα άτοκα δάνεια που εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ  Κριστίν Λαγκάρντ προς τις τράπεζες και μέσω αυτών τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

Ένα ακόμη κονδύλι που μπορεί να κινητοποιηθεί αν οι συνθήκες συνεχίσουν τα επιδεινώνονται είναι και το « υπόλοιπο» τω 410 δις ευρώ που έχει στην διάθεση του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο ήταν τη Δευτέρα, ξεκάθαρος λέγοντας ότι τα μέτρα σταθεροποίησης θα φτάσουν το 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και μαζί με τα μέτρα για την παροχή ρευστότητας θα φτάσουν το 10% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, δηλαδή περίπου 130 δισ. ευρώ.

The post Γενναία στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα