Υποκλοπές: Ένα σκάνδαλο που παραμένει «αόρατο» μόνο για την ελληνικη κυβέρνηση! Νέα δημοσιογραφική έρευνα

Το σκάνδαλο των υποκλοπών φαίνεται ότι παραμένει «αόρατο» μόνο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζητά από τους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις, αποδείξεις.

Το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και δεν είναι προφανώς τυχαίο, ότι το ερευνούν όλες οι ερευνητικές δημοσιογραφικές ομάδες που δεν έχουν σχέσεις και εξαρτήσεις με την Ελλάδα.

Είναι η σειρά του https://www.lighthousereports.nl/

να παρουσιάσει όλα όσα έχουν προκύψει από την έρευνα για τις υποκλοπές στην Ελλάδα.

Η έρευνα που είναι δημοσιευμένη ΕΔΩ, παρουσιάζει όλη την πορεία των πρωταγωνιστών που έφεραν τα κακόβουλα λογισμικά στην Ελλάδα, στήνοντας σύστημα παρακολουθήσεων που άπαντες στο εξωτερικό ονομάζουν εδώ και καιρό «ελληνικό Watergate».

Τι αναφέρει για την Ελλάδα; Μερικά αποσπάσματα:

•«Μήνες ερευνών σε αρχεία εταιρειών και συνεντεύξεις με εμπιστευτικές πηγές σε πολλές χώρες αποκάλυψαν ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τον Tal Dilian, έναν πρώην πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος έχει αγοράσει μια σειρά εξελιγμένων τεχνολογιών παρακολούθησης που ανέπτυξε στην ΕΕ, στην Ελλάδα και την Κύπρο».

•«Ενώνοντας διαφορετικές δυνατότητες κάτω από την ίδια στέγη, ο Dilian ήλπιζε να συναγωνιστεί τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά spyware — ιδιαίτερα τον ισραηλινό όμιλο NSO, γνωστό πλέον για το λογισμικό Pegasus. Η νέα συμμαχία επρόκειτο να ονομαστεί Intellexa».

•«Ο Dilian προφανώς σκόπευε να έχει έδρα στην Κύπρο. Πριν όμως ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία, το σχέδιο αποκαλύφθηκε. Τον Αύγουστο του 2019 έδωσε μια συνέντευξη στο Forbes, διαφημίζοντας το κατασκοπευτικό φορτηγάκι του, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ισχυριζόμενος ότι θα μπορούσε «να χακάρει ένα smartphone και να κατασκοπεύει όλα τα μηνύματα» — ακόμη και αυτά που προστατεύονται από κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Signal. Έστειλε μερικούς υπαλλήλους του  έξω από το βαν, υποστηρίζοντας ότι «θα τους εντοπίσουμε και  θα τους μολύνουμε». Το βίντεο, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην Κύπρο». Έγιναν συλλήψεις και έρευνες και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Η έδρα των «επιχειρηματικών δραστηριοτήτων» αναγκαστικά έπρεπε να μεταφερθεί.

•« Ο Dilian χρειαζόταν μια νέα βάση και είχε ήδη βάλει τα θεμέλια από το 2019 σε μικρή απόσταση από την Κύπρο,στην Ελλάδα. Καθώς η αστυνομική έρευνα για τις δραστηριότητές του στην Κύπρο συνεχιζόταν, με αποκορύφωμα το πρόστιμο στην εταιρεία του WiSpear, ο Dilian είχε ήδη αναδιοργανώσει την επιχείρησή του και είχε θέσει την Intellexa στη διάθεση των νέων οικοδεσποτών του».

•«Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης υποψιαζόταν καιρό ότι το τηλέφωνό του είχε υποκλαπεί, αλλά ανακάλυψε ότι ήταν επίσης μολυσμένο με το λογισμικό Predator της Intellexa. Η κατασκοπεία δημοσιογράφων προκαλεί κατακραυγή σε χώρες της ΕΕ,αλλά η Ελλάδα είναι η χαμηλότερη ευρωπαϊκή χώρα στην κατάταξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ,σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Ο Κουκάκης στράφηκε στο Inside Story, συνεργάτη σε αυτήν την έρευνα, και μια από τις λίγες ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες στην Αθήνα. Επαλήθευσαν τον λογαριασμό του ρεπόρτερ, συγκέντρωσαν τα στοιχεία και δημοσίευσαν την ιστορία, η οποία σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκε.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση για το Predator, κατηγορώντας ιδιώτες, ενώ οι υποστηρικτές της στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης διέψευσαν τους ισχυρισμούς του Κουκάκη για σκάνδαλο, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άλλα θύματα. Τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη του Predator εμφανίστηκε μια δεύτερη αναφορά, αυτή τη φορά από τους Reporters United – έναν άλλο πυλώνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Δημοσίευσε έγγραφα που έδειχναν ότι ο Κουκάκης είχε υποκλαπεί και από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ένα χρόνο πριν από τη μόλυνση του τηλεφώνου του με spyware.

•« Η προσπάθεια να εμφανιστεί ο Κουκάκης ως μεμονωμένο θύμα υποκλοπής, κατέρρευσε στις 26 Ιουλίου όταν ο αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έλεγξε το τηλέφωνό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ελέγχου ασφαλείας. Η συσκευή βρέθηκε να έχει λάβει  το ίδιο μολυσμένο μήνυμα με αυτό που είχε λάβει και ο  Κουκάκης. Τρεις ημέρες αργότερα η ελληνική  υπηρεσία πληροφοριών παραδέχτηκε ότι είχε κατασκοπεύσει τον Ανδρουλάκη, αρχηγό του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, για μια περίοδο το 2021.

Εν τω μεταξύ, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού, επικεφαλής του γραφείου του και επόπτης της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, είχε αναγνωριστεί ως ο «δεσμός» της κυβέρνησης με το σκάνδαλο spyware στις αρχές Ιουνίου.

Οι Reporters United παρουσίασαν στοιχεία για τους επιχειρηματικούς δεσμούς του με τον Felix Bitzios και  Dilian ιδιοκτήτη της Intellexa στην Ελλάδα.

Ο «ψηλός», όπως αναφέρεται στον ελληνικό Τύπο, παραιτήθηκε χωρίς να επικαλεστεί κάποιο πειστικό λόγο στις 5 Αυγούστου. Το παράδειγμά του ακολούθησε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών , Παναγιώτης Κοντολέων. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι η απομάκρυνση του Δημητριάδη είχε οποιαδήποτε σχέση με τις δραστηριότητες της Intellexa και είπε ότι ο Κοντολέων παραιτήθηκε λόγω αποτυχιών ελέγχου στη διαδικασία νομικής επιτήρησης των παρακολουθήσεων.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Φέλιξ Μπίτζιος δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό».

•«Η Ελληνική Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε σύμβαση μεταξύ του κράτους και της Intellexa, αλλά κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα ,χωρίς να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Intellexa. Καθυστέρησε δύο μήνες να επισκεφθεί τα γραφεία της εταιρείας και δεν συναντήθηκε με κανέναν από τους νόμιμους εκπροσώπους της. Παρόμοιες αδυναμίες σημάδεψαν την κοινοβουλευτική έρευνα, υπό την ηγεσία μελών του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο αρνήθηκε να καλέσει βασικούς μάρτυρες και τον Οκτώβριο απάλλαξε τον πρωθυπουργό από κάθε εμπλοκή με την υπόθεση κατασκοπείας».

Όλη η έρευνα ΕΔΩ

The post Υποκλοπές: Ένα σκάνδαλο που παραμένει «αόρατο» μόνο για την ελληνικη κυβέρνηση! Νέα δημοσιογραφική έρευνα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα