Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μάταιος κόπος οι τεχνητές συμμαχίες της Ελλάδας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «τεχνητές συμμαχίες» της Ελλάδας, την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Μπαχρέιν για επαφές με ομολόγους του από αραβικές χώρες. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς έκανε λόγο για «τεχνητές συμμαχίες» που δημιουργεί η Ελλάδα που «προτιμά την ένταση», ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η Τουρκία έχει τον «βασικό ρόλο

σταθερότητας» στην περιοχή.

Για την αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Ο κ. Δένδιας βρίσκεται στο Μπαχρέιν και έχει αλλεπάλληλες επαφές με ομολόγους του από αραβικές χώρες.

«Είναι μάταιος κόπος, οι προσπάθειες της Ελλάδας να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε κάθε ζήτημα, να προτιμά την ένταση από τη συνεργασία και να προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές συμμαχίες, όντας ανήμπορη να χωνέψει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της και στην ευρύτερη περιοχή», ισχυρίστηκε ο κ. Μπιλγκίτς.

«Ενώ μιλάει για διάλογο, από την άλλη καθημερινά κάνει εχθρικές και προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία», είπε για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, και συμπλήρωσε: «Καλούμε την Ελλάδα, σε κοινή λογική, ειλικρίνεια και σε εντιμότητα».

Απάντηση από διπλωματικές πηγές

«Αποτελεί τουλάχιστον οξύμωρο η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι εργάζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και παράλληλα να κατηγορεί την Ελλάδα ότι προτιμά την ένταση, τη στιγμή κατά την οποία είναι ευρέως γνωστό ότι με τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή» τονίζουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και δεν χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού: «Η Ελλάδα, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, καλλιεργεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής που ασπάζονται τις αρχές αυτές. Μόνο κατά τις τελευταίες δύο ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Ιορδανίας, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και τους υφυπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τους ομολόγους του Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Η στρατηγική σχέση μεταξύ των τεσσάρων χωρών μας βασίζεται στο στέρεο θεμέλιο των κοινών μας Αρχών, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στην απαγόρευση της απειλής της χρήσης βίας, όπως ρητά ορίζει ο Καταστατικός Xάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Και, βέβαια, στον σεβασμό που έχουμε όλοι μας στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών.

Οι Αρχές αυτές αποτυπώνονται στα Κοινά Ανακοινωθέντα που έχουμε υιοθετήσει από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα.

Είναι δυσάρεστο το ότι, παρότι έχουμε διανύσει 24 σχεδόν μήνες από τότε, τα θέματα που μας απασχολούν παραμένουν επίκαιρα.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δηλαδή στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη είναι ίδιες. Και κοινός παρονομαστής των περισσότερων από αυτές παραμένει η γείτων Τουρκία.

Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, συνεχίζει να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να παραβιάζει τις θαλάσσιες ζώνες της, συνεχίζει να υποθάλπει τη Μουσουλμανική αδελφότητα.

Έδωσε παράδειγμα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, το οποίο βρίσκει μιμητές τώρα στη Λευκορωσία.

Και, βεβαίως, η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόρους στη Λιβύη και εμμένει στο ανύπαρκτο και παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Όλες οι ειδήσεις

«Ποιος θέλει πόλεμο με την Τουρκία»; Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Ο Α/ΓΕΕΘΑ μιλά για «φρουρούς του δυτικού πολιτισμού»

Το Nautical Geo στο οικόπεδο 10 της ExxonMobil

The post Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μάταιος κόπος οι τεχνητές συμμαχίες της Ελλάδας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκικό ΥΠΕΞ, Μάταιος, Ελλάδας,tourkiko ypex, mataios, elladas