Τουρκία σε κρίση: Κατέβασαν ρολά Apple και μεγάλες βιομηχανίες

Η Τουρκία σε κρίση καθώς η τουρκική λίρα καταρρέει. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και βιομηχανίες στην Τουρκία αναστέλλουν την δραστηριότητά τους. Η Apple έκλεισε τα καταστήματα στην Τουρκία, δεν πουλά κανένα προϊόν της ενώ άγνωστο είναι πότε θα ανοίξει ξανά.

Αλλά και η ευρέως γνωστή σοκολατοβιομηχανία της Τουρκίας Pelit ανακοίνωσε ότι σταματά  την παραγωγή προβλημάτων εφοδιασμού. Την ίδια ώρα που μεγάλες εταιρείες κατεβάζουν ρολά, οι πολίτες στην Τουρκία

αγοράζουν προϊόντα σε περιορισμένες ποσότητες ενώ οι τιμές ανεβαίνουν ακόμη και μέσα σε μερικές ώρες.

Οι πολίτες στην Τουρκία θα αγοράζουν πλέον με δελτίο τρία βασικά αγαθά. Στα σούπερ μάρκετ τοποθετήθηκαν ετικέτες που ενημερώνουν τον καταναλωτή ότι μόνο 5 λίτρα λάδι, 5 κιλά ζάχαρη και 5 κιλά αλεύρι μπορεί να αγοράζει. «Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας, ώστε όλοι οι πελάτες μας να επωφεληθούν από τα προϊόντα και τις εκπτώσεις μας και σας ευχόμαστε καλές αγορές», όπως αναγράφει ταμπέλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οικονομικοί αναλυτές παρατηρούν ότι πλέον η τουρκική οικονομία δείχνει να εισέρχεται σε δίνη και απειλείται με κατάρρευση. Η λίρα την Τρίτη 23 Νοεμβρίου κατρακύλησε 15% μέσα σε μία μέρα. Η αντιπολίτευση βγήκε στα κάγκελα να ζητώντας παραίτηση Ερντογάν και οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες επαρχίες. Διαμαρτύρονταν για την αύξηση του κόστους ζωής που τη ζουν όλο και περισσότερο καθημερινά.

#SONDAKİKA İstanbul Kurtuluş'ta vatandaşlara polis müdahale ediyor pic.twitter.com/yjunc3tAx8

— Gerçek Gündem (@gercekgundem) November 23, 2021

Σε Χαλκηδόνα και Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, ζητώντας την παραίτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Διαδήλωση έγινε και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα.

#SonDakika Kadıköy'de vatandaşlar sokaklara indi: "AKP mezara, halk iktidara!" pic.twitter.com/O7DlxvcDyV

— Muhbir (@AjansMuhbir) November 23, 2021

Κιλιτσντάρογλου και Νταβούτογλου κατά Ερντογάν

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκάλεσαν έκτακτες συσκέψεις. Στα γραφεία του CHP συναντήθηκαν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι, στη συνέχεια, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ άλλων ο Νταβούτογλου είπε ότι αυτό που περνάμε δεν μπορεί να ονομαστεί οικονομική κρίση σημειώνοντας ότι «όλοι μιλούν για επίθεση από έξω. Αλλά αυτή η εικόνα είναι προϊόν λάθος πολιτικών της κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός δεν ισχύει πλέον και κάθε δήλωση «χτυπά την τουρκική οικονομία σαν πύραυλος».

Από την πλευρά του ο  Κιλιτστντάρογλου ανέφερε ότι οι αγορές έχουν πάρει φωτιά και έχουν σταματήσει να λειτουργούν. «Το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη σταθερότητα των τιμών δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Του πήραν την εξουσία, ποιος την πήρε; Ο Ερντογάν την πήρε με διάταγμα». Και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία διέρχεται μια από τις πιο θεμελιώδεις και βαθύτερες κρίσεις της. Έριξαν την ευθύνη στις ξένες δυνάμεις. Είναι τόσο αδύναμη η Τουρκία; Εάν υπάρχει μια στάλα αγάπης μέσα σας για το έθνος, ανοίξτε το δρόμο για εκλογές».

#SonDakika CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Halktan tamamen kopmuş olan Bahçeli'ye seslenmek isterim. İçinde bir damla millet sevgisi varsa seçimin yolunu aç kardeşimhttps://t.co/hv9TDm01y0 pic.twitter.com/KwRTnOQ72C

BBC News Türkçe (@bbcturkce) November 23, 2021

Νταβούτογλου κατηγορεί Ερντογάν για προδοσία

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του Κόμματος τους Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν για προδοσία.

«Καλώ όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και το αγαπημένο μας έθνος να ξεκινήσουν έναν πραγματικό οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας σε αυτήν την προδοσία», δήλωσε μέσω twitter.

#SONDAKİKA
Türkiye’nin dört bir yanından #hükümetistifa sesleri ile halk sokaklara inmiş durumda.

—AKP iktidarı sarsılıyor! pic.twitter.com/807zrVc6zT

— Militer Doktrin (@militerdoktrin1) November 23, 2021

Ερντογάν: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές. «Είναι δουλειά των πρωτόγονων φυλών να κάνουν εκλογές σε 15-20 μήνες. Όλο πρόωρες εκλογές, πρόωρες εκλογές, πρόωρες εκλογές ζητούν. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Τον Ιούνιο του 2023», δήλωσε.

«Πίσω από όλα αυτά, υπάρχει ένα σενάριο, μια παγίδα, ένα σχέδιο. Το ότι δεν τα κατάφεραν μέχρι στιγμής, δεν σημαίνει ότι τα παράτησαν. Θα ξεπεράσουμε τις παγίδες με όλες μας τις δυνάμεις και θα φτάσουμε τους στόχους μας», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, προτού φουντώσουν οι αντιδράσεις, είχε  κατηγορήσει τις ξένες δυνάμεις για την οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για παιχνίδια παγκοσμίων συμφερόντων που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.

«Βλέπουμε ότι κάνουν παιχνίδι με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις των τιμών για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με το δικό μας παιχνίδι», είπε. «Για την οικονομική σωτηρία της χώρας μας και του έθνους μας, πρέπει να πολεμήσουμε. Αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ισχυρίστηκα και κατηγόρησε πάλι τον διεθνή παράγοντα ότι πολεμάει την Τουρκία.

«Η αλήθεια είναι ότι κάθε αναπτυξιακή κίνηση που έχει ξεκινήσει η Τουρκία εδώ και σχεδόν 200 χρόνια έχει μπλοκαριστεί με πραξικοπήματα, κηδεμονίες και κρίσεις. Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι εντολοδόχοι οικονομολόγοι μας προσπάθησαν να τη στρέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό για τη χώρα μας εστιάζοντας στην πολιτική των εξαγωγών, των επενδύσεων, της παραγωγής, της απασχόλησης, των εξαγωγών και της ανάπτυξης αντί εκείνης των υψηλών επιτοκίων που έχει δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό στο παρελθόν, αλλά δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα».

Όλες οι ειδήσεις

«Παραιτηθείτε»! Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους και ζητούν από το AKP του Ερντογάν να φύγει- Βίντεο

Η Τουρκία «σκεπάζει» ελληνικά νησιά με αεροσκάφη και Navtex! Πετάνε στις Οινούσσες, «σβήνουν» τη Λήμνο

«Κυνήγι» των Τούρκων στο Αιγαίο! Αερομαχίες σε χαμηλό ύψος ανοιχτά της Σάμου- Φωτογραφίες

Βουτιά 15% για την τουρκική λίρα!

Τουρκικές προκλήσεις φέτος: 2.283 παραβιάσεις, 114 εμπλοκές, 30 υπερπτήσεις (πίνακες)

Ελληνοτουρκικά: Προκλήσεις εκτός ορίων και η διαφορετική «γραμμή» Μαξίμου-ΥΠΕΞ

The post Τουρκία σε κρίση: Κατέβασαν ρολά Apple και μεγάλες βιομηχανίες appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα