Τουρκία-Αρμενία: Ο Καλίν μιλά για εξομάλυνση σχέσεων μετά από την «απελευθέρωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ»

Ο «εξ απορρήτων» του Ερντογάν Ι.Καλίν από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται μίλησε για την  «απελευθέρωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την αρμενική κατοχή», γεγονός που  «ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία».

Ο Καλίν μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χασάν Μουράτ Μερκάν, και ο γενικός πρόξενος του Σικάγο, Ενγκίν Τουρεσίν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δραστηριότητες

του αρμενικού λόμπι στις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, ο Καλίν είπε ότι οι εξελίξεις στον Καύκασο θα διαλύσουν σύντομα τα επιχειρήματα της αρμενικής διασποράς.

«Με άλλα λόγια, η σύγκρουση Τουρκίας-Αρμενίας  φτάνει στο τέλος της στον Καύκασο. Με την απελευθέρωση του Καραμπάχ, με την ανεξαρτησία του και την ένταξη του στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, μια νέα σελίδα στην ιστορία άνοιξε », είπε.

Ο Καλίν τόνισε επίσης τα βήματα που έχουν κάνει η Τουρκία και η Αρμενία για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Καλίν συναντήθηκε επίσης με Τούρκους πολίτες που ζουν στις ΗΠΑ στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Σικάγο, ενώ βρισκόταν στην πόλη για να παρακολουθήσει το ετήσιο συνέδριο MAS-ICNA, ένα από τα μεγαλύτερα ισλαμικά συνέδρια στην Αμερική.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι αρκετά κρίσιμες για να αναπτυχθεί μια προοπτική στρατηγικής εταιρικής σχέσης, είπε ο Καλίν, προσθέτοντας: «Όμως έχουμε δει  προσεγγίσεις που αγνοούν απειλές που αντιμετωπίζουμε ».

Όσον αφορά την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», ο Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από τις αμερικανικές διοικήσεις να αντιμετωπίσουν το ζήτημα όπως πρέπει.

Ο Καλίν συνέχισε λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG, οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, η ​​απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και η προσέγγισή της προς την Ομάδα των Γκιουλενιστών (FETÖ) είναι οι κύριες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, είπε ότι εκτός από αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα, υπάρχουν και τομείς στους οποίους η Τουρκία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται και να συμφωνούν.

The post Τουρκία-Αρμενία: Ο Καλίν μιλά για εξομάλυνση σχέσεων μετά από την «απελευθέρωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία-Αρμενία, Καλίν, Ναγκόρνο-Καραμπάχ,tourkia-armenia, kalin, nagkorno-karabach