«Ρωσία, Κίνα και Τουρκία διεισδύουν όλο και περισσότερο στην Αφρική»

Η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται να αναλαμβάνουν  έναν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, καθώς οι δυτικές χώρες μειώνουν το αποτύπωμά τους στην περιοχή, γράφει ο αναλυτής Seth Frantzman στην Jerusalem Post .

Η Τουρκία εμπλέκεται σε πωλήσεις drone στην Αιθιοπία, ενώ έχει ρόλο στη Σομαλία, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (C.A.R.) και τη Λιβύη,

γράφει  ο Frantzman, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εξτρεμιστικές ομάδες στρέφονται στην Άγκυρα για οικονομικές συμφωνίες.

Υπήρξαν αναφορές ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας χρησιμοποιεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ανταρτών στη χώρα.

Οι τουρκικές αμυντικές εξαγωγές στην Αιθιοπία αυξήθηκαν σε σχεδόν 95 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του 2021 και ήταν πέρυσι μηδενικές!

Τον Οκτώβριο, το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε ψήφισμα για την επέκταση της ανάπτυξης στρατευμάτων στο Μάλι και στο C.A.R. για άλλη μια χρονιά εν μέσω της περιοδείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αφρική.

Εξτρεμιστικές ομάδες που αναπτύσσονται στη Νιγηρία και σε μια σειρά χωρών θα μπορούσαν ενδεχομένως να στραφούν στη Ρωσία ή την Τουρκία ή άλλες χώρες για «στρατιωτικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να σημαίνουν συμβούλους ή εργολάβους ασφάλειας», σύμφωνα με τον αναλυτή.

Εν τω μεταξύ, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία υποχωρούν από περιοχές της  Αφρικής, αφήνοντας  ένα κενό που μπορεί να καλυφθεί από  τη Ρωσία, τη Τουρκία, την Κίνα ακόμη και το Ιράν, έγραψε ο Frantzman.

«Αν αυτές οι χώρες θα συγκρουστούν για την επιρροή ή θα συντονιστούν  μένει να φανεί», προσθέτει ο αναλυτής. «Αυτό που είναι σίγουρο είναι πώς αυτή η  αλλαγή αποτελεί ολοένα και περισσότερο μέρος των ευρύτερων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης».

The post «Ρωσία, Κίνα και Τουρκία διεισδύουν όλο και περισσότερο στην Αφρική» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα