Το «σκάνδαλο» του Παγασητικού! Η επιμονή στο λάθος από το ΓΕΕΘΑ για «μίνι ναύσταθμο»

Η επιμονή του ΓΕΕΘΑ στο λάθος είναι ανεξήγητη. Ποιο απ΄ όλα; Αυτή τη φορά αναφερόμαστε στην ματαίωση της μεταφοράς των Πεζοναυτών από το Βόλο κυρίως λόγω των αντιδράσεων των τοπικών βουλευτών .

Χθες ,λίγες ώρες πριν παραταθεί για ένα χρόνο «μέσω κύκλων» η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ , η δημιουργία «μίνι ναυστάθμου» στον Παγασητικό, παρουσιάστηκε ως …μέγα έργο που θα …αλλάξει τα πάντα στο Αιγαίο!!!

Πριν επαναλάβουμε όσα έχουμε γράψει από το 2019 ακόμη ,όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ,

να ακούσουμε τι λέει ένας από τους πιο αξιοσέβαστους Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός Κωνσταντίνος Γκίνης που είναι βέβαιο ότι κάτι παραπάνω γνωρίζει:

Η συνεχιζόμενη «παρωδία» της Ναυτικής Βάσης στον Παγασητικό κόλπο και συγκεκριμένα στη θέση Άγιος Ιωάννης Ευξεινούπολης θα κοστίσει πάρα πολλά χρήματα στους φορολογούμενους, αλλά ποιος νοιάζεται γι΄ αυτούς; Ποιος επίσης ενδιαφέρεται για το προσωπικό των ΕΔ στο οποίο λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα αυτονόητα: τη νυχτερινή τους αποζημίωση για παράδειγμα! Τους κοροϊδεύουν γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμη και πρωθυπουργικές ανακοινώσεις! Που είναι τα πλεύσιμα του Στόλου;

Φαίνεται όμως ότι στο ΓΕΕΘΑ έχουν βρει χρήματα για τη …Ναυτική Βάση στον Παγασητικό! Το πρώτο ερώτημα είναι αν το ΓΕΝ συμφωνεί με αυτό το …έργο, γιατί είναι απολύτως βέβαιο ότι κατά τη συνήθη πρακτική το ΓΕΕΘΑ όταν θα ζορίσουν τα πράγματα θα του ρίξει το μπαλάκι.Καλό είναι λοιπόν το ΓΕΝ να βρει τη …λαλιά του, να κάνει …ασκήσεις θάρρους και να πει ανοιχτά τι πιστεύει.

Διερευνώντας περεταίρω το συγκεκριμένο θέμα διαπιστώσαμε ότι εγείρονται μια σειρά από παρατηρήσεις και ερωτηματικά που εκτιμούμε πρέπει να κινήσουν επιτέλους το ενδιαφέρον της ευρύτερης αντιπολίτευσης κι όχι μόνο.

Υπάρχει ανάθεση στη μελετητική εταιρεία TRITON Α.Ε. η οποία παρέδωσε τις προμελέτες στο Επιτελείο ΓΕΕΘΑ.  Μάλιστα η μακέτα των έργων παρουσιάστηκε και στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αλμυρού. Τα ερωτηματικά που αναδεικνύονται:

Με βάση ποια διαγωνιστική διαδικασία έγινε η ανάθεση στη συγκεκριμένη εταιρεία από το Επιτελείο του ΓΕΕΘΑ;Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της ανάθεσης;Επειδή ακόμη και σήμερα δεν έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο οι χώροι που δεσμεύονται, πώς είναι δυνατόν να δαπανώνται χρήματα  σε μία επένδυση που δεν είναι τουλάχιστον ώριμη;Στο σημείο χωροθέτησης της Ναυτικής βάσης υφίσταται λιμενική εγκατάσταση για την οποία έχουν εγκριθεί ΕΠΙΣΗΜΑ Ευρωπαϊκά Κονδύλια νομιμοποίησης και αποκατάστασης, από τα δύο συναρμόδια υπουργία ΥΝΑΝΠ και Εσωτερικών στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.  Μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες και έχει ορισθεί ανάδοχος μελετητική εταιρεία.  Οι χώροι που αυθαίρετα έχει δεσμεύσει (χωρίς παραχώρηση) το Ε/ΓΕΕΘΑ περικλείουν την Δημόσια λιμενική εγκατάσταση και ο ανάδοχος έχει εκφράσει εύλογα ερωτηματικά προς τον Δήμο!!Έχει διαπιστωθεί ένα έντονο κομματικό ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα από τους βουλευτές Μαγνησίας κους Μπουκώρο και κα Μακρή.  Ειδικά ο πρώτος   παρουσιάζει το θέμα  ως προσωπικό του επίτευγμα.Από πληροφορίες μας το ΠΝ δεν έχει εκφράσει σύμφωνη άποψη για την συγκεκριμένη Ναυτική Βάση. Υπάρχουν τουλάχιστον φραστικές διαμαρτυρίες για τις ενέργειες του Ε/ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού του.Το τελευταίο ερωτηματικό αφορά την Δομή Δυνάμεων (Δ.Δ.) του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία δεν περιλαμβάνει ανάλογη αμυντική εγκατάσταση.  Οι αλλαγές στη Δ.Δ. απαιτούν απόφαση Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Υπάρχει ανάλογη απόφαση ή ο Α/ΓΕΕΘΑ αυθαίρετα προκαταλαμβάνει αποφάσεις που αφορούν αμυντικές υποδομές του Πολεμικού Ναυτικού;Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εγκρίνει όλο αυτό το έργο και με ποια λογική;

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει θέσει μια σειρά από όρους για τους οποίους δεν έχει λάβει απάντηση.  Ανάμεσα στους όρους αναφέρονται η αδιατάρακτη λειτουργία της λιμενικής εγκατάστασης και η απαίτηση για εγκεκριμένη αρμοδίως Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (παρά την νομικά προβλεπόμενη εξαίρεση του ΥΠΕΘΑ).

Επίσης οι πληροφορίες μας από το οικονομικό Επιτελείο του ΓΕΕΘΑ λένε ότι υφίσταται νέο κονδύλιο και ενέργειες για νέα ανάθεση, των οριστικών πλέον μελετών της Ναυτικής Βάσης στη εταιρεία TRITON Α.Ε.

The post Το «σκάνδαλο» του Παγασητικού! Η επιμονή στο λάθος από το ΓΕΕΘΑ για «μίνι ναύσταθμο» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα