Το καταδρομικό που πολέμησε μεταφέροντας βασιλιάδες,προέδρους και πρωθυπουργούς

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Το καταδρομικό «USS Augusta» (CL/CA-31) αν και βρέθηκε στην δίνη του Παγκοσμίου Πολέμου, ταξιδεύοντας συνεχώς από τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Μεσόγειο τις ακτές της Αφρικής μέχρι την Νορμανδία, δεν έμεινε στην ιστορία για την δράση του και ναυμαχίες στις οποίες ενεπλάκη, αλλά για τις απόρρητες αποστολές που διατάχθηκε να εκτελέσει…

Ήταν το χαλύβδινο… «κρουαζιερόπλοιο» ενός Βασιλια, δυο Αμερικανών Πρόεδρων και του πρωθυπουργού Ουινστων Τσόρτσιλ!

Την ημέρα που  εξεραγη η ατομική

βόμβα στην Χιροσίμα, ο Τρούμαν ήταν κρυμμένος και ασφαλής  σε μια από τις καμπίνες του εν πλω σε άγνωστη περιοχή.

Στο καρέ του κυβερνήτη του ο Ρούσβελτ με τον Τσόρτσιλ, σχεδίαζαν την στρατηγική τους εναντίον του Χίτλερ.

Και κει τους συνάντησε ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας…

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΕΦΥΡΑΣ

Το «USS Augusta» τέθηκε σε υπηρεσία κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου τον Ιανουάριο του 1931.

Ανήκε στην κατηγορία των βαρέων καταδρομικών Northampton, χρησιμοποιήθηκε στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό.

Το 1941 έγινε η ναυαρχίδα των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων προτού αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Torch στη Βόρεια Αφρική τον Νοέμβριο του 1942.

Την D-Day, το καταδρομικό άνοιξε πυρ στις 6.18 π.μ. και εκτόξευσε 51 οβίδες 203 mm στην ακτή.

Κατά τη συνέχιση των μαχών στη Νορμανδία μέχρι τις 18 Ιουνίου, έπρεπε να αμυνθεί έναντι των δυσμενών αεροπορικών επιθέσεων όπως της 12ης Ιουνίου και της 13ης Ιουνίου.

Υποστήριξε τις συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις πριν αναπτυχθεί στην Μεσόγειο στο πλαίσιο της απόβασης της Προβηγκίας.

Τον Σεπτέμβριο του 1944 διέσχισε τον Ατλαντικό για να αναβαθμιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιβιβάστηκαν σε αυτό προσωπικότητες όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν ή ο Άγγλος βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’.

Πλήρωμα :

735 αξιωματικοί και ναύτες

Οπλισμός (1944):

9x 203 mm πυροβόλα, 8x 127 mm πυροβόλα, 8x 12,7 mm πολυβόλα, 6x 6 σωλήνες τορπιλών των 533 mm

Κυβισμός : 11.450 τόνοι

Ταχύτητα : 32,7 κόμβοι

Μήκος : 183 m

Δοκός : 20,15 m

Βύθισμα : 5 m

Παροπλίστηκε στις 16 Ιουλίου 1946 και διεγράφη από τα μητρώα στις 9 Νοεμβρίου 1959.

Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Το καταδρομικό παρέμεινε αγκυροβολημένο στον κόλπο Narragansett από τις 30 Μαΐου έως τις 23 Ιουνίου του 1941.

Είχε επιλεγεί για ειδικό καθήκον, το ξεκίνημα του οποίου ήρθε στην αναπτυσσόμενη προσωπική σχέση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου (από το 1939 σε πόλεμο με τη Ναζιστική Γερμανία), Ουίνστον Τσόρτσιλ .

Οι δύο ηγέτες είχαν επιδιώξει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση για αρκετό καιρό και ο Χάρι Χόπκινς(ο προσωπικός εκπρόσωπος του Προέδρου Ρούσβελτ) είχε επισκεφτεί τον Τσόρτσιλ και του είχε ακούσει την πρόταση ήδη από τον Φεβρουάριο του 1941.

Ο Πρόεδρος είχε επίσης συζητήσει την ιδέα με τον ναύαρχο Κινγκ νωρίτερα εκείνη την άνοιξη.

Οι αρχικές προθέσεις ήταν να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο συνέδριο τον Ιούνιο, αλλά οι βρετανικές καταστροφές στην Ελλάδα και στη Μάχη της Κρήτης είχαν αναγκάσει μια αναβολή για αργότερα το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι λεπτομέρειες για τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ρούσβελτ και του Πρωθυπουργού Τσόρτσιλ επεξεργάστηκαν και τέθηκαν σε κίνηση και καταρτίστηκαν σχέδια για την πραγματοποίησή της.

Ενώ ο Τσόρτσιλ διέσχιζε τον Ατλαντικό με το σύγχρονο θωρηκτό Prince of Wales , ο Πρόεδρος ήταν καθ’ οδόν. αναχώρησε από την Ουάσιγκτον, DC στις 1100 στις 3 Αυγούστου για τη Βάση Υποβρυχίων στο Νέο Λονδίνο.

Ο ΨΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ

Στις 05:30 της 5ης Αυγούστου, ένα μικρο πλοι το  «Potomac» ήρθε μαζί με το «Augusta» και έδεσε, ο Πρόεδρος και η συνοδεία  του επιβιβάστηκαν στο βαρύ καταδρομικό στο 0617.

Για λόγους ασφαλείας, η σημαία του Προέδρου παρέμεινε στο Potomac ενώ αυτή, συνοδευόμενη από την Calypso , διέσχιζε το κανάλι Cape Cod στα ύδατα της Νέας Αγγλίας. Ένας μυστικός υπάλληλος, που έμοιαζε με τον Πρόεδρο στο παρουσιαστικό και στους τρόπους του όταν ήταν ορατός από απόσταση, υποδύθηκε τον Ρούσβελτ.

Τα δελτία τύπου που εκδίδονταν καθημερινά από την Potomac έκαναν όλους όσους τα διάβαζαν να πιστέψουν ότι ο “FDR” επιβιβάστηκε στο γιοτ του σε μια κρουαζιέρα αναψυχής.

Στις 9 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός Τσόρτσιλ έφτασε στην Αργεντινή με το «Prince of Wales».

Στις 11 και 12 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός Τσόρτσιλ και μέλη του επιτελείου του επιβιβάστηκαν στο βαρύ καταδρομικό για διασκέψεις με τον Πρόεδρο και τους βοηθούς του.

Από αυτές τις συζητήσεις προέκυψε η περίφημη « Χάρτα του Ατλαντικού »

Το επόμενο πρωί, 14 Αυγούστου, στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Σέιμπλ της Νέας Σκωτίας , ο Πρόεδρος Ρούσβελτ πήγε στο κατάστρωμα για να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις του πρώτου σκάφους συνοδείας αεροσκάφους (αργότερα CVE), το Λονγκ Άιλαντ , το πρωτότυπο ενός τύπου πλοίου που είχε μανιωδώς προωθήσει προς την ανάπτυξη.

Το Long Island εκτόξευσε τρία Brewster F2A-2 Buffalos με τη μέθοδο του καταπέλτη και έξι Curtiss SOCs με συμβατική απογείωση.

Στις 23 Οκτωβρίου 1942, ο υποναύαρχος H. Kent Hewitt επιβιβάστηκε στο «Augusta» και ανηρτησε  τη σημαία του ως Διοικητής, TF 34. Ο υποστράτηγος George S. Patton και ο υποναύαρχος John L. Hall, Jr. επιβιβάστηκαν επίσης στο πλοίο την ίδια μέρα για διέλευση προς τη Βόρεια Αφρική.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Στις 13, το «Augusta» ξεκίνησε για να επιστρέψει στο Norfolk.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε ασκήσεις περαιτέρω εκπαίδευσης στον κόλπο Chesapeake μέχρι τις 7 Ιουλίου, όταν ο Πρόεδρος Χάρι Σ. Τρούμαν, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Φ. Μπερνς και ο ναύαρχος του στόλου Γουίλιαμ Ντ. Λίχυ επιβιβάστηκαν στο καταδρομικο  και ξεκινησαν για την Αμβέρσα του Βελγίου στο πρώτο  και δυσκολότερο σκέλος του ταξιδιού τους στη Διάσκεψη του Πότσνταμ.

Συναντήθηκε με  μια βρετανική συνοδεία, η Augusta έφτασε στις 14 Ιουλίου και δέχθηκε αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Αϊζενχάουερ.

Οι καλεσμένοι αναχώρησαν την ίδια μέρα και το «Augusta» αναχώρησε για να πάει στο Πλύμουθ, φτάνοντας εκεί στις 28 Ιουλίου.

Στις 2 Αυγούστου, επιβίβασε ξανά τους διακεκριμένους επιβάτες της και δέχτηκε άλλη μια επίσκεψη από τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ .

Ο Χάρι Τρούμαν ήταν στο πλοίο όταν έμαθε ότι η Χιροσίμα είχε βομβαρδιστεί από ατομική βόμβα.

Τέλος αγκυροβόλησε  στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα του Ναυτικού στις 27 Οκτωβρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου ο Πρόεδρος Τρούμαν επιθεώρησε τον στόλο.

Ανοιχτό για το κοινό από τις 25 έως τις 30 Οκτωβρίου, η «Augusta» φιλοξένησε 23.362 επισκέπτες.

Πληροφορίες

“Augusta IV (CL-31)” . Λεξικό Αμερικανικών Ναυτικών Μάχης.

Καταδρομικά του Ναυτικού των ΗΠΑ 1922–1962 . Annapolis, Maryland:

The post Το καταδρομικό που πολέμησε μεταφέροντας βασιλιάδες,προέδρους και πρωθυπουργούς appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα