Ποιοι δικαιούνται επίδομα αναπηρίας – Τι ισχύει για την Κάρτα Αναπηρίας

Όλες οι πληροφορίες για το επίδομα αναπηρίας και τους δικαιούχους. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει για την Κάρτα Αναπηρίας και ποιες είναι οι διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν.

Καταρχάς, κάρτα Αναπηρίας μπορούν να εκδώσουν όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, που είναι καταγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και έχουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ κατά τον χρόνο έκδοσης της Κάρτας.

Η

Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, σε πρώτη φάση, λειτουργεί ως αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς τα άτομα με αναπηρία να αναζητούν συνεχώς καινούρια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, βαθμιαία θα ενσωματώνει όλες τις επιμέρους υπηρεσίες και ωφελήματα που παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του.

Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας λειτουργεί με την επίδειξή της από τον δικαιούχο. Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της, την ιδιότητα του ως ατόμου με αναπηρία και το κλιμάκιο ποσοστού αναπηρίας που του έχει αναγνωριστεί.

Οι κάτοχοι Κάρτας Αναπηρίας μπορούν με την επίδειξη της:

Να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού και να απολαμβάνουν κάθε απαιτούμενη διευκόλυνσηΝα την χρησιμοποιούν ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας για τα αναγραφόμενα σε αυτήν δεδομένα.Στο επόμενο στάδιο, σταδιακά θα ενσωματώνονται στην Κάρτα οι εξειδικευμένες παροχές που αντιστοιχούν στο «προφίλ» του κάθε δικαιούχου, όπως προαναφέρθηκε.

Υπάρχουν οι εξής τύποι κάρτας αναπηρίας:

(α) εκτυπώσιμο έγγραφο (όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού)

(β) σε ψηφιακή μορφή στην εφαρμογή Gov.gr Wallet (ώστε ο δικαιούχος να έχει την Κάρτα στο κινητό του – Η σχετική εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη)

(γ) πλαστική ψηφιακή κάρτα (προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη)

Δικαιούχοι κάρτας αναπηρίας

Κάρτα Αναπηρίας μπορούν να εκδώσουν όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, που είναι καταγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και έχουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ κατά τον χρόνο έκδοσης της Κάρτας.

Έκδοση κάρτας αναπηρίας με κωδικούς taxisnet στο gov.gr

Ο δικαιούχος μπορεί είτε να κάνει αίτηση (με κωδικούς TaxisNet) στο karta.epan.gov.gr, ώστε να παραχθεί σχετικό έγγραφο που μπορεί να εκτυπωθεί, είτε μέσω της εφαρμογής wallet.gov.gr ώστε να «κατεβάσει» την Κάρτα στο κινητό του τηλέφωνο. Προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό (https://wallet.gov.gr/).

Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό: Ο δικαιούχος εισέρχεται με τους ατομικούς κωδικούς taxisnet.

Πλέον, η Κάρτα Αναπηρίας διαφέρει από τα πιστοποιητικά αναπηρίας που χρησιμοποιούσαν οι ανάπηροι μέχρι πρότινος:

Η βασική διαφορά είναι ότι στην Κάρτα Αναπηρίας δεν αναγράφονται τα ευαίσθητα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του αναπήρου. Δηλαδή, δεν αναγράφονται πληροφορίες για την αναπηρία, ούτε το συνολικό ποσοστό πέραν των ειδικών σημάνσεων που προβλέπονται (σήμανση κλιμακίου αναπηρίας και σήμανση περί ανάγκης συνοδού).

Οι Κάρτες σημαίνονται ως εξής:

Σήμανση «I» για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66%.Σήμανση «II» για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79%.Σήμανση «III» για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κάρτα γίνεται δεκτή ως δικαιολογητικό για το αναγραφόμενο κάθε φορά κλιμάκιο αναπηρίας. Αν για παράδειγμα μια παροχή απονέμεται σε όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ο αρμόδιος φορέας (π.χ. ΟΠΕΚΑ) θα πρέπει να δέχεται όλους όσους έχουν Κάρτα με σήμανση κλιμακίου Αναπηρίας ΙΙ ή ΙΙΙ.

Το σύμβολο «Σ» στην κάρτα αναπηρίας υποδεικνύει ότι ο κάτοχός της χρειάζεται συνοδό, για τους σκοπούς της Κάρτας Αναπηρίας.

Απονέμεται – μεταξύ άλλων – στους ανηλίκους (έως ότου ενηλικιωθούν), στα άτομα που χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου / τελούν σε απόλυτη αναπηρία, στους δικαιούχους του Προσωπικού, τα άτομα με κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67%, τα άτομα με απόλυτη αναπηρία όρασης ή με ποσοστό οπτικής αναπηρίας τουλάχιστον 80% κ.α.

Εφόσον υπάρχει το «Σ» στην Κάρτα Αναπηρίας, αυτό σημαίνει ότι αν πρόκειται για παροχή που αφορά και στον συνοδό του αναπήρου (π.χ. εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα), τότε την δικαιούται και αυτός.

Επισημαίνεται ότι ο συνοδός δεν χρειάζεται να βγάλει και αυτός Κάρτα. Όποιος κι αν συνοδεύει έναν ανάπηρο του οποίου η Κάρτα έχει σημανθεί με «Σ» και εφόσον πρόκειται για παροχή που ο πάροχος απονέμει και στον συνοδό, δικαιούται και αυτός την παροχή, όπως ορίζεται κατά περίπτωση.

Αν κάποιος δεν εκδώσει την Κάρτα Αναπηρίας, αυτό δεν επηρεάζει το δικαίωμά του στις παροχές του. Ο κάθε πάροχος ορίζει ποια δικαιολογητικά αναπηρίας δέχεται. Απλώς επιπλέον αυτών που ήδη δεχόταν, θα πρέπει υποχρεωτικά να δέχεται και την Κάρτα Αναπηρίας, για τα δεδομένα που αναγράφονται σε αυτήν.

Πότε λήγει η Κάρτα Αναπηρίας

Η Κάρτα Αναπηρίας λήγει στο συντομότερο από τα ακόλουθα χρονικά σημεία:

α) για τους ανήλικους, πέντε χρόνια από την έκδοσή της και όχι πέραν της ημερομηνίας ενηλικίωσης,

β) για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με ισχύ εφ’ όρου ζωής, 10 χρόνια από την έκδοσή της, για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με ισχύ έως ένα έτος, κατά την λήξη της πιστοποίησης και σε κάθε άλλη περίπτωση, έξι μήνες μετά την λήξη της πιστοποίησης.

Πότε ακυρώνεται η Κάρτα Αναπηρίας

Η Κάρτα Αναπηρίας ακυρώνεται:

α) αυτοδίκαια με τον θάνατο του δικαιούχου,

β) αυτοδίκαια με την δήλωση του κατόχου της περί απώλειάς ή φθοράς της (αφορά μόνο στην πλαστική κάρτα),

γ) οποτεδήποτε με αίτηση του δικαιούχου.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ:

Πώς μπορώ να υποβάλλω αίτηση για τη χορήγηση προνοιακής αναπηρικής παροχής;

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων

 Εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή μου ποια διαδικασία ακολουθείται;

Αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, δημιουργείται φάκελος αναπηρίας και αποδίδεται στον αιτούντα ΑΜ ΚΕΠΑ. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στον θεράποντα ιατρό για ηλεκτρονική συμπλήρωση του εισηγητικού φακέλου παραπομπής στα ΚΕΠΑ Με την οριστικοποίηση του φακέλου από τον θεράποντα ιατρό ενημερώνονται τα ΚΕΠΑ και προγραμματίζεται η εξέταση του Συστήματος του ΚΕΠΑ

Αν πιστοποιηθεί η αναπηρία μου, ποια θα είναι η πορεία της αίτησης μου;

 Το αποτέλεσμα πιστοποίησης αναπηρίας του αιτούντα (πρώτου ή δεύτερου βαθμού) μετά την παρέλευση 10ημέρου από την ημέρα κοινοποίησης της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής των ΚΕΠΑ αποστέλλεται ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΠΑ στο αντίστοιχο σύστημα του ΟΠΕΚΑ. Η πλήρης ηλεκτρονική διαδικασία που προαναφέραμε, εφαρμόζεται στις περιφερειακές ενότητες της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα), όπου εκ παραλλήλου εφαρμόζεται και η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 215 του ν. 4512/2018 και της υπ’ αριθμ. Δ12/Γ.Π, οικ. 2738/36/2018(ΦΕΚ Β’57) κοινής υπουργικής απόφασης.

 Τι ακριβώς ισχύει στις περιφερειακές ενότητες της χώρας όπου δεν εφαρμόζεται η πιλοτική διαδικασία;

 Στις περιφερειακές ενότητες όπου δεν εφαρμόζεται η πιλοτική διαδικασία, μετά την οριστική υποβολή της αίτησης και τη δημιουργία του φακέλου αναπηρίας, ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στον θεράποντα ιατρό για χειρόγραφη συμπλήρωση του εισηγητικού φακέλου παραπομπής του στα ΚΕΠΑ. Στη συνέχεια θα πρέπει ο αιτών να προσέλθει στις αρμόδιες επιτροπές των ΚΕΠΑ και να καταθέσει χειρόγραφο εισηγητικό φάκελο, αντίγραφο της υποβληθείσας ηλεκτρονικής αίτησης καθώς και τα ιατρικά πιστοποιητικά..

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσω;

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

1.Επίδειξη εγγράφου απόδοσης ΑΜΚΑ ή γνώση του ΑΜΚΑ

Επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίουΣε περίπτωση υποβολής αίτησης από τρίτα πρόσωπα (γονέα, εκπρόσωπο, πληρεξούσιο, δικαστικό συμπαραστάτη, εν διαστάσει γονείς που ασκούν την επιμέλεια των τέκνων, επίτροπο ορφανών ανάπηρων τέκνων) εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, θα προσκομιστούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση ανηλίκου τέκνου.Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθετικού λογαριασμού τραπέζης ή ΕΛΤΑ (ΙΒΑΝ) με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τον δικαιούχο της προνοιακής παροχής.Οι πολίτες άλλων χωρών, οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα ανά περίπτωση έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η νόμιμη διαμονή στη χώρα.Οι ομογενείς οφείλουν να προσκομίσουν αντίγραφο του Ειδικού Δελτίου Ομογενούς.Στην περίπτωση παράτασης χορήγησης προνοιακής αναπηρικής, λόγω λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής απαιτείται η προσκόμιση της προηγούμενης γνωμάτευσης της επιτροπής.

 Πού θα πρέπει να προσκομίσω τα δικαιολογητικά;

 Τα δικαιολογητικά θα πρέπει ο αιτών να τα προσκομίσει σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας κατά το στάδιο της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της αίτησης

The post Ποιοι δικαιούνται επίδομα αναπηρίας – Τι ισχύει για την Κάρτα Αναπηρίας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Ποιοι, Κάρτα Αναπηρίας,poioi, karta anapirias