Το δις ή τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού! Η προκλητική περίπτωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλντεμπεργκ.

Γράφει ο

Νικόλαος Σαριδάκης*

    

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη για τον κ. Ερντογάν, κυρίως λόγω του σημαντικού ρήγματος που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας στο Ουκρανικό ζήτημα. Οι Πούτιν, Λαβρόφ και Ζαχάροβα έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα στον Ερντογάν, τα οποία συνοδεύτηκαν (ως αρχή κυρώσεων) από την απαγόρευση των τουριστικών πτήσεων από την Ρωσία προς την Τουρκία, μέχρι 1 Ιουνίου. Ακολούθησε και η επίσκεψη του κ. Δένδια, με την δημόσια διαπόμπευση των Τουρκικών ενεργειών, οπότε ο κ. Ερντογάν έψαξε να βρει  υποστήριξη. 

Μετά από δύσκολες καταστάσεις συνήθως ο κ. Ερντογάν κατέφευγε για κατανόηση σε τρεις ηγέτες στον δυτικό κόσμο. Στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τράμπ, στην Γερμανίδα καγκελάριο Μέργκελ και στον ΓΓ του ΝΑΤΟ  Στόλντεμπεργκ. Ο Τράμπ έχασε τις εκλογές και ο Μπάιντεν δεν τηλεφωνεί στον Ερντογάν. Οι σύμβουλοι της Μέρκελ της πρότειναν να περιορίσει τις «κακές παρέες», το CDU δεν πάει καλά προεκλογικά, ενώ μετά την προσβολή του Ερντογάν στην Γερμανίδα Πρόεδρο της επιτροπής της ΕΕ    Φον Ντερ Λάιεν, θα ήταν τολμηρό η Μέργκελ να προσφέρει κατανόηση, έστω και τηλεφωνικά, στον Ερντογάν. Φυσικά η Μέργκελ δεν θέλει να τα «σπάσει» με τον Πούτιν για χατήρι του Ερντογάν, τώρα που ολοκληρώνεται ο Nord Stream 2.

Έτσι ο μόνος άμεσα διαθέσιμος και πρόθυμος ήταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να ασπαστεί τις θέσεις της Τουρκίας για «ηρεμία» στο Αιγαίο και αποφυγή προκλήσεων. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά τις Τουρκικές θέσεις και προκλήσεις, όπως έκανε πρόσφατα στην ετήσια έκθεση για τα πεπραγμένα του 2020 και τις μελλοντικές επιδιώξεις της συμμαχίας, έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε τέλος Μαρτίου 2021.

Αξίζει να δει κάποιος την έκθεση του ΓΓ/ΝΑΤΟ  στον σύνδεσμο https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_182236.htm και να διαβάσει στη σελίδα 81, την καταχώρηση Projecting stability at sea. Το επίτευγμα της σταθερότητας στη θάλασσα για το 2020, αφορά την Μεσόγειο και το Αιγαίο και παρουσιάζεται από Τούρκο αξιωματικό του ΝΑΤΟ HQ ! Η επιλογή Στόλτεμπεργκ για το ποιος γράφει και τι γράφει είναι μάλλον προκλητική. Έκαναν άνω κάτω την ΝΑ Μεσόγειο και ο ΓΓ επιβραβεύει την στάση της Τουρκίας στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, δίνοντας το βήμα προβολής της σταθερότητας στην Τουρκική πλευρά. Είναι σαν να λέει οι Έλληνες έφταιγαν για ότι έγινε.    

Η καταχώρηση συνοδεύεται και από ένθετη δήλωση του Τούρκου αξιωματικού: 2020 was the year when NATO maritime operations were put to the test amid unprecedented challenges. Even so, we proved our dedication through team spirit. We certainly have to provide more and do even better in 2021!  

Δηλώνει ότι οι Ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ δοκιμάστηκαν εν μέσω πρωτοφανή προκλήσεων.  Ποιες προκλήσεις άραγε υπονοεί;Δίνει έμφαση στο πνεύμα συνεργασίας (στο κείμενο αναφέρει ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, FRONTEX), οπότε στέλνει το μήνυμα ότι όλοι ενωμένοι επιχειρούμε κατά των κοινών προκλήσεων ασφαλείας.Δηλώνει ότι οι ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το 2021. Άρα περνάει το μήνυμα ότι συνεχίζουμε.  

Η δημόσια διπλωματία εντάσσεται  στην πολιτική του ΝΑΤΟ και η εξειδίκευσή της στις ναυτικές επιχειρήσεις στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο,  μέσω Τούρκου αξιωματικού φέρνει σε πλεονεκτική θέση το αφήγημα της Τουρκίας (εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, σταματήστε τις προκλήσεις, είμαστε όλοι ενωμένοι και συνεργατικοί, έρχονται και άλλα γεγονότα το 2021).

Η εικόνα έχει σημαντική επίδραση στο διεθνές ακροατήριο και εδώ περνάει πολύ καλά η Τουρκική εικόνα, ειδικότερα την παρούσα περίοδο. Η «καλή» Τουρκία που πασχίζει να φέρει την σταθερότητα στην περιοχή και ταυτόχρονα το μήνυμα της ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή. 

Ότι ο κ. Στόλντεμπεργκ είναι Τουρκόφιλος και το δείχνει συνέχεια είναι γνωστό. Έχει επανειλημμένα εξυμνήσει τις δυνατότητες και την προσφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δεν έχει βρει ούτε μία επικριτική λέξη (εκτός το ψέλλισμα concern) για την αγορά των S-400 από την «αντίπαλο» Ρωσία, για το κλείδωμα της Γαλλικής φρεγάτας και για την εισβολή και κατοχή εδάφους της Τουρκίας στη Συρία. Πανηγυρίζει δε για τον αναποτελεσματικό de-confliction mechanism που εφηύρε μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

   

Όμως βρίσκεται στην τρίτη θητεία του, έως τον Σεπτέμβριο του 2022, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος. Το ίδιο λάθος τρίτη φορά, δεν είναι λάθος αλλά απόφαση και όπως αποδεικνύεται κάκιστη απόφαση. Οι διπλωματικοί μας σύνδεσμοι στις Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί μαζί του και να μην αρέσκονται στην ελκυστική «διπλωματία των παπιγιόν» που εντέχνως τους περνάει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η θητεία του ΓΓ καταγράφεται ως αρνητική και επιζήμια για τα Ελληνικά ζωτικά συμφέροντα, πέρα της συνολικής υποβάθμισης της συμμαχίας που οδήγησε τον Μακρόν να δηλώσει ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό». Θεωρείται δεδομένο ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει σε μία νέα διετή παράταση θητείας του ΓΓ, έστω και αν υποστηριχθεί από ΗΠΑ, Γερμανία,  Μ. Βρετανία και φυσικά την Τουρκία. 

Η επιλογή του επόμενου ΓΓ θα πρέπει να τυγχάνει κατ’ ελάχιστον της ακρόασης του και έγκρισης από την επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Ελληνικής Βουλής, για να αποφευχθεί, όσο το δυνατόν,  η επανάληψη μίας περίπτωσης Στόλτεμπεργκ.          

* Υποστράτηγος ε. α.

Διπλωματούχος (ΕΜΠ) Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών 

Εργάζεται ως Consultant  στο NATO NCIA 

The post Το δις ή τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού! Η προκλητική περίπτωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλντεμπεργκ.   appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα