Τι συμβαίνει με τις πτώσεις ρωσικών μαχητικών αεροσκφών – Γιατί τόσες;

Γιατί έχουν συντριβεί τόσα πολλά ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη; Μαζεύονται πολλές οι πτώσεις ρωσικών μαχητικών τους τελευταίους μήνες. Τι συμβαίνει;

Ορισμένοι αναλυτές έχουν επισημάνει δυσλειτουργίες στους ρωσικούς κινητήρες αεροσκαφών. Άλλοι θεωρούν ότι είναι απόρροια των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Όπως σημειώνει η Jerusalem Post, τουλάχιστον 6 ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν συντριβεί από τον Σεπτέμβριο λόγω δυσλειτουργιών.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτές οι

δυσλειτουργίες «χτύπησαν» μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλά με μια ματιά στις πρόσφατες συντριβές και στο ιστορικό του ρωσικού στρατού θα μπορούσε να ριχτεί λίγο φως στο θέμα.

Αυτά συμβαίνουν εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.

Τέσσερα από τα ρωσικά αεροσκάφη που έπεσαν ήταν μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτά περιλαμβάνουν παλαιότερα αεροσκάφη MIG-31 και Su-25, τα οποία φέρεται ότι υποφέρουν από μηχανικά προβλήματα λόγω γήρανσης του στόλου.

Μια πολύ αξιοσημείωτη συντριβή, ωστόσο, ήταν όταν ένα μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-34 συνετρίβη σε μια ρωσική πολυκατοικία στο Yeysk, προκαλώντας έκρηξη και σκοτώνοντας 15 άτομα. Αυτό ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο επειδή δεν ήταν ένα παλιό μαχητικό αεροσκάφος όπως το Su-25. Αντίθετα, τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία με τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία μόλις το 2014.

Άλλα αεροπλάνα έχουν συντριβεί παρόλο που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πουθενά κοντά στην Ουκρανία. Ένα από αυτά, ένα πολεμικό αεροσκάφος Su-30, έπεσε σε σπίτι στο Ιρκούτσκ στη Σιβηρία.

Κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν θα εξηγούσε τις πτώσεις ρωσικών αεροσκαφών μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Σχετικά με τη συντριβή του Su-34 στο Yeysk, η Ρωσία την απέδωσε σε διαρροή καυσίμου. Άλλοι εκείνη τη στιγμή ανέφεραν ότι πυρομαχικά που μετέφερε το αεροπλάνο μπορεί να είχαν απορριφθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Άλλοι ειδικοί έχουν σταθμίσει το συγκεκριμένο περιστατικό, με τους περισσότερους να επιρρίπτουν την ευθύνη σε μια δυσλειτουργία του κινητήρα που προκάλεσε την ανάφλεξη στην παροχή καυσίμου.

Ένας εμπειρογνώμονας, ο Andres Gannon του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, είπε στο BBC ότι από τις δύο λάμψεις φωτός που φαίνονται στα βίντεο της συντριβής, η πρώτη θα ήταν η ανάφλεξη της παροχής καυσίμου και η δεύτερη όταν οι πιλότοι εκτινάχθηκαν.

Ένας άλλος πιθανός λόγος αναφέρθηκε από τον μηχανικό της RAND Corporation, Michael Bohnert. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συντριβές ρωσικών αεροσκαφών δεν είναι πιθανό να οφείλονται στην έλλειψη ανταλλακτικών από τρίτους κατασκευαστές που προκαλείται από την ώθηση κινητοποίησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ή από την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα της συντήρησης.

Αντίθετα, η πιο πιθανή επιλογή είναι ότι οι σαρωτικές κυρώσεις από τη Δύση έχουν καταστήσει δύσκολο να βρεθούν τα εργαλεία και τα υλικά που χρειάζονται για τη συντήρηση και την υποστήριξή τους.

Πολυάριθμες αναφορές τόσο από τη Δύση όσο και από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επισημάνει ότι οι δυτικές κυρώσεις περιορίζουν σοβαρά την κατασκευαστική ικανότητα της Ρωσίας, περιορίζοντας την προμήθεια αρμάτων μάχης, πυραύλων και άλλου εξοπλισμού.

Η μακρά ιστορία των αεροπορικών συντριβών της Ρωσίας

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στις πτώσεις στρατιωτικών αεροσκαφών.

Το καλοκαίρι του 2015, ρωσικά αεροσκάφη κατεγράφησαν σε μια σειρά από αξιοσημείωτα αεροπορικά δυστυχήματα, πέντε από αυτά μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Παρεμπιπτόντως, αυτό συνέβη επίσης κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής κρίσης με την Ουκρανία.

Εκείνη την εποχή, ένας πιθανός λόγος για αυτή τη σειρά ατυχημάτων θεωρήθηκε ότι ήταν η υπερβολική χρήση τους.

Όπως ανέφερε τότε το Defense News επικαλούμενο ανώνυμη ρωσική πηγή, οι συγκεκριμένοι λόγοι για αυτές τις συντριβές ήταν η έλλειψη ειδικευμένων πιλότων και, το πιο σημαντικό, η υπερβολική χρήση παλαιών αεροσκαφών.

Ο γηρασμένος εξοπλισμός δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς αυτό είναι κάτι κοινό μεταξύ πολλών στρατών, αλλά όπως τόνισε ο αναλυτής του Teal Group, Richard Aboulafia στο Defense News, η Ρωσία δεν είχε ποτέ ένα ιδιαίτερα «καλό κοστούμι» όσον αφορά τη συντήρηση.

Όμως, όπως τόνισαν άλλοι αναλυτές, αυτά τα ρωσικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν πολύ πιο εκτεταμένα από το κανονικό λόγω της σύγκρουσης με την Ουκρανία εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συνεργάτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, Paul Schwartz, «υπάρχει ξεκάθαρα σχέση μεταξύ του αυξημένου ρυθμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και του αυξημένου πλήθους ατυχημάτων για στρατιωτικά αεροσκάφη», ανέφερε το Defense News.

Με απλά λόγια, η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει υπερβολικά τα μαχητικά της αεροσκάφη σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό φαινομενικά συνέβαλε στις συντριβές.

Ο ακριβής ρυθμός της τρέχουσας χρήσης αεροσκαφών από τη Ρωσία σε σύγκριση με το 2015 είναι ασαφής. Ωστόσο, δεδομένης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης από το ξεκίνημα της εισβολής στην Ουκρανία, είναι πιθανότατα υψηλότερος από το κανονικό.

Αυτό, επίσης, θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη συνεχιζόμενη σειρά συντριβών ρωσικών αεροσκαφών.

The post Τι συμβαίνει με τις πτώσεις ρωσικών μαχητικών αεροσκφών – Γιατί τόσες; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα