Θησαυρός σε 4 ρόδες! Τα κρυμμένα από τον λαό πανάκριβα βασιλικά αυτοκίνητα

Οι ηγεμόνες και οι βασιλιάδες, πάντα είχαν μια αθεράπευτη ροπή στην πολυτέλεια και στην προκλητική υπερβολή.

Σπατάλες και επίδειξη πλούτου χωρίς μέτρο και μετριοφροσύνη απέναντι στον λαό, είχαν πάντα οδυνηρές επιπτώσεις για τους ίδιους και σε αρκετές περιπτώσεις την ίδια την απώλεια του θρόνου…

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Στην ιστορία υπάρχουν πολλά παραδείγματα συμπεριφοράς γαλαζοαίματων που η ζωή τους και η πολυτελής διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών

τους έμεινε κρυφή από τους υπηκόους τους- που υπέφεραν- και έγινε γνωστή όταν όλα είχαν τελειώσει για τους ίδιους…

Στο παρόν σημείωμα οι αποκαλύψεις αφορούν δυο «τέως».

Τον Σάχη της Περσίας και τον έκπτωτο μονάρχη της Ελλάδας Κωνσταντίνο.

Και οι δυο έκρυβαν πανάκριβους «θησαυρούς της ασφάλτου» που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και προκάλεσαν διεθνές ενδιαφέρον.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΑΧΗ

Το μοναδικό και πολυπληθές γκαράζ του τελευταίου Σάχη αποτελεί το Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου του Ιράν και παρουσιάζει τον πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής της πρώην βασιλικής οικογένειας.

Οι θησαυροί του Εθνικού Μουσείου Αυτοκινήτου του Ιράν ήταν κρυμμένοι για σχεδόν μισό αιώνα και πλέον σιγά σιγά αρχίζουν να γεμίζουν τις “προθήκες”.

 Τα πρόσφατα εγκαίνια του προσέλκυσαν αρκετούς λάτρεις του αυτοκινήτου που έσπευσαν να θαυμάσουν μερικά από τα πιο σπάνια μοντέλα του πλανήτη, και που κάποτε ανήκαν στην βασιλική οικογένεια του Ιράν. 

Αυτή την στιγμή στεγάζεται στο μουσείο μία από το μεγαλύτερες και πιο πολύτιμες συλλογές αυτοκινήτου του κόσμου, που περιλαμβάνει σπορ αυτοκίνητα, λιμουζίνες, μοτοσυκλέτες και άμαξες του τελευταίου Σάχη της Δυναστείας των Παχλαβί, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, και που πλέον ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού του Ιράν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, το σπουδαιότερο έκθεμα είναι ένα Pierce Arrow Model A του 1930.

 Ήταν το ακριβότερο αυτοκίνητο στην Αμερική εκείνη την εποχή και η τιμή των 30.000 δολαρίων που κόστισε ισοδυναμούσε με το 1/8 του κρατικού προϋπολογισμού του Ιράν της εποχής. 

Άλλο highlight του μουσείου είναι το μοναδικό MPV Tehran Type των Mercedes-Benz, Porsche και Volkswagen.

 Πρόκειται για μια μοναδική συνεργασία για την δημιουργία ενός μονοθέσιου αυτοκινήτου που θυμίζει F1, και που αποτελούσε δώρο στον 12χρονο πρίγκιπα του Ιράν από τον πρέσβη τη Γερμανίας και τον Καγκελάριο της εποχής, με σκοπό να μάθει να οδηγεί.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ

Στη Ρουμανία παρέμεινε  τελικά το πολυτελές αυτοκίνητο που είχε χαρίσει ο τελευταίος Σάχης του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, στον κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, το οποίο βγήκε προσφατα σε δημοπρασία από τον οίκο Artmark στο Βουκουρέστι. 

Παρότι το «εποφθαλμιούσαν» αρκετοί Ιρανοί συλλέκτες, κανείς τους δεν κατάφερε να ποντάρει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από έναν Ρουμάνο ομόλογο τους, ο οποίος αγόρασε το ιστορικό αυτοκίνητο έναντι του ποσού των 95.000 ευρώ.

Ο τελευταίος μονάρχης της Περσίας είχε χαρίσει το αυτοκίνητο στον Τσαουσέσκου το 1974, τη χρονιά που ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας.

 Η σύνδεση του δεύτερου και τελευταίου Παχλαβί με τον Ρουμάνο δικτάτορα είχε βέβαια λάβει χώρα οκτώ χρόνια νωρίτερα, όταν ο Σάχης επισκέφθηκε τη σοσιαλιστική χώρα, έναν χρόνο μετά την ανάδειξη του Τσαουσέσκου στην ηγεσία της. 

Το δώρο του ενός απολυταρχικού ηγέτη στον άλλο ήταν ένα Paykan Hillman Hunter, το πρώτο μοντέλο που άρχισε να κατασκευάζει η ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία Irannational το 1967, το οποίο σε λίγα χρόνια θα εξελισσόταν σε εθνικό σύμβολο του Ιράν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι περισσότεροι διεκδικητές του οχήματος ήταν Ιρανοί, καθότι η επιστροφή ενός εθνικού συμβόλου πίσω στη χώρα του υπήρξε ισχυρό κίνητρο για τους περισσότερους Ιρανούς συλλέκτες.

 Μάλιστα, ένας εξ αυτών έφθασε μία ανάσα από την απόκτηση του, προσφέροντας μόλις 5.000 ευρώ λιγότερα από τον τελικό νικητή.

Η ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ BMW 507 ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Είναι γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος και η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας είχαν ιδιαίτερη σχέση με τα πανάκριβα πολυτελή αυτοκίνητα.

Άλλωστε αυτό αποδείχτηκε όταν άνοιξαν πρόσφατα οι αποθήκες στα ανάκτορα Τατοιου, όπου βρέθηκε ένας ολόκληρος… στόλος!

Μια από τις πιο σπάνιες BMW στην ιστορία λοιπόν , η εμβληματική roadster 507, πέρασε και από τα χέρια του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ.

Η BMW 507 είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά μοντέλα των Βαυαρών, ένα αυτοκίνητο απαράμιλλης σχεδίασης που επηρέασε όλα τα μετέπειτα roadsters της BMW.

 Έμεινε στην ιστορία ως η «απάντηση» της BMW στη Mercedes 300 SL, για την αμερικάνικη αγορά, μια απάντηση που στέφθηκε από εμπορική αποτυχία και παραλίγο να οδηγήσει την BMW στην χρεωκοπία.

Με τιμή που έφτασε τελικά σε Ευρώπη και Η.Π.Α. στο υπερδιπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων των Βαυαρών (δυο φορές όσο μια Jaguar XK150 και υψηλότερη από της 300 SL), η 507, που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό Albrecht Goertz, κατασκευάστηκε και πωλήθηκε σε μόλις 252 αντίτυπα μεταξύ 1956-1960, παρόλο που η BMW είχε βάλει σαν στόχο τις 5.000 μονάδες σε ετήσια βάση, ώστε να εξισορροπήσει και το κόστος εξέλιξης της. 

Κάποιοι από τους διάσημους ιδιοκτήτες της 507, οι οποίοι τελικά δεν βοήθησαν στην εμπορική της επιτυχία, ήταν οι Elvis Presley, Alain Delon και Ursula Andress. 

Σε αυτές τις διασημότητες έρχεται να προστεθεί και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνο.

Η  BMW 507 έφτασε στα χέρια του πρίγκιπα τότε Γκλύξμπουργκ, ως ολοκαίνουριο μοντέλο το 1959 και είναι μία από τις τελευταίες που κατασκευάστηκαν.

 Όσο έμεινε στην κατοχή του Γκλύξμπουργκ, η 507 δέχτηκε και μερικές τροποποιήσει,ς με τον τέως βασιλιά να της τοποθετεί ένα τιμόνι της Nardi αλλά και ένα ραδιόφωνο Becker Mexico.

O Γκλύξμπουργκ, επιδεικνύοντας και μια σχετική άγνοια για την συλλεκτικότητα της 507, την κράτησε μόλις δύο χρόνια και το 1961 την πούλησε.

 Το εντυπωσιακό roadster, έχοντας αλλάξει ξανά χέρια, έμεινε στη χώρα μας έως και το 1989, όταν και πέρασε στα χέρια αλλοδαπού συλλέκτη, βρισκόμενο παράλληλα σε κακή κατάσταση.

ΟΙ FERRARI ΚΑΙ ΟΙ ROLLS ROYCE ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ

Ο δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν είχε μια συλλογή που αποτελείτο από…  1.300 αυτοκίνητα, τα οποία είχε μοιράσει σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες.

Τον Απρίλιο του 2003, 12 χρόνια μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, οι συμμαχικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Βαγδάτη κάμπτοντας τη σθεναρή αντίσταση του ιρακινού στρατού.

Λίγες ημέρες αργότερα βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Τίγρη, μπροστά από τις πύλες του επιβλητικού παλατιού του Ιρακινού δικτάτορα.

Οι στρατιώτες  κατευθύνονται στα δύο γκαράζ του παλατιού, τα οποία φιλοξενούν περισσότερα από 80 αυτοκίνητα. 

Πρόκειται για τη συλλογή του Saddam Hussein, η οποία γίνεται ταχύτατα βορρά στα χέρια των άλλοτε… υποτελών του.

Πολλά από τα αυτοκίνητα του Χουσεΐν και του γιου του, καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, άλλα έπεσαν στα χέρια των εξαγριωμένων Ιρακινών, ενώ δεν ήταν λίγα εκείνα που εξαϋλώθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις. 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Lamborghini LM-200, η οποία ανατινάχθηκε για τις ανάγκες… εκπαίδευσης του αμερικανικού στρατού.

Παρά το γεγονός ότι στη συλλογή  μπορούσε να βρει κανείς αμέτρητες Ferrari, Porsche, Bentley και Rolls-Royce, μια Mercedes-Benz ήταν το πραγματικό διαμάντι της ιρακινής ερήμου.

Ο λόγος για την Mercedes 500K Roadster, ένα από τα δύο αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο που είχε… φιλοτεχνήσει μια βερολινέζικη καροσερί, ονόματι Erdmann & Rossi.

 H σπάνια Mercedes είχε αποκτηθεί τον βασιλιά Ghazi το 1935, ο οποίος τέσσερα χρόνια αργότερα έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό ατύχημα.

Πληροφορίες

Reuters

Car & Motor

The post Θησαυρός σε 4 ρόδες! Τα κρυμμένα από τον λαό πανάκριβα βασιλικά αυτοκίνητα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θησαυρός,thisavros