Τέσσερα ερωτήματα για τους εξοπλισμούς που καλείται να απαντήσει στη Βουλή ο κ.Δένδιας

Τέσσερα ερωτήματα θέτει προς τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχαήλ Χουρδάκης. Η ερώτηση του έχει κατατεθεί από τις 7 Ιανουαρίου, πριν γίνουν οι ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά από τις ΗΠΑ. Αποδεκνύεται προφητική. Θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι απαντήσεις Δένδια, όταν αποφασίσει να απαντήσει...Η ερώτηση:

Προς: Τον Υπουργό Eθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Δένδια

Θέμα: «Νέο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών»

Κύριε Υπουργέ,

τις τελευταίες εβδομάδες

έχουν δει το φως της δημοσιότητας άρθρα από αμυντικούς συντάκτες με τα οποία αποκαλύπτεται πως η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας έχει αποφασίσει «αλλαγή ρότας» στους αμυντικούς εξοπλισμούς σε σχέση με όσα είχαν προγραμματιστεί. Εύλογα αναρωτιέται κανείς κατά πόσο η φημολογούμενη επανασχεδίαση αναγκών θα συνοδευθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (προδήλως ως εγχώρια αμυντική βιομηχανία πρέπει να νοείται αυτή που ελέγχεται πλειοψηφικά από ελληνικά συμφέροντα), καθώς και των Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της περιφέρειας. Τούτο αναφέρεται καθώς ήδη στις 18 Δεκεμβρίου 2023 συγκροτήθηκε ένας νέος φορέας ονομαζόμενος DefencEduNet στη Θεσσαλονίκη για την σύμπραξη των πανεπιστήμιων της περιφέρειας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην ιδρυτική συνέλευση του οποίου δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΑ ή των ενόπλων δυνάμεων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τί νέο προέκυψε στην εκτίμηση απειλής της χώρας μας, ώστε να αλλάζει το πρόγραμμα προμηθειών; Θεωρείτε πως ήταν λανθασμένες οι επιλογές ως τώρα; Θα αξιοποιηθούν τα προγράμματα της European Defence Agency για τη συμμετοχή της χώρας σε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα; Στον νέο σχεδιασμό αμυντικών εξοπλισμών θα συμμετέχει ουσιωδώς η εγχώρια αμυντική βιομηχανία; Θα γίνουν ενέργειες προσέγγισης με του Υπουργείου σας και των Επιτελείων με τον νέο φορέα DefencEduNet για την εξεύρεσή συνεργειών που θα περιλαμβάνουν αμιγώς ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας και περιφερειακά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δρ Μιχαήλ Χουρδάκης

The post Τέσσερα ερωτήματα για τους εξοπλισμούς που καλείται να απαντήσει στη Βουλή ο κ.Δένδιας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέσσερα, Βουλή, Δένδιας,tessera, vouli, dendias