Τα Boeing 737 MAX, τα δυστυχήματα με τους 346 νεκρούς και το «χατίρι» του Κογκρέσου

Η Boeing κέρδισε την υποστήριξη του Κογκρέσου την Τρίτη (20/12) για την άρση της επικείμενης προθεσμίας επιβολής ενός νέου προτύπου ασφάλειας για τις ειδοποιήσεις στο πιλοτήριο για τις δύο νέες εκδόσεις του αεροσκάφους 737 MAX, του μοντέλου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας αεροπλάνων.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία

ασκούσε έντονες πιέσεις επί μήνες για να πείσει τους νομοθέτες να παραιτηθούν από την προθεσμία της 27ης Δεκεμβρίου που επηρεάζει τα αεροπλάνα Boeing MAX 7 και Boeing MAX 10. Επιβλήθηκε από το Κογκρέσο το 2020 μετά από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα 737 MAX που σκότωσαν 346 άτομα στην Ινδονησία και την Αιθιοπία.

Το Κογκρέσο προσάρτησε την παραίτηση σε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και για την απαίτηση νέων βελτιώσεων ασφάλειας για τα υπάρχοντα αεροσκάφη MAX που πρότεινε η Αμερικανίδα γερουσιαστής Maria Cantwell, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (12/9). Το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει τον νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα.

Αεροπορικά συνδικάτα είχαν προειδοποιήσει το Κογκρέσο τις τελευταίες ημέρες ότι η αποτυχία άρσης της προθεσμίας θα μπορούσε να απειλήσει τις πωλήσεις νέων αεροσκαφών και να κοστίσει σε θέσεις εργασίας. Από την άλλη, οι οικογένειες των νεκρών στα δύο αεροπορικά δυστυχήματα αντιτάχθηκαν.

Το νομοσχέδιο της Cantwell απαιτεί τον εκ των υστέρων εξοπλισμό των υπαρχόντων αεροπλάνων MAX με ένα βελτιωμένο σύστημα και τη δυνατότητα απενεργοποίησης των  προειδοποιήσεων ακινητοποίησης και ειδοποιήσεων υπέρβασης ταχύτητας. Δίνει στους αερομεταφορείς προθεσμία τρία χρόνια από τη στιγμή που το 737 MAX 10 πιστοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροπλάνων MAX και λέει ότι η Boeing πρέπει να αναλάβει αυτά τα έξοδα.

Τα ελαττωματικά δεδομένα από έναν αισθητήρα ενεργοποίησαν λανθασμένα μια λειτουργία λογισμικού που ονομάζεται MCAS και έπαιξαν κρίσιμο ρόλο και στα δύο θανατηφόρα ατυχήματα με τα Boeing 737 MAX, σύμφωνα με έρευνες.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) το 2020 ζήτησε από την Boeing να προβεί στον απαραίτητο εξοπλισμό εκ των υστέρων όλων των αεροπλάνα για να διασφαλίσει ότι το MCAS θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν λάμβανε δεδομένα από δύο αισθητήρες AOA. Ο νέος συνθετικός αισθητήρας θα παρέχει πρόσθετα δεδομένα για να αποτρέψει μια εσφαλμένη ενεργοποίηση MCAS, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Boeing αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο τη Δευτέρα, αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Boeing Commercial Airplanes, Stan Deal, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών υποστήριξε την πρόταση της Cantwell.

Χωρίς την τροπολογία του Κογκρέσου, μετά τις 27 Δεκεμβρίου, όλα τα αεροπλάνα θα έπρεπε να διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ειδοποίησης πιλοτηρίου προκειμένου να πιστοποιηθούν από την FAA, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές παραδόσεις Boeing MAX 7 και 10 ή να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις για την ανάπτυξη νέων αεροσκαφών.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στις νέες παραλλαγές MAX να έχουν τα ίδια συστήματα ειδοποίησης με τα MAX 8 και MAX 9 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία.

Η Boeing είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι αναμένει το 737 MAX 7 να πιστοποιηθεί φέτος ή το 2023 και την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει πως το MAX 10 θα μπορούσε να λάβει πιστοποίηση στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

The post Τα Boeing 737 MAX, τα δυστυχήματα με τους 346 νεκρούς και το «χατίρι» του Κογκρέσου appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα