«Στρατιωτική ισχύς δεν είναι μόνο τα όπλα»! Ο Αντιπτέραρχος ε.α Ε.Γεωργούσης το υπενθυμίζει

   ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ  ΙΣΧΥΣ  ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ  ΜΟΝΟ ΤΑ  ΟΠΛΑ

Γράφει ο

Αντιπτέραρχος(Ι)ε.α.Ευάγγελος Γεωργούσης

Επίτιμος Διοικητής Δ.Α.Ε.

Μέλος Δ.Σ. ΣΕΕΘΑ

Μέλος Δ.Σ  ΕΛΙΑΜΕΠ

  Η επιτυχής αντιμετώπιση της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος, από την δική μας αντίστοιχη, δεν θα είναι μόνο θέμα εξοπλισμών. Δεν θα είναι μόνο τα οπλικά συστήματα που θα καθορίσουν την νίκη ή την ήττα μας. Πέρα από τα συστήματα και τα όπλα, η αποτελεσματικότητα μας θα κριθεί και από τον κατάλληλο σχεδιασμό χρησιμοποίησης αυτών, αλλά και από την ανάλογη εκπαίδευση όλου του εμπλεκόμενου προσωπικού

των Ε.Δ μας. Επίσης για το τελικό αποτέλεσμα πολύ βασικό ρόλο θα παίξουν οι ηγεσίες που θα έχουν τις ευθύνες την δεδομένη στιγμή, πολιτικές και στρατιωτικές. Και επειδή κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η θερμή τουρκική επέμβαση, δεν θα συμβεί στην ‘’βάρδια΄΄ του, οι ηγέτες μας πάντα πρέπει να είναι οι πλέον κατάλληλοι και να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι.

   Η λειτουργία της υπόθεσης ‘’Εθνική Αμυνα’’ διέπεται από ένα νομικό θεσμικό πλαίσιο , καθορισμένο από τον καιρό της ειρήνης , στα πλαίσια του οποίου οι εμπλεκόμενες ηγεσίες εκπληρώνουν τις ευθύνες που έχουν αναλάβει , αλλά αναπτύσσουν και τις αναγκαίες μεταξύ τους συνεργασίες. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο να έχει δοκιμαστεί και αξιολογηθεί πολλές φορές και για όλα τα πιθανά σενάρια. Αν περιμένουμε να συμβεί πρώτα το γεγονός και μετά να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε ποίος θα ενεργήσει πρώτος , ποίος δεύτερος και με ποίον θα έρθει σε επαφή, ο κυρίαρχος παράγων ‘’χρόνος’’ θα λειτουργήσει καθοριστικά εις βάρος μας.

  Το σημερινό νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Ε.Δ και της Εθνικής Αμυνας, είναι μία σειρά από νομικές διατάξεις βασικότερες των οποίων, νομίζω ότι είναι οι Νόμοι 2292/1995 και 3883/2010. Ο δεύτερος επέβαλε μία πολύ ουσιώδη τροποποίηση και αλλαγή. Ανέθεσε την ‘’Πλήρη Διοίκηση’’ όλων των Κλάδων των Ε.Δ στον Α/ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, αν δεν έχει αλλάξει κάτι, η έννοια και το περιεχόμενο της ‘’Πλήρους Διοίκησης’’ είναι το άθροισμα των ‘’Διοικητική Διοίκηση’’ και Επιχειρησιακή Διοίκηση’’. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των δράσεων , αλλά κυρίως των ευθυνών για την προετοιμασία των Ε.Δ. έχει μεταφερθεί στον Α/ΓΕΕΘΑ, είναι δηλαδή, αρμοδιότητα ενός στρατιωτικού ηγέτη ο οποίος αναφέρεται στον ΥΠ.ΕΘ.Α. Σχεδόν όπως επί εποχής Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων(Α.Ε.Δ.). Δεν έχουν γίνει γνωστά τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ηγεσίες των Ε.Δ, πριν από αυτήν την τροποποίηση του 2010, όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ ασκούσε την ‘’Επιχειρησιακή Διοίκηση’’ των Ε.Δ. 

  Και κάτι ακόμα. Ο νομοθέτης των τροποποιήσεων του 3883/2010, για να μπερδέψει, κατά τη γνώμη μου, τα πράγματα και τις ευθύνες ακόμα περισσότερο των άλλων Αρχηγών Γ.Ε. και να τους ‘’απαλύνει τον πόνο’’, προσθέτει κάποιες παραγράφους που στην ουσία δεν έχουν καμία ισχύ. Στη μία τους δίνει ‘’…την Διοικητική Διοίκηση του Κλάδου τους στο πλαίσιο των οδηγιών και διαταγών του Α/ΓΕΕΘΑ’’. Και στην άλλη οι Αρχηγοί των τριών Γ.Ε. ‘’…εντάσσονται στην αλυσίδα της Επιχειρησιακής Διοίκησης και διοικούν τους Κλάδους των σύμφωνα με τις οδηγίες και τις διαταγές του Α/ΓΕΕΘΑ’’. Δηλαδή τι ακριβώς κάνουν με δική τους ευθύνη; Όταν ‘’Πλήρης Διοίκηση είναι η Στρατιωτική εξουσία και ευθύνη ενός Διοικητή να εκδίδει διαταγές, να αναθέτει έργα και εν γένει να διευθύνει , συντονίζει και ελέγχει υποτεταγμένους Σχηματισμούς ή Μονάδες των Ε.Δ. Περιλαμβάνει κάθε πλευρά των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων, των Διοικητικών θεμάτων και της υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας εντός της αποστολής του Διοικητού που ασκεί  Πλήρη Διοίκηση.’’ Ποίος , για παράδειγμα, έχει την ευθύνη σχεδίασης των αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων εναντίων των αντιστοίχων τουρκικών; Και καλά , θα πεί κάποιος, αυτά γίνονται μετά από συνεργασία και συνεννόηση στα πλαίσια του ‘’διακλαδικού πνεύματος’’ και των διακλαδικών επιχειρήσεων. Σωστά έτσι πρέπει να είναι. Το ερώτημα είναι σε περίπτωση διαφωνίας ποία άποψη θα εφαρμοστεί; Τού ασκούντος την ‘’Πλήρη Διοίκηση’’ και έχοντος την ευθύνη, ή του Αρχηγού που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του Όπλου του;

   Για να μην υπάρξουν λοιπόν, τέτοια ή παρόμοια θέματα τις ώρες που δεν πρέπει και που η άριστη σχεδίαση , μαζί με τον κάλλιστο χρόνο εφαρμογής της, θα κρίνει, ίσως, το αποτέλεσμα, η ‘’εκπαίδευση’’ και η ‘’δοκιμή’’ της διακλαδικής λειτουργίας, σε επίπεδο ηγεσιών , πρέπει να έχει γίνει από τώρα, την ειρήνη. Ελπίζουμε ότι, κάποια σημάδια περί ‘’ενός ανδρός αρχή’’, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας , όταν Αρχηγοί Γ.Ε. ορίζονται ως ‘’εκπρόσωποι’’ άλλου Αρχηγού, να σχετίζονται ΜΟΝΟ με μία ανθρώπινη ανάγκη ατομικής προβολής. Αν όμως αυτά τα σημάδια και ίσως ακόμα άλλα που δεν γνωρίζουμε, είναι δείγματα άσκησης εξουσίας και συγκεκριμένα αυτής που παραχωρεί η ‘’Πλήρης Διοίκηση’’ , τότε θα έχουμε θέμα στην διακλαδική σχεδίαση και εκτέλεση των επιχειρήσεων. Ο νόμος υπενθυμίζουμε, δεν παραχωρεί μόνο εξουσία, αλλά κυρίως και πρώτα από όλα ΕΥΘΥΝΕΣ. 

Σύμφωνα με τον Carl Von Clausewitz ‘’…το κάθε τι στον πόλεμο είναι πολύ απλό, αλλά το απλούστερο πράγμα είναι δύσκολο.’’

Προσωπικά θα έλεγα:  ‘’ ΟΙ  ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ’’

Αντιπτέραρχος(Ι)ε.α.Ευάγγελος Γεωργούσης

Επίτιμος Διοικητής Δ.Α.Ε.

Μέλος Δ.Σ. ΣΕΕΘΑ

Μέλος Δ.Σ  ΕΛΙΑΜΕΠ 

The post «Στρατιωτική ισχύς δεν είναι μόνο τα όπλα»! Ο Αντιπτέραρχος ε.α Ε.Γεωργούσης το υπενθυμίζει appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα