“Σενάριο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η ομιλία Τραμο στο Νταβός”

Ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν δήλωσε ότι τον θορύβησε το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την Παρασκευή, τονίζοντας πως η προτροπή του ρεπουμπλικάνου προς όλες τις χώρες να υπηρετεί η καθεμιά τα δικά της συμφέροντα ίσως οδηγήσει τον κόσμο σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη πριν από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτό είναι ένα σενάριο βγαλμένο από τον 20ό αιώνα», είπε ο Χουσέιν. Ο Τραμπ

«προέτρεψε όλες τις χώρες να υπηρετήσουν η καθεμιά τα δικά της συμφέροντα, χωρίς να αναφερθεί σχεδόν καθόλου στο γεγονός ότι εάν συνέβαινε αυτό, εάν κάθε χώρα επιδίωκε την ικανοποίηση των δικών της, στενών συμφερόντων, θα ερχόταν σε σύγκρουση με άλλες κι ο κόσμος θα επέστρεφε στο 1913 ξανά».

Ο πρίγκιπας Ζέιντ, ιορδανός πρώην διπλωμάτης και μέλος της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας του Ιράκ, έχει επικρίνει επανειλημμένα τον Τραμπ στο παρελθόν, εντός των ορίων των καθηκόντων του.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει να αποχωρήσει από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα –μια υπηρεσία του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών διακριτή από το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή, που όμως συνεργάζεται στενά μαζί του– διότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι επιδεικνύει εχθρότητα έναντι του Ισραήλ, του στενότερου συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ έγινε την Παρασκευή ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ έπειτα από 18 χρόνια που απηύθυνε μια ομιλία στην ετήσια σύναξη της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο. Στην ομιλία του, επιδίωξε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, όμως ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι θα αναλάβει δράση εναντίον συμφωνιών για το εμπόριο που θεωρεί άδικες σε βάρος της χώρας του.

Επαναλαμβάνοντας το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική», ο Τραμπ τόνισε ότι αναμένει από όλους τους ηγέτες να βάζουν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των χωρών τους.

Ο Ζέιντ, σχολιάζοντας αυτήν ακριβώς τη θέση του Τραμπ, τόνισε πως μια τέτοια πολιτική θα οδηγούσε στο «να διαλυθούν τα πάντα σε κάποιο στάδιο και να προκληθούν μεγάλα δεινά για τους λαούς». «Οι εθνικισμοί, οι σωβινισμοί (…), η αίσθηση ανωτερότητας ορισμένων εντός μιας κοινότητας, στη βάση του χρώματος του δέρματος ή της εθνότητας, (η θεωρία) πως οι άλλοι είναι κατά κάποιον τρόπο κατώτεροι, ή ότι ορισμένες χώρες είναι κατά κάποιον τρόπο ηθικά ανώτερες από τις άλλες — αυτό μοιάζει να μας οδηγεί πάντα σε προβλήματα», εξήγησε.

Ο Ύπατος Αρμοστής επανέλαβε εξάλλου ότι του προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας συμμετέχει το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων.

«Πρέπει να πω ότι διάβασα το έγγραφο» της προγραμματικής συμφωνίας «μεταξύ των δύο κομμάτων», του Λαϊκού Κόμματος και των Ελεύθερων, που «είναι ανησυχητικό, διότι σε αυτό — εμπεριέχεται ξεκάθαρα η ξενοφοβία», είπε ο Ζέιντ. «Δημιουργείται μια αίσθηση πως η Αυστρία πλέον ίσως αρχίσει να τηρεί, μιμούμενη την Ουγγαρία και την Πολωνία, αντιευρωπαϊκή στάση», συμπλήρωσε.

The post “Σενάριο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η ομιλία Τραμο στο Νταβός” appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα