Οι Κινέζοι “εισβάλλουν” στην Αρκτική

Επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σχέδιο για την ανάπτυξη θαλασσίων οδών και διαδρόμων στην περιοχή της Αρκτικής που αποκαλεί “Πολικό Δρόμο του Μεταξιού”. Το Πεκίνο εκτιμά ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνει τις προοπτικές για τη διάνοιξη νέων δρόμων για τη ναυτιλία μέσα στην Αρκτική, που θα ωφελήσουν το παγκόσμιο εμπόριο. Η Κίνα επιθυμεί να συνεργαστεί με χώρες της Αρκτικής όπως η Ρωσία, για να προωθήσει τα σχέδια της.

Όλα τούτα είναι μέρος ενός ευρύτερου και πιο φιλόδοξου σχεδίου

για πλήρη μεταμόρφωση και επέκταση των χερσαίων και θαλασσίων διαδρόμων που θα χρησιμοποιεί η Κίνα, προς την Ευρώπη και πέρα από αυτή. Οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Σι για το Δρόμο του Μεταξιού και νέους αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρόμους στην κεντρική Ασία, ύψους τουλάχιστον ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Κίνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Διεθνείς παρατηρητές σχολιάζουν ότι η ειρωνεία είναι ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου που δημιουργείται κυρίως από τη λειτουργία της βιομηχανίας, είναι αυτό το ίδιο που ανοίγει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Τον περασμένο Αύγουστο, ρωσικό πετρελαιοφόρο ταξίδεψε από τη Νορβηγία στη Νότια Κορέα, για πρώτη φορά χωρίς τη συνοδεία παγοθραυστικού σκάφους.

Η Κίνα ελπίζει να συνεννοηθεί με όλες τις πλευρές ώστε να επιτύχει τη διάνοιξη του Πολικού Δρόμου του Μεταξιού, αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε επίσημο κυβερνητικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο Πεκίνο. Το έγγραφο καλεί άπαντες να σεβαστούν τα δικαιώματα όλων, όπως αναφέρει των χωρών να κάνουν χρήση των θαλασσίων οδών της Αρκτικής.

Το βορειο – ανατολικό πέρασμα αποτελεί για την Κίνα ταχύτερη οδό ναυσιπλοϊας για πολλά λιμάνια, και ανταγωνίζεται τη διώρυγα του Σουέζ αλλά και αυτή του Παναμά. Τα παλαιά δρομολόγια των πλοίων διαρκούν ως και 48 ημέρες, αλλά τα νέα μπορεί να διαρκούν ως και 20 ημέρες λιγότερο.

Οι Κινέζοι προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι δεν επιθυμούν να λεηλατήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Αρκτικής και χαρακτηρίζουν τους φόβους της Ρωσίας του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών παντελώς αστήρικτους και ανεδαφικούς.

Το κυβερνητικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε βέβαια στο Πεκίνο παραδέχεται ότι υπάρχουν νόμιμα συμφέροντα της Κίνας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της αλιείας και των ορυκτών στην Αρκτική, όμως κάνει λόγω για στοχευμένη διαχείριση και συνεταιρική εκμετάλλευση τους, με άλλα κράτη που γειτνιάζουν με την Αρκτική. Η κυβέρνηση στο Πεκίνο, ενθαρρύνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να χτίσουν υποδομές, και να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές εμπορικές αποστολές στην Αρκτική.

Πάντως οι κινήσεις τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας στην Αρκτική, έχουν θέσει σε κόκκινο συναγερμό το ΝΑΤΟ και όλες τις δυτικές πρωτεύουσες, που εκτιμούν ότι απειλούνται τα οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα, με άγνωστες ακόμη διαστάσεις και συνέπειες.

The post Οι Κινέζοι “εισβάλλουν” στην Αρκτική appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα