Ρομά: Όσα αποφεύγουμε να αναγνωρίσουμε !

Γράφει ο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

Λίγοι γνωρίζουν την προσφορά των Ρομά στην Χώρα μας. Στην μακραίωνη ύπαρξη τους στον Ελλαδικό χώρο, κάλυψαν βασικά κενά της γεωργικής οικονομίας, κυρίως, ως κολλήγοι. Ως σιδεράδες κατασκεύαζαν η επισκεύαζαν γεωργικά εργαλεία. Ως μουσικοί διατήρησαν κι ανέπτυξαν το δικό μας Δημοτικό τραγούδι και μουσική. Στους εθνικοαπλευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας ήταν παρόντες. Τέσσερα μέλη της Φιλικής

Εταιρείας ήταν Ρομά.   Έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αρκετοί απ αυτούς εκτελέστηκαν απ τα ναζιστικά στρατεύματα για την δράση τους. Το Ελληνικό κράτος κι οι κυβερνήσεις επέδειξαν, ωστόσο, αδιαφορία από την απελευθέρωση, το 1830,ως το 1978,καθώς στερούνταν την Ελληνική υπηκοότητα. Δεν υπήρχαν σε κανένα Δήμο η κοινότητα και δεν είχαν πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα η ατομικά δικαιώματα

Αν και υπήρχε ψήφισμα του Ο.Η.Ε. από το 1954 για την πολιτογράφηση των Ρομα στην Ελλάδα, μόλις το 1978, με εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών, άρχισε η διαδικασία για την τακτοποίηση, από απόψεως Ιθαγένειας, των διαβιούντων στην χώρα Αθιγγάνων.                 Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει τεράστια κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση τους, την εκπαίδευση τους και την εγκατάσταση τους σε οικισμούς. Μεγάλο μέρος αυτών των κονδυλίων ενθυλακώθηκε από τους γνωστούς επιτήδειους δημάρχους και Ρομά. Αρκετοί δήμαρχοι αξιοποίησαν τα εν λόγω ποσά. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, αφού αντιμετωπίζονται, ως παρίες, ως απόβλητοι. Ο,τι προτιμούν να μένουν σε τσαντήρια, εκτιθέμενοι σε άσχημες καιρικές συνθήκες και στις κάθε λογής ασθένειες. Ότι είναι επικίνδυνοι. Είναι όμως λιγότερο επικίνδυνοι απ όλους αυτούς, που με τον καθωσπρεπισμό τους, κατόρθωσαν να διαπράξουν σωρεία ποινικών αδικημάτων, λεηλατώντας τεράστια κοινοτικά ποσά που δόθηκαν για την ανάπτυξη του τόπου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας Κωστής Παλαμάς, τίμησε και παρέδωσε στην αιωνιότητα με τον Δωδεκάλογο του Γύφτου, τον Έλληνα Ρομά, ως σύμβολο ελεύθερης σκέψης και βαθειάς συνείδησης, της συντροφικές ζωής.

Είμαστε εναντίον κάθε κοινωνικού αποκλεισμού, που εκφράζει έλλειψη σεβασμού στον άνθρωπο γιατί ένα αίμα ρέει στις φλέβες μας, του ανθρώπου. Και, εν πάση περιπτώσει, η πατρίδα τους χρειάζεται όλους, όταν κι αν χρειασθεί.

The post Ρομά: Όσα αποφεύγουμε να αναγνωρίσουμε ! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα