Επιχείρηση συλλάβετε τον βασιλιά, η βύθιση του καταδρομικού και η ήττα των ναζί

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Πρόκειται για μια άγνωστη στρατιωτική επιχείρηση με πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις που οδήγησε σε ναυτική τραγωδία και βαριά ήττα των ναζί.

Στις 9 Απριλίου 1940 οι Γερμανοί επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά της Δανίας και της Νορβηγίας.

Οι ναζί εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στη Νορβηγία σε διάφορα σημεία και επιχείρησαν να αιχμαλωτίσουν τον βασιλιά της μικρής Σκανδιναβικής χώρας Χάακον Ζ’.

Οι κατακτητές πίστευαν πως η αιχμαλωσία του βασιλιά θα σήμαινε και την άμεση παράδοση των Νορβηγών.

Η εισβολή ωστόσο εξελίχθηκε

άσχημα.

Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ «ΜΠΛΥΧΕΡ»

Το βαρύ καταδρομικό Μπλύχερ (Blücher) ήταν το δεύτερο από τα σχεδιαζόμενα 5 σκάφη της κλάσης Hipper, εκ των οποίων 3 ναυπηγήθηκαν.

Έλαβε το όνομα του μεγάλου ομώνυμου Πρώσου στρατάρχη των Ναπολεόντειων Πολέμων.

Το σκάφος άρχισε να ναυπηγείται το 1936 και καθελκύστηκε το 1937.

Το 1939 ήταν έτοιμο για δράση.

Το σκάφος εντάχθηκε στη γερμανική ναυτική δύναμη που θα εκτελούσε την αποβατική επιχείρηση στο Όσλο της Νορβηγίας, υπό τον υποναύαρχο Όσκαρ Κούμετς.

Το καταδρομικό ήταν ναυαρχίδα της δύναμης που εισήλθε στο Όσλοφιορντ το βράδυ της 8ης Απριλίου 1940.

Τη νορβηγική πρωτεύουσα φρουρούσε από την πλευρά της θάλασσας το οχυρό Όσκαρμποργκ.

Το οχυρό διέθετε τρία παλαιά πυροβόλα των 11in. (280 χλστ.) και μερικά μικρότερα, καθώς και έξι τορπιλοβλητικούς σωλήνες, τοποθετημένους σε ένα σπήλαιο, παντελώς άγνωστους στους Γερμανούς και αθέατους. Διοικητής του παλαιού φρουρίου (είχε κατασκευαστεί το 1855) ήταν ο συνταγματάρχης Μπίργκεν Κρίστιαν Έρικσεν. Ο Έρικσεν ήταν αποφασισμένος να πολεμήσει και διέταξε τα πυροβόλα του οχυρού, πρώτα, να ανοίξουν πυρ κατά του Μπλίχερ που βρισκόταν σε μικρή απόσταση.

Τα νορβηγικά πυροβόλα σκόρπισαν αμέσως φωτιά και θάνατο στο γερμανικό πολεμικό που δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Αμέσως πυρκαγιές ξέσπασαν πάνω του φωτίζοντάς το μέσα στη νύκτα.

Αστραπιαία ο Έρικσεν έδωσε διαταγή να βληθούν και τορπίλες κατά του καταδρομικού.

Δυο τορπίλες εκτοξεύθηκαν και έπληξαν το καταδρομικό προκαλώντας του τρομακτική καταστροφή και ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Σύντομα η φωτιά έφτασε στα πυρομαχικά και στα καύσιμα του καταδρομικού το οποίο ανατινάχθηκε στον αέρα.

Το καταδρομικό αναποδογύρισε και βυθίστηκε μαζί με 600-1000 άνδρες.

Το Μπλίχερ ήταν πλωτό φρούριο.

Είχε πλήρες εκτόπισμα 18.500 τόνων, μήκος 203,2 μ. και πλάτος 22 μ.

Οι τρεις ατμοστρόβιλοι Blohm & Voss που διέθετε του προσέδιδαν ισχύ 132.000 ΗΡ και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων.

Το πλήρωμα του σκάφους αριθμούσε 1.382 άνδρες και ήταν οπλισμένο με 8 πυροβόλα των 203 χλστ., 12 πυροβόλα των 105 χλστ, 12 πυροβόλα των 37 χλστ. , 8 πυροβόλα των 20 χλστ. και τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 533 χλστ.

Επίσης μετέφερε τρία υδροπλάνα Arado 192. Η θωρηκτή του ζώνη είχε μέγιστο πάχος 80 χλστ. και το θωρακισμένο κατάστρωμα είχε θωράκιση μεγίστου πάχους 50 χλστ.

Οι πύργοι των κυρίων πυροβόλων είχαν μέγιστη θωράκιση 105 χλστ.

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Την επιχείρηση σύλληψης του Νορβηγού βασιλιά είχε αναλάβει ένας επίλεκτος λόχος Γερμανών αλεξιπτωτιστών υπό τον σμηναγό Έμπερχαρντ Ζπίλερ, ο οποίος υπηρετούσε προηγουμένως ως στρατιωτικός ακόλουθους στη γερμανική πρεσβεία στο Όσλο και γνώριζε πρόσωπα και πράγματα.

Οι Γερμανοί, περίπου 120 καλά οπλισμένοι αλεξιπτωτιστές, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και σε οχήματα του νορβηγικού στρατού που είχαν εγκαταλειφθεί και καταδίωξαν τη φάλαγγα του βασιλιά την οποία φρουρούσε μόλις μια διμοιρία 30 βασιλικών φρουρών του 1ου Λόχου Φρουρών.

Όταν οι φυγάδες έφτασαν κοντά στην πόλη Έλβερουμ αποφασίστηκε να επιχειρήσουν να σταματήσουν τους Γερμανούς ώστε οι βασιλείς και η κυβέρνηση να διαφύγουν. Πέραν λοιπόν των φρουρών συγκεντρώθηκαν διάφοροι εθελοντές, λίγοι στρατιώτες και αρκετοί πολίτες μέλη σκοπευτικού συλλόγου της περιοχής, με επικεφαλής τον ταγματάρχη Όλαφ Χέλσεν.

Οι Νορβηγοί διέθεταν μόνο τυφέκια και δύο παλαιά πολυβόλα Colt M/29 (υδρόψυκτα Browning υποδ. 1917).

Οι Νορβηγοί αποφάσισαν να σταματήσουν τους Γερμανούς δημιουργώντας μια αποκοπή κοντά σε μια φάρμα στο χωριό του Μιντσκόγκεν.

Ήλπιζαν να καταστρέψουν τουλάχιστον τα γερμανικά οχήματα ώστε ο ρυθμός της καταδίωξης να μειωθεί.

Οι Νορβηγοί έκλεισαν τον δρόμο τοποθετώντας εν είδει οδοφράγματος κάθε όχημα που βρήκαν και τοποθέτησαν τα πολυβόλα τους έτσι ώστε να βάλλουν θεριστικά κατά μήκος της οδού.

Οι τυφεκιοφόροι τάχθηκαν εκατέρωθεν του δρόμου.

Περίπου στις 02 τα ξημερώματα της 10 Απριλίου 1940 τα γερμανικά οχήματα βρέθηκαν ενώπιον του οδοφράγματος και αδυνατώντας να το ανατρέψουν σταμάτησαν. Ωστόσο σταμάτησαν λίγο πιο πίσω από ότι υπολόγιζαν οι Νορβηγοί.

Οι τελευταίοι προσπάθησαν να λάβουν νέες θέσεις μάχης αλλά δέχτηκαν σφοδρά πυρά τον καλά οπλισμένων και επίλεκτων Γερμανών.

Σύντομα από τα γερμανικά τροχιοδεικτικά πυρά η αγροικία πήρε φωτιά.

Η φωτιά φώτισε τα νύκτα και τους Νορβηγούς υπερασπιστές της εναντίον των οποίων οι Γερμανοί άνοιξαν ισχυρό πυρ.

Λόγω του γεγονότος ότι η μάχη είχε ξεκινήσει πιο μακριά από όπου οι Νορβηγοί υπολόγιζαν, τα δύο τους πολυβόλα δε ήταν σε θέση να βάλλουν.

Όταν οι Γερμανοί πλησίασαν πάλι τα πολυβόλα «αρνήθηκαν» να βάλλουν καθώς τα υγρά τους είχαν παγώσει.

Xρειάστηκε να τα ζεστάνουν καταφέρνοντας να θέσουν σε λειτουργία το ένα από αυτά.

Τα πυρά του μοναδικού νορβηγικού πολυβόλου ανέκοψε την προέλαση των Γερμανών, επιτρέποντας στους Νορβηγούς τυφεκιοφόρους να αποσυρθούν στις αρχικές τους θέσεις.

Ύστερα από μια περίπου ώρα, ο Ζπίελερ πληγώθηκε θανάσιμα και οι άνδρες του υποχώρησαν, εγκαταλείποντας την καταδίωξη, ηττημένοι.

Οι Νορβηγοί κατόπιν αυτού συνέχισαν την κίνησή τους και έφτασαν στο Σαγκστούεν όπου ενισχύθηκαν και από ευέλπιδες που είχαν επίσης διαφύγει.

Οι Γερμανοί παραδέχτηκαν μόνο πέντε νεκρούς, σύμφωνα με την πάγια τακτική τους να παραδέχονται μικρό αριθμό απωλειών. Μεταξύ των νεκρών όμως ήταν και ο επικεφαλής τους.

Δεν έκαναν λόγο για τον αριθμό των τραυματιών τους.

Οι Νορβηγοί είχαν τρεις τραυματίες – ο ένας θανάσιμα – από τους 90 άνδρες που πολέμησαν.

Η μικρής αυτής κλίμακας σύγκρουση έσωσε τον βασιλιά Χάακον.

Οι Γερμανοί την επομένη προσπάθησαν να τον σκοτώσουν βομβαρδίζοντας την πόλη Έλβερουμ αλλά απέτυχαν.

Ο βασιλιάς Χάακον ήρθε σε επαφή με την Σουηδία για να περάσει τα σύνορα που απείχαν μόλις 16 χλμ. αλλά οι Σουηδοί του είπαν ότι αν περνούσε τα σύνορα θα τον συνελάμβαναν!

Ιδιαίτερα θυμωμένος ο Νορβηγός βασιλιάς, ο οποίος αρνήθηκε να αναγνωρίσει την «κυβέρνηση» του προδότη Κούισλινγκ και τελικά στις 7 Ιουνίου επιβιβάστηκε σε βρετανικό καταδρομικό και βρέθηκε στο Λονδίνο.

Πληροφορίες

history point

The post Επιχείρηση συλλάβετε τον βασιλιά, η βύθιση του καταδρομικού και η ήττα των ναζί appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα